Tujina

'Vučić je očitno postal psihiater, tožilec, odvetnik, psiholog in sodnik'

Beograd, 04. 05. 2023 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v sredo zvečer stopil pred kamere in po strelskem pohodu na beograjski šoli nagovoril novinarje in ljudstvo. Vendar pa to ni bil tipičen splošni govor, ki ga politiki običajno podajo po tovrstnih tragedijah. Vučić je namreč na konferenci razkril več osebnih podatkov 13-letnega strelca in njegovih staršev, kar v javnosti že žanje kritike. Ker je krivdo za tovrstne zločine pripisal tudi medijem in video igram, pa ga je eden od novinarjev opozoril, da je tudi sam v preteklosti javno kazal trupla žrtev pokola. Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac je Vučićev nastop označil za populizem: "Vučić je očitno postal psihiater, tožilec, odvetnik, psiholog, izvedenec in sodnik."

Po enourni novinarski konferenci, na kateri je v sredo zvečer govoril srbski predsednik, se je vsul plaz kritik. Aleksandar Vučić je namreč na njej razkril številne osebne podatke 13-letnika, ki je izvedel masaker na šoli, in njegove družine, tudi plače staršev. "Ne gre za nekoga, ki bi napad izvedel zaradi nasilja staršev ali ki bi se boril za status v šoli. Ravno nasprotno," je dejal in nanizal več informacij, tudi o njegovem čustvenem stanju.

V svojem govoru je prebral tudi podrobnosti iz poročila o nasilju, ki so ga opravili leta 2021, ko so fanta po incidentu, ko ga je drug deček s komolcem udaril v obraz, prepeljali v UKC v Tiršovi. Ob tem je razkril tudi podrobnosti o prekrških njegovih staršev – dejal je namreč, da je njegov oče v preteklosti storil le en prekršek – ter podatke o njunih poklicih in plačah. Kako je ta informacija relevantna, ni pojasnil.

Ob tem je naštel deset predlogov, ki jih v obravnavo pošilja srbski vladi. Med njimi je tako na primer predlog znižanja starostne meje za kazensko odgovornost in zaostritev sankcij za ponudnike medijskih vsebin, ki oglašujejo nasilje. Meni namreč, da so za tovrstna dejanja krive predvsem zahodne vsebine in video igre. Pri 13-letniku naj bi to dokazoval tudi njegov načrt pokola, ki da spominja na strelske igre. "V njih imajo igralci običajno več življenj, morda se fant zato ni niti zavedal tragičnosti svojega dejanja," je dejal.

Vučić v preteklosti javno kazal fotografije žrtev: 'Aja'

A novinar je kasneje Vučića opomnil, da je v preteklosti tudi sam javno kazal nasilne vsebine. Marca lani je namreč na RTS pokazal fotografije umrlih, domnevnih žrtev hudodelske združbe, ki naj bi jo takrat vodil Velja Nevolja. Vprašanje je prišlo ravno po tem, ko je Vučić v medijih komentiral, da so otroci preveč izpostavljeni nasilju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vučićev odgovor na novinarsko vprašanje pa: "Aja." Nato pa je komentiral tridnevno žalovanje. "Upal sem, da bo vsaj nekaj pietete, formalnega žalovanja, prave žalosti. Žalovali bomo jutri in v petek, prav tako tudi v ponedeljek in torek. Tega se bomo spominjali še leta in se spraševali, kaj bi lahko v ljudeh vzbudilo takšno zver, da naredijo kaj takega," je dejal.

A kasneje se je le dotaknil tudi svoje odgovornosti: "Lahko govorim tudi o svoji odgovornosti. Te fotografije sem pokazal zato, da se kaj takega nikoli ne bi zgodilo. Govorite o nasilju, da so krivi tisti, ki ga promovirajo. In to so tisti, ki pravijo, da mora moj otrok končati v jašku kot Gadafi," je dejal. "Nisem jaz šef tistih, ki ubijajo, čeprav mnogi trdijo prav to. O nasilju tudi sicer največ govorijo prav tisti, ki promovirajo nasilje," je dodal.

Vučićev populizem: 'Namesto da bi iskal sistemske težave, krivdo išče pri otrocih in starših'

"To je bil še en sramoten nagovor predsednika republike, s katerim je uzurpiral pristojnosti več državnih organov, začenši z vlado. Predstavil je tudi številne podatke iz preiskave, vključno z osebnimi in varovanimi zdravstvenimi podatki dečka in njegove družine. Tovrstno razkrivanje podatkov je z zakonom prepovedano, ne glede na funkcijo osebe, ki jih razkriva. Pristojni organi bi se morali odzvati na to," pravi poslanka Ne davimo Beograd in profesorica prava na Univerzi Union Jelena Jerinić.

Znižanje starostne meje za kazensko odgovornost je medtem označila za populističen ukrep, ki vso krivdo za tovrstne dogodke vali na mladoletne storilce in njihove družine, namesto da bi poiskal sistemske probleme in odgovorne v sistemu. "Takšni ukrepi redko izvabljajo želene rezultate, saj oseb ne odvračajo od kaznivih dejanj. Vzroki zanje so namreč v drugih težavah," je dejala po poročanju portala NSPM.

Ob tem je dodala, da je odbor za otrokove pravice v eni od splošnih pripomb h Konvenciji o otrokovih pravicah že leta 2019 izpostavil, da se meja kazenske odgovornosti ne sme spuščati pod 14 let, in da so celo predlagali, da bi se odgovornost dvignila na 15 ali 16 let. Srbija je namreč podpisnica konvencije o otrokovih pravicah in bi morala upoštevati priporočila odbora.

"Vsekakor bi bilo treba pregledati izvajanje predpisov o posesti in uporabi orožja ter ugotoviti odgovornost tistih, ki so odgovorni po zakonu. Predstavnike izvršilne oblasti pa je treba znova opozoriti, da poleg pravne obstajata tudi moralna in politična odgovornost," je še poudarila.

'Vučić postal psihiater, inšpektor, tožilec, odvetnik, sodnik, izvedenec in socialni psiholog'

Z njo se strinja tudi predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac. "To je bil popolnoma neprimeren nagovor srbskega predsednika. V njem je postal psihiater, inšpektor, tožilec, odvetnik, sodnik, izvedenec in socialni psiholog," je dejal za Danas.rs. Dejal je, da je srbski predsednik pokazal, da je predvsem avtoritarni populist, ki tragedijo uporablja za politični nastop.

"Tudi tokrat ni izpustil priložnosti, da bi spregovoril v imenu vseh institucij in še enkrat pokazal, v kakšni avtokraciji živimo," je poudaril in dodal, da je priložnost ob tem izkoristil za pogovor o premierju Kosova Albinu Kurtiju, Kosovu, kako so z njim ravnali v Bruslju in o zgrajenih cestah.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1