Tujina

Vučić: Cilj oblasti v Podgorici je, da bi v naslednjih desetih letih srbski narod izginil

Beogard/Podgorica, 20. 05. 2020 15.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić in poglavar Srbske pravoslavne cerkve (SPC) patriarh Irinej sta se po napovedi črnogorskega predsednika Mila Đukanovića, da bodo zaradi ravnanja SPC ustanovili "pravoslavno cerkev Črnogorcev", strinjala, da je cilj Podgorice, da srbskega naroda v Črni gori ne bi več bilo.

Odzvala sta se na izjavo Mila Đukanovića, ki je v ponedeljek SPC obtožil, da želi upravljati z njegovo državo in določiti njeno smer razvoja in značaj. Zagrozil je tudi z ustanovitvijo "pravoslavne cerkve Črnogorcev", če bo SPC vztrajala pri tem, da je "nacionalna cerkev Srbov". Večina vernikov v Črni gori sicer pripada srbski pravoslavni cerkvi.

Patriarh Irinej je na skupni novinarski konferenci po pogovoru z Aleksandrom Vučićem o razmerah v SPC v Črni gori in v tej državi ocenil, da je položaj v cerkvenem sporu s Črno goro "težji kot kdajkoli prej". V časih Otomanskega cesarstva ali komunističnega režima ni bilo tako težko, je dejal. Podgorico je obtožil, da želi pregnati srbski narod iz Črne gore na enak način, kot ga je ustaški režim proti Srbom uporabil med drugo svetovno vojno na Hrvaškem. Poglavar SPC je že lani povzročil hudo zamero v Podgorici s podobno primerjavo.

V Črni Gori so v preteklih dneh izbruhnili nemiri, v katerih je bilo poškodovanih več oseb, med njimi tudi policisti.
V Črni Gori so v preteklih dneh izbruhnili nemiri, v katerih je bilo poškodovanih več oseb, med njimi tudi policisti. FOTO: AP

Vprašal je, ali se Đukanović zaveda, kakšne razmere je ustvaril. Menil je, da gre za načrt, da Srbov v Črni gori  ne bi bilo več. Glede spornega črnogorskega zakona o svobodi veroizpovedi pa je dejal, da "vse, kar obstaja v Črni gori (od cerkva do samostanov), pripada Srbski pravoslavni cerkvi". "Borili se bomo, da bo tako tudi ostalo," je poudaril. Tragedija je, da Đukanović tega ne opazi, je dodal ter Đukanovića označil za ateista, ki želi ustvariti svojo cerkev.

Vučić, ki meni, da je Đukanović z omenjeno izjavo dejansko napovedal ukinitev SPC in oblikovanje cerkve pravoslavnih Črnogorcev, je danes dejal, da ne bo "nikoli dovolil trganja nacionalnega tkiva srbskega naroda". Ocenil je, da se to dogaja, ker nekateri v regiji menijo, da "bi bilo treba srbsko cerkev in srbski narod omejiti na osrednjo Srbijo ali morda Vojvodino". "To je začetek, sledili bodo poskusi oblikovanja pravoslavne cerkve na Kosovu, nato v BiH, na Hrvaškem," je dejal.

Poudaril je, da se bo z vsemi pravnimi sredstvi boril, da bo dokazal mednarodni javnosti, da želijo v Črni gori, kjer je 30 odstotkov prebivalcev Srbov, ustvariti novo cerkev s končnim ciljem, da bi "v naslednjih desetih letih srbski narod izginil". Črnogorske oblasti imajo zgodovino burnih odnosov s Srbsko pravoslavno cerkvijo, največjo versko skupnostjo v državi, ki je v preteklosti nasprotovala ločitvi Črne gore od Srbije.

Sporni zakon o svobodi veroizpovedi

Odnosi so se zaostrili ob letošnji uveljavitvi zakona o svobodi veroizpovedi, v skladu s katerim naj bi SPC odvzeli lastništvo nad okoli 700 verskimi objekti v državi. Cerkev je zato do epidemije covida-19 organizirala ulične proteste proti zakonu. Vlada v Podgorici trdi, da želijo z zakonom zgolj urediti lastninsko stanje in finančne zadeve vseh verskih skupnosti.

Odnosi so znova napeti, potem ko so zaradi kršenja prepovedi zbiranja zaradi epidemije novega koronavirusa minuli teden za 72 ur priprli episkopa SPC v Črni gori Joanikija in še sedem duhovnikov SPC. Priprli so jih potem, ko so v Nikšiću vodili molitveno procesijo z več tisoč verniki. Pridržanje duhovnikov je sprožilo nasilne proteste v več mestih.

Na območju Črne gore sicer že delujeta dve pravoslavni cerkvi, srbska in črnogorska. SPC s skupno 12 milijoni vernikov je večja in po kanonskem pravu priznana in avtokefalna, torej neodvisna od patriarhije v Carigradu. Črnogorska pravoslavna cerkev (CPC) je od leta 1993 registrirana kot nevladna organizacija, saj je ne priznava niti ena kanonska cerkev in ni avtokefalna, ima pa podporo Kijevske patriarhije.

Đukanović je v ponedeljek dejal, da so "ponudili rešitev, po kateri bi obstajala pravoslavna cerkev, ki bi združevala vse pravoslavne vernike v Črni gori". "Če SPC to zavrača, bo nacionalna cerkev Srbov v Črni gori. Vendar bomo mi nato oblikovali cerkev nacionalnih Črnogorcev", je dodal, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

braxone005
26. 05. 2020 21.38
+2
dejstvo je NE DAMO SVETINJE💪💪💪
Bojan-F
21. 05. 2020 10.22
-3
Ena največjih herezij v pravoslavni cerkvi je etnofiletizem t.j. cerkveni nacionalizem ...
Bojan-F
21. 05. 2020 10.26
+0
... malo zgodovine in veroslovja ... SPC je bila vspostavljena 17. junija 1920 z združitvijo šestih krajevnih pravoslavnih cerkva (Karlovške patriarhije, Beograjske patriarhije, Cetinjske patriarhije ter bosanskih, dalmatinsko-istrske in stare Srbije in Makedonije ...
Bojan-F
21. 05. 2020 10.45
-3
... prisajedinjenje Cetinjske patriarhije je bilo podobno sklepom Podgoričke skupščine 26. novembra 1918 ... dejstvo je, da SPC ne spoštuje državnosti Črne gore ... dejstvo je, da je SPC v Črni gori posestnik ... dejstvo je, da je samostan svetega Vasilija Ostroškega zlata kokoš SPC ... dejstvo je, da SPC v Srbiji ne plačuje davkov ... dejstvo je, da Črnogorska vlada želi vrniti v državno lastništvo verske objekte, ki so bili v državni lasti ali bili zgrajeni s skupnimi vlaganji prebivalstva pred 1. decembrom 1918 in hkrati ne obstajajo dokumenti o cerkvenem lastništvu ... dejstvo je, da bi bilo Srbov dvakrat več, če SPC nebi priznavala za Srbe samo pravoslavce.
izgubljen krt
20. 05. 2020 18.38
+0
Seveda Srbi ne sodijo v Črno goro. Zakaj ne ? Dvigujejo jim norme !;-)))))
deathbite
20. 05. 2020 18.38
+3
Kjer je vera, tam smrdi po enoumju, izkoriščanju množic in totalitarizmu. Vučić? 🤣🤣🤣
flojdi
20. 05. 2020 18.16
+2
..me prav zanima , keri narod"" sme živeti , ali keri bo preŽivel to naše skupno pacanje Edine Zemlje
Rafael Kramar
20. 05. 2020 19.23
-5
Srbi, sigurno!! To pa preživi, kjer podgane pocrkajo...
Asceding
20. 05. 2020 16.15
-1
Se vidi da v vucicu živi velika Srbija
StrikeOne
20. 05. 2020 19.29
+5
Walter Pravicek
20. 05. 2020 16.09
+9
ČRNOGORCI SO SAMOSTOJEN NAROD!
Dbist
20. 05. 2020 16.25
-1
Ni vprašanje ali so Črnogorci svoj narod. Povdarek v članku je, da je 30% prebivalstva Črne gore Srbov! Srbska pravoslavna cerkev je lastnica določenih objektov v Črni gori. To dejanje lahko primerjamo kot, da bi v Sloveniji podržavili vse cerkvene objekte v lasti Vatikana. Kaj misliš, kakšnen bi bil odziv svetovne javnosti??
gcek
20. 05. 2020 17.53
+3
Na to ti ne znajo odgovorit ker so omejeni
deathbite
20. 05. 2020 18.43
+0
@D, Vučić ni svetovna javnost. 30%?! Manjšina ne more voditi države, ki pripada avtohtonim prebivalcem! Če jim kaj ni všeč , naj gredo nazaj v matično domovino.
Rafael Kramar
20. 05. 2020 19.25
+6
Saj večini teh je ČG matična domovina, brihta!?
Ivan Pejkovic
26. 05. 2020 18.58
+3
kaj ti ves o crni gori. to je srbom stoletja maticna drzava in crnogorgev je vec v beogradu kot v lastni dezavi