Tujina

'Vsi normalni reakcijski mehanizmi so blokirani, ljudje pa se sprašujejo, zakaj?'

Beograd, 04. 05. 2023 17.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na spletu se je pojavil zapis očeta enega od učencev, ki obiskuje srbsko OŠ Vladislav Ribnikar. Čeprav za kruto dejanje seveda ni opravičila, zapis izpostavlja razmere na šoli, kjer naj ne bi reševali težav, zato so se te kopičile. V Beogradu so medtem protestirali učitelji, ki želijo sistem, kjer se bo ukrepalo ob prvih znakih nasilja. Želijo tudi višje plače in povrnitev ugleda njihovemu poklicu.

Žalovanje pred beograjsko osnovno šolo
Žalovanje pred beograjsko osnovno šolo FOTO: AP

Do včeraj je bil krotek sedmošolec, odličnjak iz ugledne družine, sošolci so ga imeli za mirnega in zaprtega fanta, ki ni delal težav. Včeraj pa je prijel za orožje in ubil devet ljudi. 

Ljudje v regiji so se spraševali, kaj je 13-letnika pripeljalo do takega dejanja. Za dodaten šok je poskrbel podatek, da je zločin načrtoval do potankosti, mesec dni vnaprej. Naredil je seznam vseh, ki jih je želel likvidirati, in izdelal načrt. Skica naj bi izgledala kot nekaj iz igre ali grozljivke, poroča telegraf.rs. 

Potem pa so začele na dan prihajati podrobnosti iz življenja 13-letnika. Sošolci naj bi ga ustrahovali. Nekoč so ga celo prestavljali iz ene izmene v drugo – prav zato, ker so se mu drugi posmehovali. V družbi je bil ignoriran, izločen iz iger in druženja na izletih. 

Toda medvrstniškega nasilja v šoli niso zabeležili, niti ni bilo prijav kakršnega koli nasilja nad njim.

Zakaj je bilo temu tako, naj bi razkrivala prav objava starša, ki pravi, da tudi njegov otrok obiskuje to šolo, a na srečo v drugi izmeni.

"Ribnikar je šola, ki ima varovanje na obeh straneh objekta in v obeh izmenah," izpostavlja. In nadaljuje: "Na roditeljskem sestanku se ne sme omeniti osebe, ki povzroča težave. Problematičnih učencev ne smejo izključiti iz šole. Staršem je prepovedano imeti stik z učenci, če pride do težave. Tako so vsi normalni reakcijski mehanizmi blokirani, ljudje pa se potem sprašujejo, zakaj se je to zgodilo."

Oče pravi, da šola od otrok zahteva, da se učijo toliko, kot se je on na fakulteti. "Vsak dan 8 ur v šoli, potem pa še vsaj 5 ur domačih nalog in učenja doma. Tekmovalni duh med otroki priveden do stopnje absurda. Nobenega tovarištva, le kdo ima kakšne ocene in kakšne superge nosi." 

"V šoli je veliko nevidnega in vidnega nasilja nad šibkejšimi. In nihče ne more reagirati, ne starši ne šola. Smešni zakoni in pravila so imobilizirali družbo. Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo kdo šibkega značaja problem skušal rešiti na takšen način." Kot zaključuje, se to zgodi, ko odpovedo šola in starši, ko se predpisuje zakone, ki jim zavežejo roke.

Učitelji na protestu v Beogradu zahtevali ukrepe, višje plače in povrnitev ugleda

Medtem so se danes na protestu pred ministrstvom za izobraževanje zbrali učitelji in od vlade zahtevali ukrepe in individualno odgovornost. 

Na protestu, ki ga je pred ministrstvom za izobraževanje pripravil sindikat Forum srednjih strokovnih šol, so po poročanju STA izpostavili, da je tragični dogodek na osnovni šoli opozoril na obupne razmere v šolstvu in celotnem izobraževalnem sistemu. Poudarili so, da želijo učitelji "urejen sistem, v katerem se bo vedelo, kdo kaj dela, in v katerem se bo reagiralo že na prve znake nasilja".

Predstavnik foruma Milorad Antić je izpostavil, da zahtevajo individualno odgovornost vseh, ki se niso pravočasno odzvali in niso preprečili tragedije na osnovni šoli. Ponovil je zahteve po uresničitvi uredbe o povišanju plač učiteljev ter po vrnitvi ugleda in avtoritete učiteljskemu poklicu.

Srbska vlada je medtem danes sprejela več ukrepov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja