Tujina

Vučić se ne strinja z besedilom izjave vrha Brdo-Brioni o nespremenljivosti meja

Beograd, 15. 05. 2021 16.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
179

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je za tamkajšnjo komercialno televizijo dejal, da je na predlog izjave, ki naj bi jo voditelji držav pobude Brdo-Brioni sprejeli na tokratnem vrhu, vložil dopolnilo besedilu, da nasprotujejo spremembam meja na Zahodnem Balkanu. Dopolnil ga je z "a v skladu z ustanovno listino ZN in odločitvami organov ZN".

Srbski predsednik Aleksandar Vučić
Srbski predsednik Aleksandar Vučić FOTO: AP

Aleksandar Vučić je za srbsko televizijo Prva TV včeraj povedal, da je prejel predlog sklepov, v katerih bi morali vsi udeleženci vrha izraziti nasprotovanje spremembam meja. S tem besedilom so se po njegovih besedah strinjali ostali voditelji držav regije, on pa da je "vnesel majhen amandma in to je sedaj zanje pekel".

Meni, da njegovega dopolnila "ne bodo sprejeli, ker bi pomenil Kosovo v okviru Srbije". To ga sicer ne skrbi, ker ima mirno vest, lahko pa na vrhu sprejmejo, kar želijo, a brez Srbije, je dejal. Dvomi sicer, da bodo karkoli sprejemali brez Srbije.

Vučić je sicer že na skupni novinarski konferenci s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem, ki je v petek Beograd obiskal v okviru priprav na vrh, pred tem dejal, da je posredoval glede deklaracije, ki naj bi jo sprejeli na ponedeljkovem vrhu na Brdu pri Kranju, da "da nespremenljivosti meja, a v skladu z odločitvami Združenih narodov". Ponovil je, da Beograd, ki neodvisnosti Kosova ne priznava, zagovarja načelo nespremenljivosti meja v skladu z odločitvami ZN.

Za omenjeno televizijo je še dodal, da bo na Brdo pri Kranju odšel slovesno oblečen, da bodo tam "velikani politične scene Balkana", ki bodo povedali, kaj si mislijo, a o Srbiji mislijo vse najslabše. On pa mora ščititi in braniti Srbijo ter si prizadevati, da bi zanjo čim več dosegel, je še navedel.

Pahor je v okviru priprav na vrh z obiskom Beograda sklenil ločena srečanja z vsemi voditelji držav pobude Brdo-Brioni, ki so vsi potrdili udeležbo.

Na skupni novinarski konferenci je predsednik republike med drugim povedal, da sta se z Vučićem posvetovala o elementih sklepne deklaracije. V njej bi zapisali, da je širitev EU na Zahodni Balkan geopolitično vprašanje, da mora širitev potekati hitreje in da mora EU imeti pred očmi celoten prostor Zahodnega Balkana. V odgovoru na novinarsko vprašanje pa je ponovil nasprotovanje spreminjanju meja v regiji, saj mirna sprememba meja ni mogoča.

Pahor jutri na Bledu še z Milanovićem

Pred srečanjem voditeljev Brdo-Brioni se bo Pahor jutri, ob 18. uri, v Vili Zlatorog na Bledu sestal še s predsednikom Republike Hrvaške in sovoditeljem pobude Zoranom Milanovićem.

Pahor bo s tem sklenil pogovore z vsemi voditelji, vključenimi v pobudo. V dneh do srečanja se je poleg Vučića v četrtek sestal s predsednico Republike Kosovo Vjoso Osmani, prejšnji teden je obiskal predsednika Črne gore Mila Đukanovića in predsednika Republike Albanije Ilirja Meto, še pred tem pa se je sestal s predsednikom Republike Severne Makedonije Stevom Pendarovskim. Marca letos se je srečal tudi z vsemi tremi člani predsedstva Bosne in Hercegovine (BiH) Miloradom Dodikom (predsedujočim), Šefikom Džaferovićem in Željkom Komšićem.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (179)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aven
17. 05. 2021 08.33
+0
Levičar ali desničar (oseba A) vpraša nasprotnika (oseba B) - kaj je njegov cilj. Ko mu ta odgovori -> sledi - oseba A: "Mi smo proti". Pa skoraj sploh ni važno za kaj gre.
Nimasmisla
16. 05. 2021 20.41
+0
Zopet bojo tri dni dobro jedli in pili na naš račun haska pa nobenga
Bojan-F
16. 05. 2021 11.19
-1
Članek o Vučić Aleksandru ... komentarji o Vinčanski kulturi ... naj razume, kdor zmore!
samuray1
16. 05. 2021 11.25
Pa kaj bi si ti naj raje izmislil o Vinči da bi ti bilo po riti?
Bojan-F
16. 05. 2021 12.31
-1
Kaj ima Vinčanska kultura z Vučić Aleksandrom in Srbijo?
samuray1
16. 05. 2021 13.30
+2
Ker civilizacija ni nastala 91 na frustracijah ti hrvaško-bošnjaško-sladoledarsko-slovenskih, niti jaz nimam nobene potrebe po zdravljenju iste. Srbsko 4 "S" ste najbrž kvači frustracij skovali v Đuro Đakovićko-Zeniško-Jeseniških železarnah.
Bojan-F
16. 05. 2021 17.37
samuray1
16. 05. 2021 17.45
Klotilda H
16. 05. 2021 11.04
+4
ČE HRVAŠKA NI DOLŽNA SPOŠTOVATI OZN (arbitražno sodišče je najvišji sodni organ OZN), zakaj bi bila to dolžnost srbije (srbi v bih)?
samuray1
16. 05. 2021 11.23
+3
Hrvaška kot takšna je projekt hudiča. Pa o kateri Hrvaški mi govorimo? O Gorskokotarski v kateri e je še včeraj govorilo Slovensko,v kateri je še včeraj urado pismo bila cirilica. O Srbskem Dubrovniku ,Splitu Zadru, o srbskem ustaštvu, o pokatoliziranih Srbih v ustaškem stroju,o taborišču za otroke,o Slavoniji??? Pa tudi če govorimo o današnji Hrvaški ki uradno in edina na svetu javno časti hudiča ANTU PAVELIĆA in gospu Međugorsku. Kam god,hudič povsod!
zibertmi
16. 05. 2021 10.59
+1
čakamo dan ,ko bo nekdo obelodanih in potrdil govorice o početju politikov po raznih objektih
zibertmi
16. 05. 2021 10.58
+2
in papir za katerega ve cela evropa.ideja ,ki je bila prisotna v bosni s strani janeza in hrvatov o delitvi bosne med osamosvajanjem ,ne obstaja.ti si čist zabluzil.po moje preveč pogosto že obiskuješ graz ,pa ne zaradi nakupov,temveč seans
plotter123
16. 05. 2021 10.42
+3
Za vse SDS-ove komentatorje iz TRSTENJAKOVE spodaj : DELAT SE SPRAVITE LENUHI LENI ne pa da druge gledate KAJ imajo. ...samo primer janša je šele po letu 2008 ko je dobil provizijo od patrije kupil hišo prej je pa živel tako kot ostali SDS-ovci ali na račun staršev , tasta in tako dalje ali pa v stanovanju katerega je olastninil po jazbinškovem zakonu danes pa očita tistim KI IMAMO premoženje in lahko tudi dokažemo da je od pridnega pridnega dela in to bi g.n.o.j spravil v demografski sklad...no ista zgodba se sedaj vzporedno dogaja v palestini kjer se LASTNIKI stanovanj niso hoteli izseliti so jih pa ŽIDJE zbombatrdirali. Ista zgodba je v srbiji kjer bi JANŠA naredil veliko albanijo do BEOGRADA in lastnike hiš pregnal z bombami. BRAVO
samuray1
16. 05. 2021 10.32
+6
Pa nobena tajna,niti presenečenje ni da je Srbija proti spremembi meja isti v škodo.Ko boste dojel da vas zavajajoči naslovi spravljajo v zmoto,kar je tudi cilj avtorjev in nalogodajalcev,boste šele takrat razumeli kaj določeni želijo dosečt pri vas. Vsi mi dobro vemo da intenzivna satanizacija Srbije ni od včeraj,ista ima kar dolgo zgodovino.Paralelno tem projektu je enako intenziven projekt pranja možganov vse do stopnje paranoičnega sovraštva vsega kar ima pridih po svobodi inSrbiji. Že sam 200 let star ultimat vatikansko-zahodnjaške kamarile Srbom da naj si ne drznejo sprožit osvobodilno vojno zoper turško-osmanatskosvojat ,pametnemu in poštenemu pove vse. Da ne omenjam drobljenje relativno majhnega srbskega nacionalnega korpusa in nacije v več miniaturnih narodov in držav kot simbol zahodnjaške pravičnosti. Če pa temu dodam še 1000 letno jokanje in stokanje češ hrvatov in vseh ostalih srbskih odpadnikov je stvar popolnoma jasna. Danes je še 130 tisoč letni Krapinski človek dojenček po starosti v primerjavi z čez noč izmišljenimi češ bošnjaki, montegorci, albanokljunaši in hrvaško gospo vse do Carigrada. Tajana,toda javna je sprenevedljivo in podtalno stoletno kosanje srbskega teritorija in nacionalnega bitja skozi hujskanje divjih plemenskih skupnost zoper Srbe,skozi prisilno katolizacijo,islamizacijo,skratka skozi vsemogoča zločinska dejanja pokvarjenega uma. Pa kdo je priznal albancem celo država na srbskem ozemlju? Ljudje božji,recite zlu STOP dokler vam isto nebo potrkalo na vrata. In zapomnite si; nemci kot nacija so šele pred 150 leit izmišljeni,da ne omenjam pankrtov slednje in izmišljenje.
SnowmanR
16. 05. 2021 10.47
+8
Cela Evropa je naseljena iz najstarejše civilizacije Vinča, to jih boli, to muči Evropo, Angleži, Nemci in Francozi se zavedajo tega, zato satanizirajo Srbijo. Srbija ne potrebuje EU, EU potrebuje Srbijo. Srbija pridno sodeluje z Rusijo, Kitajsko, Indijo, celo Iranom in Turčijo. Prihodnost ni na zahodu, prihodnost prihaja iz vzhoda. EU kot umetni projekt nima prihodnosti ker z tako politiko kot jo ima zdaj, omejuje sodelovanje z Rusijo in Kitajsko. Srbija je prihodnost Evrope, celo iz Amerike bodo prihajali živeti v Srbijo, medtem pa zahod postopoma prehaja v suženjski, fevdalni sistem. Vojna ki bo v prihodnosti čez par let, bo za obstoj Evrope kot kontinenta. Evropski narodi bodo doživeli vsodo Srbije, ko bodo tuježiveči migranti zahtevali svojo zemljo, svoje pravice, svojo prihodnost. Takrat bo težko v EU in to čaka tudi Slovenijo... Kmalu, prav kmalu se bo plošča obrnila...
Iniesta
16. 05. 2021 10.31
+0
Vucko je barabin, mu je pa potrebno priznati, da je ojacal svojo drzavo in jo dobro krmari med interesi Rusije in ZDA ... Milorad je pa v bistvu njegov govorec ...
SnowmanR
16. 05. 2021 10.30
+7
Škoda, da EU ne dojema, da se prav z primerom Kosova enako dogaja prav EU državam. Alžirci, Maročani, Turki, Sirijci ki naseljujejo Francijo, Nemčijo in Anglijo in živijo v teh državah bodo v prihodnosti iskali svoj del pogače. Vučić brez skrbi, palca ima dva konca... Bumarang se vrača iz Kosova v EU...
nacionale
16. 05. 2021 10.22
-1
Meje so se vedno spreminjale in se vedno bojo. Vsak narod je pa dolžan da brani svoje meje, svojo kulturo,vero... To je pa lahko samo če je razmnoževanje levakov omejeno..
Slobodan Cvijetinovic
16. 05. 2021 10.20
+1
On je kre ten,kaj se ima pogajat,in menit s bilo kom.... Ob vseh odkritij, Vinča,Lepenski vir, lahko vsa Evropa klanja pred njo
SnowmanR
16. 05. 2021 10.35
+6
Zaradi Vinče EU sovraži Srbijo. Najstarejša civilizacije se nahaja prav na področju Srbije. Evropa je naseljena prav iz Vinče 3000 let nazaj.
Bojan-F
16. 05. 2021 10.15
+4
Država Kosovo je faktor nestabilnosti ... ampak ... kako to, da Srbi niso uspeli od leta 1912 do leta 1992 kolonizirati Kosmet ... celo zakonski predpis o prepovedi izseljevanja Srbov iz Kosmeta je bil sprejet 14. marca 1949 ... še več ... jugoslovanske izkušnje od leta 1918 do 1941 so pokazale, da je "podeljevanje nagrad prostovoljcem za prelivanje krvi v vojnah 1912-1918 ... prineslo več zla kot dobrega" ...
Bojan-F
16. 05. 2021 10.18
+2
... mimogrede ... zadnja misel ni moja ampka Čubrilović Vase iz julija 1945.
tojeto65
16. 05. 2021 10.13
+6
Takoj podpisem za odcepitev Primorske, saj ima to pravico tudi slovenski narod, tako kot Kosovarji, a ne?
wolfterier
16. 05. 2021 10.19
+3
Tudi jaz,saj so sami Taljani in Bosanci še tam !!!
tojeto65
16. 05. 2021 10.02
+7
Kosovo je Srbija. Dvojna merila v svetu. Kataloncem in ostalim, pa ne dovolijo svoje drzave. Se malo pa bodo se Slovenijo zavzeli ali pa se proglasili za manjsino. Poglejte, kaj je nastalo iz Makedonije.
wolfterier
16. 05. 2021 10.19
+1
Severna Makedonija na Jesenicah. Predstavnica Joveva v Bruslju !
Bojan-F
16. 05. 2021 09.56
-5
Tako kot so se zgodili Sloveniji Janša Janez, Hojs Aleš in Počivavšek Zdavko, tako so se Srbom zgodili Vučić Aleksander, Toma Mona in Palma ... tragikomedija do tragikomedije!
wolfterier
16. 05. 2021 10.22
-1
Morali bi bit mojškra,humorist tišler,Lukec in njegov škorec Kordiš,pa seveda maršalica Tanja,nje.
123maradona
16. 05. 2021 09.51
-7
Da je toliko srbov v Sloveniji? Podaloska srbija. Kdaj bomo v medijih pisal v cirilici?
tojeto65
16. 05. 2021 10.04
+9
wolfterier
16. 05. 2021 10.24
+0
Poznam veliko Albancev,ki govorijo Slovensko.Pa tudi veliko Srbov,slovensko nočejo govoriti.Težko verjamem,da se v 50 letih niso sposobni naučiti !
Slobodan Cvijetinovic
16. 05. 2021 10.33
-2
Vidim da si zaostal,vi in vaš jezik so same popačenke, nikakršen jezik,kdor se s tem ponosi je pač....
Klotilda H
16. 05. 2021 09.04
+4
ČE HRVAŠKA NI DOLŽNA SPOŠTOVATI OZN (arbitražno sodišče je najvišji sodni organ OZN), zakaj bi bila to dolžnost srbije?
resnica24
16. 05. 2021 09.48
+13
Malo mesas. Ni Srbija tista ki krsi rezolucijo ZN, temvec vse drzave ki so priznale Kosovo vkljucno z Slo.
Simon Megli?
16. 05. 2021 09.03
+2
Vsi balkanski voditelji razen Vucica so hlapci propadajoče EU in ZDA. Voditelja kot ga ima Srbija si lahko ostali samo zelimo...
123maradona
16. 05. 2021 09.48
+0
Sirius.2
16. 05. 2021 08.39
+1
Sanjaj za enkrat je še dovoljeno.