Tujina

Vučić: Namesto za albanske institucije naj ZDA in EU skrbijo za sever Kosova

Priština/Beograd , 07. 11. 2022 11.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je odločitev Srbov, da zapustijo kosovske institucije, označil za zgodovinsko in opozoril pred katastrofo na Kosovu, če ZDA ne bodo ukrepale. Kosovski premier Albin Kurti pa je sporočil, da poskus srbskih oblasti, da destabilizirajo razmere na Kosovu, ne bo uspel.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zaostrene razmere na Kosovu
    02:44
    Iz 24UR: Zaostrene razmere na Kosovu
  • Iz SVETA: Na Kosovu vse bolj napeto
    02:30
    Iz SVETA: Na Kosovu vse bolj napeto

 

Stranka kosovskih Srbov Srbska lista je v soboto sklenila, da bodo srbski predstavniki in uslužbenci protestno zapustili kosovske institucije, na severu Kosovske Mitrovice pa je v nedeljo potekal protest, ki se ga je udeležilo nekaj tisoč kosovskih Srbov. Udeleženci protesta so obtožili Evropsko unijo, da ne spoštuje bruseljskega sporazuma, in podprli srbske predstavnike, ki so izstopili iz kosovskih institucij.

Srbski policisti so v znak protesta slekli uniforme v mestu Zvečan na Kosovu.
Srbski policisti so v znak protesta slekli uniforme v mestu Zvečan na Kosovu. FOTO: AP

"Na severu Kosova vladata splošna evforija in navdušenje zaradi upora proti Prištini z zapuščanjem institucij. Ljudje so sporočili, da so predani temu, kar je Srbija podpisala v Bruslju," je dejal Vučić in ocenil, da gre za "velike politične, skoraj tektonske spremembe".

Vučić je izpostavil, da bi pri razpletu razmer pomembno vlogo lahko igrale ZDA. Po njegovih besedah bi morali Američani naročiti misiji zveze Nato na Kosovu (Kfor), misiji Združenih narodov (Unmik) in pravosodni misiji EU (Eulex), naj namesto albanskih institucij skrbijo za varnost na severu Kosova.

"Mislim, da bi takšna odločitev lahko prinesla mir. Če bodo Američani mislili, da Albanci delajo to, kar ni v skladu z Bruseljskim sporazumom in voljo naroda, se bojim, da bi to lahko vodilo v katastrofo,"  Vučićeve besede povzema Radio Svobodna Evropa. 

Aleksandar Vučić pozdravlja protest kosovskih Srbov
Aleksandar Vučić pozdravlja protest kosovskih Srbov FOTO: AP

Albin Kurti je v nedeljo poudaril, da poskus srbskih oblasti, da destabilizirajo razmere na Kosovu, ne bo uspel, in pozval kosovske Srbe, naj ne bojkotirajo kosovskih institucij, poročajo tamkajšnji mediji. Obenem je pojasnil, da je policija do zdaj izdala 843 opozoril zaradi registrskih oznak in da ni bilo nobenih incidentov ali pritožb.

Kurti je sicer že v soboto obtožil Srbijo, da je postala orodje Kremlja. "Jasno je, za kaj gre: predsednik Srbije je lagal ter razočaral Američane in Evropejce, zelo pogosto se sestaja in koordinira z ruskim ambasadorjem v Beogradu. Srbija glede na to, da ni demokratična država, postaja orodje Kremlja," je izjavil Kurti.

Albin Kurti
Albin Kurti FOTO: AP

Umik Srbov iz kosovskih institucij ni rešitev za trenutne spore in lahko stopnjuje napetosti na terenu, pa je v nedeljo ocenil ameriški veleposlanik v Srbiji Christopher Hill.

Predstavnike kosovskih Srbov je pozval, naj se vrnejo v kosovske institucije, vključno s policijo, pravosodjem in lokalno upravo, Prištino in Beograd pa, "naj izbereta pot dialoga in se vzdržita dejanj, ki bi privedla do nasilja in napetosti".

Srbijo in Kosovo sta k dialogu in k temu, naj se vzdržita enostranskih dejanj, ki bi lahko vodila k nadaljnjim napetostim in nasilju, pozvala tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell in posebni odposlanec EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak.

Napetosti med Beogradom in Prištino so se znova okrepile, potem ko se je minuli teden iztekel rok, ki ga je kosovska vlada določila za uresničitev odločitve o zamenjavi srbskih registrskih tablic, ki jih uporabljajo Srbi na Kosovu, za kosovske registrske tablice. Srbija ne priznava neodvisnega Kosova, Srbi na severu Kosova pa nasprotujejo odločitvi Prištine o preregistraciji vozil s srbskimi oznakami. Do zdaj je svoja vozila preregistriralo le nekaj Srbov.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MladInPerspektiven
07. 11. 2022 19.05
+2
Enostavna rešitev naj se oboji potrudijo za vstop v EU pa bo zadeva urejena
Nimasmisla
07. 11. 2022 18.12
Nimasmisla
07. 11. 2022 18.12
+1
Na eu se ne zanašat tudi pri arbitraži je bila porok pa se je potem usrsla
User768643
07. 11. 2022 17.59
+2
A zdaj pa naj Amer pomaga? Kje so vam Rusi, ki jih tako cenite in podpirate?
dober-man
07. 11. 2022 16.33
+3
nič ne bo s povezavami srbija EU, srbi so preveč nacionalno in versko obremenjeni.
dober-man
07. 11. 2022 16.37
+1
ps, vedno potrebujejo konflikte ali zunaj, če ne pa znotraj! boste videli, da se ne motim.
Watchman1.9
07. 11. 2022 14.37
+2
Kosovarji so vam že je od M, m v p!
marre
07. 11. 2022 14.29
+1
Izstop Srbov iz institucij je samo voda na mlin albanskim skrajnezem, ker ta poteza bo na srednji in dolgi rok se bolj erodirala srbe na Kosovu.. Srbov je vsak dan manj, 75% mladih takoj po zakljucku studija zapusti Kosovo, ostajajo starci in tisti, ki si ne morejo privoscit odhoda.. Ocitno ne bodo nikoli spoznali, da samo integracija v novo drzavo pomeni obstanek za Srbe na Kosovu, pac bodo nek politicni instrument, vse do momenta, ko jih ne bo vec.. Kjerkoli so velikosrbski nacionalisti, vcasih se z Vuckotom kot podpredsednikom, varovali Srbe tam Srbov vec danes ni..
crni jezdec
07. 11. 2022 11.47
+3
somarodnjaki nasega ivana delajo zdraho
marre
07. 11. 2022 14.24
+0
Heheh se kr to laznjivo agendo terate... Res ste pateticni..
ILLY
07. 11. 2022 11.46
+5
Ja seveda, saj Srbija vedno razmilšlja po navodilah Rusije. Mala Rusija obstaja na Balkanu. Pustite enkrat pri miru Albance, dosti je dost. Za vas so vsi pokvarjeni Bošnjaki, Hrvati, Slovenci, Makedondi, Albanci…
Blokiran Drugi Človek
07. 11. 2022 14.15
-3
Pustmo albance na miru, da lahko brez motenj izpeljujejo svoje kriminalne podvige🤦‍♂️
MihaGliha
07. 11. 2022 14.30
+3
jao bre srbi pošteni HAHA isto g. ovno ste le meja vas deli