Tujina

Vse slabše stanje kitajskega gospodarstva

Peking, 09. 09. 2022 14.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kitajsko pestijo hude gospodarske težave. Rast je zastala, brezposelnost mladih je rekordno visoka, stanovanjski trg propada in podjetja se spopadajo s ponavljajočimi težavami dobavne verige. Zasluge za tako hud gospodarski padec gredo najbrž kitajski ničelni covid politiki, ki ogroža industrijo. Kitajski voditelj Xi Jinping pa vztraja pri strogemu nadzoru nad covidom, kljub temu, da gospodarstvo resno trpi.

Drugo največje gospodarstvo na svetu se spopada s posledicami hude suše, njihov obsežni nepremičninski sektor pa trpi zaradi prevelikega zadolževanja. Toda že tako slabim razmeram ne kaže nič boljše, ker se Peking strogo drži ničelne politike za covid-19. V zadnjih dveh tednih je namreč kar osem ogromnih mest prešlo v popolno ali delno zaporo, v teh pomembnih središčih proizvodnje in prometa pa skupaj živi 127 milijonov ljudi, poroča CNN.

Po izračunih CNN na podlagi vladnih statistik je bilo po vsej državi od konca avgusta zaprtih vsaj 74 mest, kar je prizadelo več kot 313 milijonov prebivalcev. Goldman Sachs je prejšnji teden ocenil, da mesta, ki so jih prizadele blokade, predstavljajo 35 odstotkov kitajskega bruto domačega proizvoda.

Kitajsko gospodarstvo je iz dneva v dan slabše.
Kitajsko gospodarstvo je iz dneva v dan slabše. FOTO: AP

Kitajska ima brezkompromisen, skoraj brutalen odnos do zatiranja virusa z najstrožjimi nadzornimi ukrepi nad ljudmi. "Zdi se, da je Peking pripravljen prevzeti gospodarske in socialne stroške, ki izhajajo iz njihove politike ničelne okužbe s covidom, ker alternativa - razširjene okužbe skupaj z ustreznimi hospitalizacijami in smrtnimi primeri - predstavlja še večjo grožnjo legitimnosti vlade," je dejal Craig Singleton, višji sodelavec na Kitajskem pri Fundaciji za obrambo demokracije.

Za kitajskega voditelja Xi Jinpinga je ohranjanje te legitimnosti pomembnejše kot kdaj koli prej, saj želi biti izbran za tretji mandat, ko se bo komunistična partija naslednji mesec sestala na svojem najpomembnejšem kongresu v zadnjem desetletju. "Večji politični premiki pred kongresom stranke se zdijo malo verjetni, čeprav bi lahko videli mehčanje nekaterih politik v začetku leta 2023, potem ko bo Xi Jinpingu zagotovljena politična prihodnost," je dejal Singleton.

Strogi varnostni ukrepi ob obletnici pokola na Trgu nebeškega miru na Kitajskem
Strogi varnostni ukrepi ob obletnici pokola na Trgu nebeškega miru na Kitajskem FOTO: AP

Raymond Yeung, glavni ekonomist za Kitajsko pri podjetju ANZ Research, meni, da se bo gospodarstvo v naslednjih nekaj mesecih še poslabšalo. Močna upočasnitev svetovnega gospodarstva ne obeta nič dobrega za kitajsko rast, saj se slabi tudi povpraševanje na ameriških in evropskih trgih, kar pa močno obremenjuje in upočasnjuje kitajski izvoz. 

Prisilne karantene, množično obvezno testiranje in "obsežen lockdown" so le eni izmed skrajnih pristopov, ki jih Kitajska uporablja v boju s pandemijo. Ukrepi so sicer veljali za uspešne v zgodnji fazi pandemije, Kitajski je namreč v letih 2020 in 2021 uspelo izkoreniniti virus in preprečiti ogromno število smrti, ki so jih utrpele druge države, ob vsem tem pa si je po rekordnem zmanjšanju BDP prizadevala za hitro okrevanje. 

Xi Jinping je v začetni fazi pandemije z ukrepi dobro upravljal in Kitajska je skoraj povsem izkoreninila virus.
Xi Jinping je v začetni fazi pandemije z ukrepi dobro upravljal in Kitajska je skoraj povsem izkoreninila virus. FOTO: AP

Na slovesnosti leta 2020 je Xi razglasil, da je uspeh Kitajske pri zajezitvi virusa dokaz "superiornosti komunistične partije nad zahodno demokracijo."

Toda kot vemo, se zarečenega kruha največ poje in napoved o tem, kako je komunistična partija uspešno premagala virus, se je hitro izkazala za nestabilno, ko se je pojavila različica omikron, ki je hitreje prenosljiva. Toda Xi, ki daje prednost premagovanju virusa pred reševanjem gospodarstva, ne namerava ukiniti ničelne politike. 

"Peking je svojo politiko brez covida skušal predstaviti kot dokaz moči stranke in s tem posledično tudi vodstva Xi Jinpinga," je dejal Singleton.

Ničelna politika do covida-19 je eden izmed najstrožjih ukrepov Xi Jinpinga.
Ničelna politika do covida-19 je eden izmed najstrožjih ukrepov Xi Jinpinga. FOTO: AP

Kakršnakoli sprememba v procesu bo prišla počasi in bo najverjetneje zelo postopna ter težka. 

"To bo dolg proces," je dejal Zhiwei Zhang, predsednik in glavni ekonomist za Pinpoint Asset Management, in dodal, da bi bil Hongkong - kjer so pred kratkim sprostili karanteno in pravila testiranja za obiskovalce - lahko "pomemben vodilni kazalec za to, kaj se bo zgodilo na celini."

Vlada je sicer uvedla vrsto spodbujevalnih ukrepov, da bi spodbudila propadajoče gospodarstvo, vključno s paketom za milijardo juanov (okoli 146 milijard evrov), namenjenim izboljšanju infrastrukture in zmanjševanju pomanjkanja električne energije.

Vlada torej poskuša doseči "najboljši možni izid" za gospodarsko rast in delovna mesta, medtem ko se drži ničelne epidemije covida, vendar je "zelo težko uravnotežiti dvojni cilj," je dejal Yeung iz ANZ.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mavrični sij
09. 09. 2022 21.57
-2
Niti en od teh komwntatorjev ni kredibilen.
jutri_pa_res
09. 09. 2022 19.44
+4
Tako je v totalitarnem sistemu, ko se veliki vodja moti in mu nihče ne upa oporekati. Škoda je lahko zgodovinska. Glej tudi Rusijo.
dober-man
09. 09. 2022 17.55
+3
saj bo ruski psihic pomagal!
tornadotex
09. 09. 2022 17.09
-2
Dži Ping že ve zakaj zapira mesta, zaveda se tudi on ,da je to najbolj nemaren narod na svetu.Mora jih voditi z trdo roko...
VoxP
09. 09. 2022 17.00
+1
tukaj bi ena oseba poslala novaxerje v Kitajsko. boje bi bilo poslat vse tiste vaxerje s 3 dozo in še kakšno ker pridno širijo. eu ima približno kaj 88% precepljenih primerkov in še vedno ni konca. no sezonska gripa trka na vrata vsako leto, In kaj pošljemo tudi te kam
periot22
09. 09. 2022 16.16
-4
Če to izjavi Amerika potem vemo da je laž!
nekodnas
09. 09. 2022 16.15
+1
Xi Jinping ve neko skrivnost , za katero drugi državniki , ne vedo, zato se zapirajo Kitajska mesta. mogoče ve, za kakšne "posledice" nečesa, katere se pokažejo šele po daljšem času kot " tempirana bomba ".
Rains
09. 09. 2022 15.54
+1
Naše antivakserje bi tja poslal živet za 1 leto, da se malo zdramijo.
periot22
09. 09. 2022 16.15
+1
kiropraktik
09. 09. 2022 15.28
+4
Kjer je srp in kladivo ali rdeča zvezda-tam je hudo!