Tujina

Po ocenah Vučića na protestu 'le' 9000 ljudi, trdi tudi, da ga opazuje Cia

Beograd, 09. 05. 2023 08.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po dveh strelskih pohodih, ki sta zahtevala skupno 17 žrtev, je okoli 50.000 ljudi protestiralo v Beogradu in srbskega predsednika Aleksandra Vučića pozivalo k odstopu. Ta je nato nastopil v oddaji na provladni televiziji in ocenil, da se je shoda udeležilo bistveno manj ljudi, "največ 9 tisoč". Prav tako je dejal, da je od organizatorjev pričakoval konkretne predloge, a so po njegovem mnenju le "zlorabili čustva ljudi". "Na koncu so se vsi predlogi skrčili na suhoparno politiko, niti za sekundo jih ni skrbelo za prihodnost naših otrok," je dodal Vučić.

Protest v Beogradu
Protest v Beogradu FOTO: AP

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je sinoči gostoval na provladni televiziji Happy TV. Ravno včeraj je v središču Beograda protestirala okoli 50.000-glava množica, ki je po dveh strelskih pohodih zahtevala Vučićev odstop. Hkrati so od srbske vlade zahtevali ukinitev tiskanih medijev in tabloidov, ki spodbujajo sovraštvo in nasilje, in odvzem nacionalnih frekvenc televizijam, ki promovirajo nasilje, kot sta Pink in Happy TV. 

Vučić se je na protestni shod opozicije odzval z besedami, da je "kot predsednik Srbije prosil, da se kaj takega ne organizira, pa ne zato, ker bi bil prestrašen ali ogrožen, ampak zato, ker mislim, da je to slabo za državo". Po njegovem mnenju organizatorji "zlorabljajo čustva ljudi".  

"Pričakoval sem, da bodo ponudili neke ukrepe. Hočemo policiste ali ne? Hočemo psihologe ali ne? O vsem se lahko pogovarjamo, na koncu pa je od vseh predlogov ostalo suhoparno politikantstvo. Brez predlogov, razen ukinitev Happy in Pink in odstop," je dejal srbski predsednik.

Čeprav je organizator včeraj sporočil, da se je protesta udeležilo več kot 50.000 ljudi, je Vučić ocenil, da jih je bilo največ devet tisoč. "Danes smo odvzeli veliko orožja, tako se bo nadaljevalo tudi v prihodnje, uvedli bomo več policistov v šolah, več psihologov, še naprej bomo vlagali v državo, oni pa naj grozijo." 

Vučić je dejal, da mu je žal za družine umrlih otrok, a da se tragedije dogajajo in se bodo tudi v prihodnje, naloga vlade pa je, da jih je čim manj. V nadaljevanju se je dotaknil tudi družbenih omrežij. Pokazal je posnetek, ki spodbuja k nasilju, po njegovih besedah pa si ga naj bi ogledal tudi 13-letnik, ki je na beograjski osnovni šoli ubil devet ljudi. Kot primer dobre prakse je navedel Nemčijo, kjer omrežja, ki ne preprečujejo sovražnega govora, doletijo milijonske kazni. "Če bi se to zgodilo pri nas, bi rekli, da izvajamo cenzuro. Bomo videli, kaj bomo naredili, vsak drugi tvit bi moral izginiti," je dejal Vučić. 

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić FOTO: Profimedia

Srbski predsednik se je odzval tudi na poročanja hrvaških medijev o majici, ki jo je nosil 20-letnik iz okolice Mladenovca. Ta je v četrtek izvedel strelski pohod in ubil 8 ljudi. Vučić je namreč po tragediji dejal, da je bil storilec podpornik neonacistov, saj je imel na majici napis, ki poveličuje Hitlerja. A vse kaže, da je srbski predsednik prehitro sklepal o napisu. V sinočnji oddaji je zagovarjal svojo teorijo in dejal: "Komu prodajate te zgodbe? Veste, kako to počnejo otroci, ki podpirajo Hitlerja: moj dedek je pravkar dopolnil 88 let." 

Komentiral je tudi prispevek New York Times, v katerem Vučića povezujejo s kriminalno združbo Veljka Belivuka. "Vem, da je bil prispevek v New York Times naročen, to so naredili od tukaj," je dejal in ocenil, da je članek sporočilo, da ga "ameriška Cia ves čas opazuje in nadzoruje". Članek je po njegovem mnenju dodatna oblika pritiska pred pogovori s Prištino v Bruslju. 

Srbski predsednik se je odzval tudi na očitke, da je ministra za izobraževanje Branka Ružića prisilil k odstopu. "Nisem zahteval odstopa, takoj bi mu povedal, če bi v tem videl njegovo krivdo. Morda sem videl težave v kakšni drugi zadevi v šolstvu, a to ni bilo dovolj za odstop."

Dejal je tudi, da "nikoli ni bežal pred volitvami", a da se mu v tem trenutku to ne zdi prava rešitev. "Hočete odstop vlade ali predsednika, hočete odstop vseh? Ni problem, a nekaj boste dobili takoj, nekaj morda malo kasneje." 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou