Tujina

Vse oči na Moskvi: Kaj se bo zgodilo 9. maja?

Moskva, 07. 05. 2022 10.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
0

11.000 vojakov, 131 tankov in oklepnikov, 77 letal in helikopterjev je pripravljenih na tradicionalno vojaško parado ob Dnevu zmage v Moskvi, ki bo potekala 9. maja na Rdečem trgu. Gre za enega najpomembnejših praznikov v Rusiji, ki obeležuje zmago v drugi svetovni vojni. Čeprav vsakoletni dogodek pritegne pozornost svetovne javnosti, pa je letošnji zagotovo brez primere po koncu hladne vojne. Zaradi vojne v Ukrajini se pred letošnjim 9. majem sprožajo številna ugibanja in špekulacije o nadaljnjih Putinovih potezah.

Rusija si na paradi ne sme privoščiti niti najmanjšega spodrsljaja, saj bo letošnji dogodek pozorno spremljal ves svet. Prav zaradi tega priprave na veliki dogodek potekajo že več tednov, v zadnjih dneh pa se je zvrstilo več generalk, v katerih je po navedbah ruskega ministrstva za obrambo sodelovalo 33 paradnih vojaških enot.

Najbolj pričakovan je seveda tradicionalni govor ruskega predsednika Vladimirja Putina, okrog vsebine katerega se pojavljajo številna ugibanja. Zahodni mediji so poročali o več različnih scenarijih. Med drugim naj bi Putin Ukrajini uradno napovedal vojno in razglasil mobilizacijo. Te navedbe so v Kremlju pred dnevi kategorično zanikali, vendar vprašanje o nadaljnjih potezah ruske vrhuške ostaja. Pričakovati je, da bo Putin ob simboličnem dnevu, ko so zavezniki – levji delež bremena vojne v Evropi je na plečih nosila Rdeča armada – premagali nacistično Nemčijo, priložnost izkoristi za risanje vzporednic med protifašistično borbo nekdanje Sovjetske zveze in domnevno povezavo neonacističnih milic z ukrajinsko oblastjo. Tovrstne obtožbe v Kijevu in na zahodu ostro zanikajo, piše BBC

Britanci ugibajo tudi o Putinovih ciljih v ukrajinski vojni. Kot navaja njihov osrednji medij, je ruski predsednik morda upal, da bo svojemu ljudstvu ob dnevu zmage lahko podarili tudi zmago v Ukrajini, vendar so se stvari tam precej zapletle. Invazija naj ne bi potekala po načrtih, prav tako Rusiji še vedno ni uspelo prevzeti nadzora nad celotnim Donbasom. "Vsi pričakujejo, da se bo 9. maja nekaj zgodilo. Tako Putinovi zavezniki kot njegovi sovražniki," je v Moskvi za BBC dejal Abas Galjamov, nekdanji pisec Putinovih govorov. "Pričakovanja so ustvarila vakum, ki ga bo treba zapolniti. Če se ne bo zgodilo nič, bo Putin politično izgubil."

Ugibanja in špekulacije so v obtok izstrelila mnoštvo govoric. Svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Oleksij Arestovič je v četrtek opozoril, da si ruske sile prizadevajo ob 77. obletnici zmage nad nacistično Nemčijo v drugi svetovni vojni zavzeti tovarno Azovstal. "Najlepše darilo vladarju je glava njegovega nasprotnika. Jasno vidim, da si prizadevajo osvojiti Azovstal in Putinu zagotoviti zmago, vendar bomo videli, ali jim bo to do 9. maja dejansko uspelo," je dejal.

Mnogi zahodni analitiki domnevajo, da bo vse ozemeljske pridobitve v vzhodni Ukrajini vsaj poskušal predstaviti kot zmago, vredno praznovanja. Čeprav je malo verjetno, da to pomeni konec vojne. Galjamov napoveduje, da bi Putin lahko Ukrajini postavil ultimat, naj stopi za pogajalsko mizo ali pa se sooči z uporabo taktičnega jedrskega orožja. Nedavno so sicer v Moskvi podobna ugibanja zanikali.

"Edini način, kako lahko zdaj zmaga, ker bo zagotovo izgubil, če se bo tako nadaljevalo, je ustvariti vtis popolnega blazneža. Želi, da se zahodna javnost in voditelji prestrašijo ter začno pozivati Volodimirja Zelenskega k pogovorom in h kompromisu," meni Galjamov, sicer tudi ruski sodelavec ameriškega think tanka The Foreign Policy Research Institute. Ob tem tudi meni, da Putin obžaluje invazijo in razmišlja o tem, kako bi se umaknil, ne da bi izpadel šibak.

BBC ob tem izpostavlja, da je bistvenega pomena tudi rusko javno mnenje. To je sicer trenutno večinsko naklonjeno "posebni vojaški operaciji", čeprav imajo Britanci ob tem pomisleke glede verodostojnosti javnomnenjskih anket "v državi, kjer je kriminalizirano izražanje mnenj, ki niso v skladu z uradno narativo". Ob tem spomnijo na protivojne protestne ob začetku invazije na Ukrajino, ko naj bi bilo v prvih dneh po nekaterih ocenah prijetih več kot 15.000 protestnikov. "Nedavna serija požarov na lokacijah vojaškega ali taktičnega pomena je spodbudila tudi ugibanja o sabotaži, vendar zaenkrat ni prepričljivih dokazov, ki bi podprli teorijo. Požari so tukaj pogosti, predvsem zaradi starih ali dotrajanih zgradb in infrastrukture," piše moskovska dopisnica za BBC Jenny Hill.

V dneh pred parado se Moskva preoblači v praznična in nacionalna obeležja, piše Hillova. "Na enem od območij za pešce so nekatere trgovine izobesile znak Z, ki je postal simbol podpore ruski ofenzivi. Nekaj ​​trgovin prodaja majice s črko. Nekateri ljudje so se zbrali okoli velikega in privlačnega prikaza črno-belih fotografij v središču okrožja. Vanje so strmele slike obrazov pretresenih otrok. Opazila sem žensko, ki si je brisala solze iz oči, ko je gledala razstavo Otroci Donbasa."

Hillova nadaljuje, da je državna televizija zahod že dolgo predstavljala kot ruskega sovražnika, vendar se je v času pred dnevom zmage agresivna retorika okrepila. "Predstavniki besno nasprotujejo Ameriki in Evropi ter njihovi dobavi orožja Ukrajini. Krivijo zahod, da skuša izzvati tretjo svetovno vojno in podaljšati konflikt. To je močno orodje. Eden najbolj priljubljenih televizijskih programov v zadnjih tednih je bila pogovorna oddaja, v kateri je voditelj posvaril Veliko Britanijo, da bi jo Rusi, če bi bili izzvani, lahko popolnoma uničili z jedrskim orožjem. V zadnjem mesecu so se v več kot 20 ruskih mestih odprle brezplačne razstave o Natu."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja