Tujina

Ognjenik na španski La Palmi uničil več hiš, evakuirali več kot 5000 oseb

Las Palmas, 20. 09. 2021 12.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
K.K., STA, A.K.
Komentarji
2

Ognjenik, ki bruha na španskem otoku La Palma, je uničil več kot sto hiš, evakuirali pa so več kot 5000 ljudi. Španski premier Pedro Sanchez je v nedeljo zvečer prispel na otok in prebivalcem obljubil pomoč.

Več videovsebin
  • Izbruh ognjenika v Španiji
    00:27
    Izbruh ognjenika v Španiji
  • Iz SVETA: Evakuacija zaradi vulkana
    02:09
    Iz SVETA: Evakuacija zaradi vulkana
  • Ognjenik v Španiji
    00:50
    Ognjenik v Španiji

"Uničenih je več hiš," je povedala tiskovna predstavnica regionalne vlade Kanarskih otokov. Po zadnjih informacijah je uničenih več kot 100 hiš, poroča BBC. Župan kraja El Paso, katerega prebivalce so zaradi izbruha ognjenika evakuirali, Sergio Rodriguez, je povedal,  da "Lava na svoji poti ni pustila ničesar," je dejal. Dodal je, da so prebivalci negotovi. Lava se zdaj pomika in ob stiku z morsko vodo nastaja oblak pare in škodljivih plinov, ki predstavljajo tveganje za dihala, zato oblasti svarijo pred zadrževanjem na območju.

Po poročanju španskih medijev je bilo v izbruhu ognjenika, ki se je začel v nedeljo okoli 15. ure po lokalnem času, poškodovanih okoli 100 hiš. Doslej so na varno prepeljali približno 5000 prebivalcev otoka, na katerem živi okoli 80.000 ljudi. Davi so sporočili, da nadaljnjih evakuacij ne načrtujejo.

Ponoči je bilo videti izbruhe lave, ki jo je neslo na stotine metrov v nebo, po hribu pa so se zlivale tri oranžne reke staljenih kamnin. Mariano Hernández, predsednik sveta La Palme, je ljudi pozval, naj se izogibajo prizadetim območjem, saj so gledalci ovirali evakuacijo. "Ljudje se ne bi smeli približevati mestu izbruha," je dejal in dodal: "Z evakuacijo imamo resne težave, ker so ceste polne ljudi, ki si želijo ogledati izbruh."

Po navedbah predsednika Kanarskih otokov Angela Victorja Torresa naj bi ognjenik Cumbre Vieja vseboval od 17 do 20 milijonov kubičnih metrov lave. Tako, da se bo izbruh nadaljeval, je sporočil na družbenih omrežjih. Vendar pa po ocenah pristojnih ne bo novih mest izbruha, je dodal.

V nedeljo zvečer je na otok prispel tudi španski premier Pedro Sanchez, ki je odpovedal pot na zasedanje Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku. Prebivalcem je zagotovil hitro pomoč.

"Prebivalci otoka so lahko mirni, saj ima država na razpolago dovolj virov in osebja," je zagotovil. Obljubil jim je tudi, da bodo poskrbeli za njihovo varnost.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Info@
21. 09. 2021 10.30
+2
20 kubičnih metrov naj bi uničilo več hiš, a te novinarke vedo sploh kaj berejo? Verjetno 20 milijonov.
Ramzess
20. 09. 2021 15.25
+1
Ves teden dni jih že trese vulkan.