Tujina

Erdogan se bo za obstoj na stolčku boril še v drugem krogu

Ankara, 15. 05. 2023 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Karmelina Husejnović, STA, N.L.
Komentarji
46

Novi turški predsednik bo znan šele po drugem krogu volitev, ki bo 28. maja. Po več kot 99 odstotkih preštetih glasov je namreč podpora dosedanjemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu padla malo pod 50 odstotkov. Njegov glavni tekmec, opozicijski kandidat Kemal Kilicdaroglu, naj bi zbral skoraj 45 odstotkov glasov. Toda po oceni mednarodnih opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je imel trenutni predsednik Erdogan s svojo vladajočo stranko AKP kljub dobro vodenim volitvam neupravičeno prednost.

Turki bodo predsednika dobili 28. maja, ko bo potekal drugi krog volitev.
Turki bodo predsednika dobili 28. maja, ko bo potekal drugi krog volitev. FOTO: AP

Čeprav so prvi izidi v nedeljo kazali, da bi lahko Recep Tayyip Erdogan zmagal že v prvem krogu, mu je po preštetih 99,87 odstotka glasovnic podpora padla na 49,5 odstotka. Vodja glavne opozicijske Republikanske ljudske stranke (CHP) in kandidat opozicijskega zavezništva šestih strank, Kemal Kilicdaroglu, pa naj bi po trenutnih podatkih zbral 44,89 odstotka glasov. Ob Erdoganu in Kilicdarogluju se je za predsedniški položaj potegoval tudi kandidat ultranacionalističnega zavezništva ATA Sinan Ogan, ki naj bi prejel okoli 5,17 odstotka glasov.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa turški državni mediji vedno najprej objavijo izide iz regij, ki veljajo za naklonjene Erdoganu, šele kasneje pa izide iz Istanbula, Ankare in Izmirja, kjer naj bi imel dosedanji predsednik manj podpore.

Vodja turške vrhovne volilne komisije (YSK) Ahmet Yener je sporočil, da morajo prešteti še približno 35.000 glasov. Če noben kandidat ne bo dobil več kot 50 odstotkov glasov, bo 28. maja sledil drugi krog predsedniških volitev.

Erdogan: Verjamemo, da bomo ta krog končali z več kot 50 odstotki glasov

Turški predsednik Erdogan je v prvi izjavi po delnih izidih volitev dejal, da ima približno 2,6 milijona glasov več kot njegov največji tekmec Kilicdaroglu. Ob tem je izpostavil visoko udeležbo na volitvah, ki da je ena najvišjih v turški zgodovini. Na volišča je odšlo skoraj 87 odstotkov volilnih upravičencev. 

Erdogan po volitvah pozdravil svoje podpornike pred sedežem stranke v Ankari
Erdogan po volitvah pozdravil svoje podpornike pred sedežem stranke v Ankari FOTO: AP

Poudaril je tudi, da bo spoštoval voljo ljudstva in da "enako demokratsko zrelost" pričakuje od ostalih. "Naša država funkcionira tako, da je lahko zgled za ves svet tako v smislu uveljavljanja političnih pravic in svoboščin kot tudi glede zanesljivosti volilnega sistema," je dejal Erdogan. 

"Če odločitev naših državljanov pokaže, da so predsedniške volitve končane, ni problema. Če pa se je naš narod odločil za drugi krog volitev, je tudi to dobrodošlo," je dejal. Kljub vsemu pa je Erdogan upal, da drugega kroga ne bi bilo. "Verjamemo, da bomo ta krog končali z več kot 50 odstotki glasov," je prepričan. 

Kilicdaroglu prepričan v zmago v drugem krogu

Vodja opozicije Kilicdaroglu pa je v svojem prvem govoru po več kot 90 odstotkih preštetih glasov spomnil, da bo drugi krog čez dva tedna. "Te volitve bomo zmagali v drugem krogu," je prepričan. 

Kemal Kilicdaroglu je prepričan, da bo zmagal v drugem krogu.
Kemal Kilicdaroglu je prepričan, da bo zmagal v drugem krogu. FOTO: AP

Dodal je, da "volitev ni mogoče zmagati na balkonu". Pri tem se je obregnil ob Erdoganov govor, ki je pred tem na balkonu že izražal vero, da bo zmagal že v prvem krogu. Poudaril je tudi, da Erdogan in njegova stranka nista uspela doseči rezultata, ki sta ga napovedovala. 

"Erdogan ni dobil zaupnice ljudi. Želja po spremembi v družbi je več kot 50-odstotna," je poudaril Erdoganov tekmec. 

O zmagovalcu bi lahko odločala podpora tretjeuvrščenega

Ker ne Erdogan ne Kilicdaroglu nista dobila 50 odstotkov glasov, se bosta predsedniška kandidata znova pomerila v drugem krogu, ki bo 28. maja. 

O zmagovalcu bi lahko odločal tretjeuvrščeni Sinan Ogan, ki je prejel le okoli 5,17 odstotka glasov. Kot je dejal, se za zdaj še ni odločil, kateremu od vodilnih kandidatov bo v drugem krogu dal podporo. Prav njegova podpora enemu ali drugemu kandidatu pa bi lahko bila odločilna. 

Erdogan že razglasil zmago svoje stranke

Več kot 60 milijonov turških volivcev je v nedeljo volilo tudi nov parlament. Za 600 poslanskih sedežev se je potegovalo 24 strank in 151 neodvisnih kandidatov. 

Po 98,86 odstotka preštetih glasov je Erdoganova Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) prejela 35,58 odstotka glasov, opozicijska Republikanska ljudska stranka (CHP) pa je prejela 25,33 odstotka glasov, sledi stranka nacionalističnega gibanja (MHP) z 10,07 odstotka glasov.

Erdogan je dejal, da njegova AKP močno prednjači pred drugimi, čeprav je razlika med njegovo stranko in stranko Kilicdarogluja le 10 odstotnih točk. "Naša država je sklenila še en festival demokracije z volitvami 14. maja. Čeprav natančni izidi še niso jasni, smo močno pred drugimi," je dejal z balkona sedeža svoje stranke v Ankari.  

Poudaril je, da pričakuje, da se bo do konca štetja glasovnic prednost njegove stranke še povečala. V trenutni zasedbi parlamenta ima sicer večino prav AKP v zavezništvu z ultranacionalistično stranko MHP.

Od spremembe ustave leta 2017 ima Turčija sicer predsedniški sistem, ukinjena je bila funkcija predsednika vlade, oslabljena je tudi vloga parlamenta.

Ovse: Erdogan imel kljub dobro vodenim volitvam neupravičeno prednost

Nedeljske parlamentarne in predsedniške volitve v Turčiji je zaznamovala visoka volilna udeležba, toda po oceni mednarodnih opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je imel trenutni predsednik Erdogan s svojo vladajočo stranko AKP kljub dobro vodenim volitvam neupravičeno prednost.

Mednarodni opazovalci so v današnji izjavi zapisali, da so bile volitve v Turčiji sicer dobro vodene in so volivcem ponudile izbiro med resničnimi političnimi alternativami, vendar so vladajoče strukture nekatere opozicijske politike in stranke ter civilno družbo in neodvisne medije ovirale pri udeležbi na volitvah, saj so omejevale temeljne svoboščine zbiranja, združevanja in izražanja.

Skupna opazovalna misija Urada Ovse za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR), Parlamentarne skupščine Ovse in Parlamentarne skupščine Sveta Evrope (PS SE) je ugotovila tudi, da pravni okvir Turčiji ne zagotavlja popolne podlage za izvedbo demokratičnih volitev.

"To so bile sicer konkurenčne, vendar še vedno omejene volitve, saj je kriminalizacija nekaterih političnih sil, vključno s pridržanjem več opozicijskih politikov, preprečila popoln politični pluralizem in ovirala pravice posameznikov, da bi kandidirali na volitvah. Politično vmešavanje v volilni proces ni v skladu z mednarodnimi zavezami Turčije," je dejal koordinator in vodja opazovalne misije Ovse Michael Georg Link.

Skupna opazovalna misija je ugotovila, da pravni okvir Turčiji ne zagotavlja popolne podlage za izvedbo demokratičnih volitev.
Skupna opazovalna misija je ugotovila, da pravni okvir Turčiji ne zagotavlja popolne podlage za izvedbo demokratičnih volitev. FOTO: AP

Na povabilo prokurdske Ljudske demokratske stranke (HDP) pa je v Turčijo kot del mednarodne misije evropske Levice odšla članica Levice Valentina Škafar. Svoje naloge je opravljala v mestu Van v istoimenski provinci na skrajnem vzhodu Turčije, ki jo sestavlja pretežno kurdsko prebivalstvo.

V pogovoru za STA je povedala, da je bila v Turčiji prisotna kot članica neakreditirane misije, ki je bila v primerjavi z uradnimi opazovalci misije Ovse sicer dokaj omejena, kar se tiče pristojnosti, pa tudi samega dostopa do volišč.

Toda po njenih besedah se je članom prokurdske stranke HDP zdelo pomembno, da je mednarodnih opazovalcev na volitvah čim več, predvsem v vzhodnem delu države, kjer živi veliko Kurdov, saj sta tam represija in omejevanje političnega delovanja pogosta praksa.

Povedala je, da si je njena delegacija ogledala štiri volišča, pri čemer so na vseh opazili močno povečano prisotnost vojske in policije. Pripadniki obeh so po njenih besedah stali neposredno ob volilnih skrinjicah, četudi bi morali biti v skladu s pravili nekoliko oddaljeni od njih.

Dejala je, da neposrednega nadlegovanja ali napadov niso opazili, so pa policisti dva člana delegacije evropske Levice priprli, nekatere so zasledovali, po njenih besedah sta policija in vojska s svojo prisotnostjo dosegli psihološki učinek nelagodja med prebivalstvom.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

peresni
15. 05. 2023 18.03
+1
Upajmo na pravo politično pomlad v Turčiji...ampak pravo, ne zopet kako privat ukradeno "slovensko" pomlad
ap100
15. 05. 2023 17.18
+2
Težka bo - ljudje so dobili upanje 20 let je zelo veliko in nedemokratično
JanZne
15. 05. 2023 13.37
+2
za koga pa navija Klaus Schwab.. za slabšega za prihodnost povsod
?erniGad
15. 05. 2023 12.53
+12
Erdogan mora oditi iz vlade za dobro Turčije, drugače jim res sledi potop na celi črti! Janša je tudi moral pasti, da lahko Slovenija zadiha na vseh področjih. Tako pač je!
Dr. Janez
15. 05. 2023 14.13
-1
Momak, Slovenija se že leto dni ne le potaplja ampak "Geronimooo...".
oježeš
15. 05. 2023 16.22
+1
Bolj se ne more kot se je v preteklosti. Ampak res se pa vam ne da v nobenem primeru ustreči, ker še vedno obožujete človek, ki je sprl vse v Sloveniji.
ap100
15. 05. 2023 17.17
Cervantes Saavedra
15. 05. 2023 17.44
za dr. Janez: Lep slovenski prevod klica "Geronimoooo..." je "Na juriš". Pred katerim so leta 1945 panično bežali iz Slovenije slovenski kvizlingi skupaj s svojimi nemškimi gospodarji in kleroslugami. - A hvala za namig. Si mi omogočil odgovor. Da se spomnimo.
ElisaBETA
15. 05. 2023 12.37
-4
Orožje iz anglije bo šlo čez evropo.
misekmali
15. 05. 2023 12.19
+1
V zahvalo za Eurovizijo v Londonu obljubljajo rakete in brezpilotne letalnike
ElisaBETA
15. 05. 2023 12.14
-2
Pazte kva govorite, kajti verergreen rio tinto, še vedno pluje čez suez.
ElisaBETA
15. 05. 2023 12.14
+1
ElisaBETA
15. 05. 2023 12.09
+5
Putin ga je rešil državnega udara, prej je pa streljal na ruska letala v Siriji.
Svinja 66
15. 05. 2023 12.08
+1
Na Bavarskem spremljamo to vsi ,ki smo iz Slovenije,ker večinoma delamo pri Turkih ,da vidimo kakšna bo situacija v službi .
Brakedirt
15. 05. 2023 12.15
-1
daj ti levak iz bavarske povej kaksne nalepke imamo na vetrobranskih steklih na avtu
slovenc59
15. 05. 2023 12.01
+5
Ma isti ko naš jj ! Sam j3zik stegne, se zlaže ! O demokraciji v Turčiji bi pa lahko malo pogledali poročila za par let nazaj .....!
Brakedirt
15. 05. 2023 12.07
+2
ta dobi vsaj skoraj 50%, obsojenec je pa zalepljen na 18%
ajdanakolesu
15. 05. 2023 11.35
+13
Če bi bil Erdogan res tako pozitiven za razvoj Turčije, bi ne odšlo 8 mio. Turških državljanov delat in živet v Nemčijo.
enapi
15. 05. 2023 11.31
+0
A je janez že čestital?
ElisaBETA
15. 05. 2023 11.20
+2
oježeš
15. 05. 2023 11.14
+11
A taki ljudje ne potrebujejo oddiha in gredo proti zadnji poti spočiti, ker se jim ni treba ukvarjati s politiko. Če po 20 letih nima dovolj, pomeni, da si ne želi sprememb, ker je prepričan, da bo država propadla, če je ne bo vodil on sam. Recimo en mandat je premalo, da bi naredil kakšne spremembe v korist državljanov, ampak po 20 letih vladanja je pa že čas da spreže in si odpočije. Saj plača bo odlična, lahko bo še imel govore, je pa čas, da pridejo novi ljudje na čelo države.
jank
15. 05. 2023 10.52
+11
Držim pesti za Turke. Naj se tudi njim zgodi 24.4. in naj pošljejo tega avtokrata in verskega fundamentalista na smetišče, tako kot smo Janšo demokrati v Sloveniji. Srečno, Turčija!
Dr. Janez
15. 05. 2023 10.48
+4
Če Erdogan ne zmaga, to pomeni konec za EU. Erdogan v Turčiji in Siriji zadržuje 6 miljonov socialnih beguncev, dejansko skupaj jih je več kot 16 miljonov. Če Erdogan pade ne bo več politike "trde roke" in muslimanski svet bo preplavil Evropo.
ajdanakolesu
15. 05. 2023 11.38
+9
če bo Erdogan izgubil volitve, bo 8 mio.Turkov iz Nemčije končno lahko odšlo domov, gradit državo za svoje otroke.
Cervantes Saavedra
15. 05. 2023 10.44
+6
Za dober (ali slab) občutek o gospodarski razvitosti Turčije. Po primerljivih mednarodnih podatkih (IMF) po merilu GDP-PPP per capita imajo napr. Norveška 82.655 dol./preb., Danska 73.386, Avstrija 69.502, Slovenija 52.641, Poljska 45.343, Romunija 41.634, Turčija 41.412, Rusija 34.837, Srbija 25.432... Za nekatere je Turčija res razvita.
Stajerc22
15. 05. 2023 10.11
-4
Erdogan bo zmagal v 2. krogu
Brakedirt
15. 05. 2023 12.09
+2
Uporabnik1812060
15. 05. 2023 10.07
+8
Nič se ne bo boril, bo vse zrihtal.
nimamkaj
15. 05. 2023 10.03
+11
Bogi narod če spet zmaga...to je vse naštimano kot pri Putinu😬😬😬