Tujina

Vučić zaradi napetosti na Kosovu odpovedal udeležbo na podnebnem vrhu

Beograd, 04. 11. 2022 21.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je zaradi napetosti na Kosovu odpovedal vse načrtovane obiske v tujini v bližnji prihodnosti, vključno z udeležbo na podnebnem vrhu COP27 v Egiptu. Za soboto je bila sklicana seja srbske vlade, potem ko so kosovske oblasti suspendirale regionalnega poveljnika policije na severu Kosova Nenada Đurića.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić FOTO: Aljoša Kravanja

Vučić se je danes zvečer sestal s posebnim predstavnikom EU za dialog med Beogradom in Prištino ter druga regionalna vprašanja Zahodnega Balkana Miroslavom Lajčakom, v soboto pa bo ministrom na izredni seji srbske vlade podal poročilo o pogovorih s predstavniki Srbov, ki živijo na Kosovu, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Do Vučićeve odločitve je prišlo dan po tem, ko je glavni direktor kosovske policije na priporočilo inšpektorata kosovske policije v četrtek suspendiral Đurića zaradi neizvrševanja zakonskih pooblastil in neizvrševanja uradnih odločitev.

Đurić je dejal, da policija na severu Kosova ne bo uveljavila odločitve vlade v Prištini, da izreče opozorila kosovskim Srbom, ki niso zamenjali srbskih registrskih tablic. Odločitev naj bi bila po njegovih besedah "politična in dirigirana" ter uperjena proti srbski skupnosti.

Goran Rakić, predsednik Srbske liste, ki je največja srbska stranka na Kosovu, je zaradi suspenza Đurića za soboto sklical nujen sestanek vseh predstavnikov kosovskih institucij na večinsko srbskem severu Kosova, na katerem bodo obravnavali predlog, da vsi Srbi zapustijo kosovske institucije, "začenši z lokalno samoupravo, tožilstvom, sodišči, policijo in vsemi drugimi organi".

Srbski minister za zunanje zadeve Ivica Dačić pa je danes na Dunaju dejal, da gredo zadnja dejanja Prištine v smer "poniževanja srbskega naroda," princip teritorialne integritete pa ima po njegovem mnenju mednarodna skupnost za "Sveto pismo, ki pa v primeru Srbije ne velja".

Napetosti med Beogradom in Prištino so se znova okrepile, ko se je v noči s ponedeljka na torek iztekel rok, ki ga je kosovska vlada določila za uresničitev odločitve o zamenjavi srbskih registrskih tablic, ki jih uporabljajo Srbi na Kosovu, za kosovske registrske tablice.

Napetosti med Prištino in Beogradom so bile tudi tema pogovorov na četrtkovem vrhu Berlinskega procesa, ki je potekal v nemški prestolnici.

Srbska premierka Ana Brnabić po pogovorih na vrhu ni bila optimistična, ker, kot je dejala, EU dopušča nespoštovanje že dogovorjenih in podpisanih sporazumov v okviru dialoga, medtem ko od njih zahteva, da priznavajo in sklepajo nove sporazume.

Pojasnila je, da sta se Lajčak in visoki predstavnik EU Josep Borrell v pogovoru strinjala z njo, da bi morale obstajati statusno nevtralne registrske tablice, ki jih je ukinil kosovski premier Albin Kurti, da pa glede tega ne moreta storiti ničesar.

Iz EU so medtem za srbsko televizijo N1 potrdili, da so prejeli odgovor Srbije in Kosova glede predloga normalizacije odnosov, ki sta ga pripravili Nemčija in Francija, v četrtek pa sta takšno rešitev podprla tudi Borrell in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Odgovor obeh strani sicer še preučujejo, zapisali pa so, naj državi izkoristita zgodovinsko priložnost, presežeta stanje "permanentne krize" in se tako približata vstopu v EU.

Priština sicer ni sprejela predloga Washingtona in Bruslja o odlogu izvajanja ukrepov za 10 mesecev, temveč se je kosovska vlada odločila, da bo rok za menjavo registrskih tablic podaljšala do 21. aprila 2023, ko naj bi bila izrecno dovoljena le raba tablic Republike Kosovo. Do zdaj je svoja vozila preregistriralo le nekaj kosovskih Srbov.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kajpavzdevek
05. 11. 2022 08.50
+1
Svojemu Miloševiču se naj zahvalijo kar jim je nardil
Suna darms
05. 11. 2022 08.11
+2
pa koga zanima vućić in srbija...
User2035358
05. 11. 2022 08.22
+2
res je, ta čipkousti spet nekaj dramatizira. zelo ga bodo pogrešali v tujini.
silvo.uzmah
05. 11. 2022 08.02
+2
Tak je prav, ne moreš živet v eni državi, avtomobilsko registracijo pa od druge države, razen če so na obisku, pa še to je določeno. Tile modeli zopet nekaj kuhajo.
Bolfenk2
05. 11. 2022 08.27
+1
Od kdaj pa je avtonomna pokrajina Kosovo država?
MetkinPorivačFantOdFare
05. 11. 2022 09.57
+1
od leta 2008, natancneje so Srbi izgubili Kosovo s kumanovskim sporazumom leta 99-2000, ki je bil podpisan z Nato, da odmaknejo svoje sile.
1236
04. 11. 2022 21.52
-3
Zdej se morjo zmenit kako z agendo kovid naprej. Ukraina je pase izgubljena
Na pol ovca
04. 11. 2022 21.41
+0
Izgleda da so naši šefi/lastniki žez lužo kar živčni, kajti Ukrajina kljub izjemnemu vložku in monopolu na propagando ne gre po načrtu, potem je potrebno netiti tudi manjše požare kot je kosovo-srbija da se vsaj nekaj premika
Na pol ovca
04. 11. 2022 21.53
-2
Nervozo šefov potrjujejo tudi zaklenjeni komentarji o ukrajini.
Marcus Aureliuss
04. 11. 2022 21.39
-1
Vučič je car glede tega, kaj je naredil v Srbiji. Popolnoma je podredil medije in vlada predvsem tako, da nima skoraj nihče polnega mandata. Več kot pol vodstva je v.d. Nekaj podobnega je Janša uvedel. Težava je v tem, da sedanja oblast tega ne odpravlja oz je še veliko vodstvenega kadra v javni upravi kot v.d.
MladInPerspektiven
04. 11. 2022 21.34
+7
Ehhh napetost vzpodbujajo in delajo taki kot Vučič ... politiki