Tujina

Vučić: Znižajmo starostno mejo za kazensko odgovornost na 12 let

Beograd, 03. 05. 2023 18.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.P., T.H.
Komentarji
0

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je po strelskem pokolu na osnovni šoli v beograjski soseski Vračar, v katerem je umrlo devet oseb, napovedal nove ukrepe, ki bi lahko preprečili, da bi se kaj takšnega ponovilo. Med drugim bi zaostril sankcije za ponudnike medijskih vsebin, ki oglašujejo nasilje. Prav tako pa bi znižal starostno mejo za kazensko odgovornost na 12 let. V Srbiji je trenutna starostna meja za kazensko odgovornost 14 let, zato sedmošolec za dejanje kazensko najverjetneje ne bo odgovarjal.

"Treba je ugotoviti, na kateri točki je zatajil sistem. Treba je poskrbeti, da se kaj takšnega ne bo več ponovilo," je po grozovitem dejanju, ki ga je v soseski Vračar izvedel 13-letnik, na novinarski konferenci dejal srbski predsednik Aleksandar Vučić. Da bi podobne tragične dogodke v prihodnje preprečili, je predlagal več sistemskih ukrepov na tem področju.

Najpomembnejši med njimi je morda prav znižanje starostne meje za kazensko odgovornost s 14 na 12 let. V Srbiji je namreč starostna meja za kazensko odgovornost pri 14 letih, sedmošolec, ki je v šoli sejal smrt, pa je star le 13, zato za svoja dejanja najverjetneje kazensko ne bo odgovarjal. Vučić je novinarjem dejal tudi, da se je med načrtovanjem strelskega pohoda zavedal, da zanj kazensko ne bo odgovarjal. "Zrelost zdaj nastopi prej, zato naj se preuči možnost za znižanje starostne meje za kazensko odgovornost," je dejal.

V naslednjih dveh letih je napovedal tudi uvedbo moratorija na izdajo, posest in nošenje orožja. "Opraviti je treba tudi revizijo vseh izdanih dovoljenj za posest orožja ter uvesti nadzor nad tem, kako oseba z dovoljenjem za posedovanje orožja z njim tudi upravlja," je dejal. Kot je dejal, je treba predvsem nadzirati, kako oseba orožje shranjuje.

Ne razume sicer, kako je lahko mladoletna oseba na strelišču vadila streljanje. Zato je vladi predlagal tudi učinkovitejši nadzor nad vsemi strelišči. Tiste, ki mladoletnikom omogočijo dostop do orožja, pa bi dodatno kaznoval.

Aleksandar Vučić je predstavil svojih 10 ukrepov.
Aleksandar Vučić je predstavil svojih 10 ukrepov. FOTO: AP

Medtem pa srbski predsednik vojno napoveduje tudi vrednotam. "Treba je spremeniti vrednote in vedenje, to je vprašanje celotne družbe," je dejal. Sankcije bi zaostril tudi za ponudnike medijskih vsebin, ki oglašujejo nasilje, ob tem pa se je zavzel za prepoved dostopa do spletnih strani, ki omogočajo informacije o izdelavi in uporabi orožja. 

"Na šolah moramo imeti še večje število policistov," je dejal in dodal, da si ne morejo več privoščiti, da ga na kateri šoli ne bi bilo. Organiziral bi pa tudi posebne mobilne ekipe za primere medvrstniškega nasilja, v srednjih šolah pa uvedel obvezno šestmesečno testiranje na droge.

"To so moji predlogi, ni vam jih treba sprejeti. Vi ste tisti, ki sprejmete končno odločitev," je dejal Vučić. Srbska vlada je sicer vsem učencem, učiteljem in staršem, ki so bili zaradi tragedije prizadeti, že zagotovila psihološko pomoč.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3