Tujina

Vulkan Semeru: število smrtnih žrtev naraslo na 34

Džakarta, 07. 12. 2021 09.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Kaya Kamenarič, U.Z., STA
Komentarji
0

Število smrtnih žrtev vulkana Semeru, ki je v soboto izbruhnil na indonezijskem otoku Java, je v torek naraslo na 34, je sporočila nacionalna agencija za nesreče. Reševalne ekipe s pomočjo psov še naprej iščejo preživele in trupla, 22 oseb je še vedno pogrešanih. Oblasti medtem preučujejo možnost selitve domov z območja vulkana.

Vulkan na otoku Java je izbruhnil v soboto, svoje domove pa je panično zapustilo na tisoče ljudi. Ulice, avtomobile in hiše sta povsem prekrila pepel in blato.

"Najnovejši podatki s terena so, da je umrlo 34 ljudi, še 17 je pogrešanih," je dejal tiskovni predstavnik tamkajšnje agencije za nesreče Abdul Muhari. Pozneje je vojska sporočila, da pogrešajo še 22 ljudi. Dodali so, da so z domov evakuirali 4250 ljudi, 26 jih je huje poškodovanih.

Reševalci med razbitinami uničenih zgradb in avtomobilov, ki jih je za sabo pustil vulkan, še naprej iščejo preživele in trupla. V torek so se reševalnim ekipam pridružili še psi. 

Območje je danes obiskal indonezijski predsednik Joko Widodo, ki je napovedal, da bo vlada preučila možnost selitve tamkajšnjih domov zaradi grožnje, ki jo predstavlja vulkan. "Upam, da se bodo razmere umirile, da bomo lahko začeli popravljati infrastrukturo in tudi razmišljati o možnosti selitev z nevarnih območij," je povedal. Po njegovih besedah bi morali preseliti ljudi iz okoli 2000 hiš.

V torek še trije manjši izbruhi

Semeru je aktiven od sobote, zaradi manjših izbruhov so prebivalci še vedno vznemirjeni, delavci pa v stalni pripravljenosti.  

Trije manjši izbruhi so se zgodili v torek, ko je pepel neslo dober kilometer visoko, so sporočile oblasti. Uradniki so domačinom svetovali, naj se ne zadržujejo v radiju petih kilometrov od kraterja, saj je zrak tam zelo onesnažen in še posebej škodljiv za ranljive skupine.  

Indonezija sicer leži na pacifiškem ognjenem obroču, kjer je vulkanska aktivnost zaradi premikanja tektonskih plošč zelo velika. Država ima približno 130 aktivnih vulkanov. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.