Tujina

Vrtec v Mehiki zaradi loterijskega zadetka tarča oborožene tolpe

Ciudad de Mexico, 23. 11. 2021 20.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
1

V nekem vrtcu v Mehiki so se pred meseci razveselili loterijskega zadetka, a se je njihovo veselje kmalu sprevrglo v nočno moro. Grozi jim namreč oborožena tolpa, ki zahteva denar za nakup orožja. Zaradi stopnjevanja groženj in napadov je 28 družin zbežalo iz vasi.

Mehiška vlada je lani organizirala igro na srečo, da bi s prodajo srečk zbrala sredstva za bolnišnično opremo. Nek anonimni dobrotnik je kupil večjo količino srečk, a se je odpovedal zadetku in izrazil željo, da ga razdelijo revnim šolam in vrtcem po državi. 

Seznam 100 dobitnikov loterijskega denarja so lani septembra objavili v mehiškem časopisu. Med njimi je bil tudi majhen vrtec v vasici Ocosingo, kjer živijo staroselci. Prejeli so kar 20 milijonov pesov (837.000 evrov) loterijskega denarja. 

Vrtec obiskuje nekaj več kot 20 otrok, z loterijskim denarjem pa razpolaga svet staršev.

Veselje se je hitro sprevrglo v nočno moro

V vasici so se dobitka sprva izjemno razveselili. A kmalu za tem, ko so v javnost prišli podatki o dobitnikih loterijskega zadetka, so starši omenjenega vrtca dobili prve grožnje lokalne oborožene tolpe Los Petules. Od njih so zahtevali, da jim predajo denar, s katerim nameravajo kupiti še več orožja, zato da napadejo rivalsko tolpo iz sosednje vasi. 

V Mehiki je nasilje med tolpami zelo razširjeno in oborožene skupine pogosto v boju s tekmeci za nadzor nad območjem skušajo novačiti domačine.

Loterijski zadetek jim je začasno prinesel veselje, nato pa kmalu nočno moro.
Loterijski zadetek jim je začasno prinesel veselje, nato pa kmalu nočno moro. FOTO: Dreamstime

Starši so jih zavrnili in namesto tega del denarja porabili za popravilo strehe vrtca. Grožnje in nasilje so se letos začele še stopnjevati, ko so se starši odločili, da bodo preostalih 14 milijonov pesov (585.000 evrov) porabili za izboljšave v vasici. 

Šlo je celo tako daleč, da so marca enega očeta ustrelili. Prejšnji mesec pa naj bi napadli ženske in otroke v vasi, kar je bil povod, da je okoli 28 družin zbežalo iz vasi. Družine pravijo, da so bili prisiljeni, da zapustijo vas in da so zdaj brezdomci. 

Eden od staršev je po poročanju BBC dejal, da je skupnost izgubila živino, domove, hladilnike, pridelke in piščance. 

Družine so o grožnjah in nasilju obvestile lokalne oblasti, vendar jim te dokler je tolpa oborožena in delujoča, ne morejo pomagati. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
24. 11. 2021 10.30
Izmed 100 so izbrali prav vrtec. Hladilnike? Članek brez glave in repa.