Tujina

Vse države EU lahko sprožijo pravne postopke proti Facebooku zaradi varovanja zasebnosti

Luxembourg, 15. 06. 2021 16.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vsaka država članica Evropske unije lahko proti družbenemu omrežju Facebook in drugim spletnim podjetjem uvede pravni postopek s področja varovanja osebnih podatkov, je odločilo Sodišče EU. Za sprožitev tovrstnega postopka torej ni nujno, da je podjetje registrirano v tej državi članici, je pa več drugih pogojev, so dodali.

Sodišče EU s sedežem v Luksemburgu je pri tem opozorilo, da lahko države članice sprožijo postopke le pod določenimi pogoji, ko pride do čezmejne obdelave podatkov. Praviloma postopke še vedno vodi država članica oz. nadzorni organ v državi, v kateri je podjetje registrirano, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vsaka država članica Evropske unije lahko proti družbenemu omrežju Facebook in drugim spletnim podjetjem uvede pravni postopek s področja varovanja osebnih podatkov, je odločilo Sodišče EU.
Vsaka država članica Evropske unije lahko proti družbenemu omrežju Facebook in drugim spletnim podjetjem uvede pravni postopek s področja varovanja osebnih podatkov, je odločilo Sodišče EU. FOTO: Shutterstock

Odločitev sodišča je povezana s tožbo proti Facebooku iz leta 2015, ko je belgijsko sodišče prevzelo tožbo proti ameriškemu velikanu, povezano z varovanjem podatkov. Facebook je trdil, da bi lahko o tem odločala le Irska, kjer je podjetje registrirano. Sodišče EU pa je opozorilo, da je primer starejši od splošne uredbe EU o varstvu podatkov (GDPR), ki je stopila v veljavo leta 2018. Obenem so pojasnili, da GDPR pristojnim nadzornim organom v državah članicah pod določenimi pogoji dovoljuje začetek sodnih postopkov zaradi domnevnih kršitev, če je primer povezan s čezmejno obdelavo podatkov. Vodilni nadzorni organ ob tem ne sme prezreti vidikov drugih nadzornih organov, ki bi lahko vsaj začasno blokirali odločitev vodilnega organa.

Facebook je v odzivu na odločitev sodišča poudaril, da je zelo malo primerov, ko bi lahko države članice sprožile tovrstne pravne postopke.

Belgijski primer se je sicer osredotočal na domnevno zlorabo podatkov belgijskih uporabnikov spleta, ker so zbirali podatke o njihovem brskanju po spletu. Sodišče v Belgiji je leta 2018 Facebooku naročilo končanje tovrstnih praks ter zagrozilo z 250.000 evri kazni na dan, če bi nadaljeval s tem početjem. Facebook se je pritožil in zadeva je romala v Luksemburg.

Koronavirus pasica nova

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Generacija56
15. 06. 2021 17.49
Zakaj bi DRŽAVE ta postopek sprožile, ko pa so hvaležen odjemalec informacij o svojih državljanih, ki komunicirajo v zaprtih krogih?