Tujina

Vzpon Kitajske in mednarodni odnosi v 21. stoletju

Ljubljana, 26. 06. 2021 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Marko Hočevar
Komentarji
22

V zadnjih dveh tednih se je izkristalizirala nova pozicijska vojna v mednarodnih odnosih. Čeprav je veliko kritik na račun Rusije, ki jo mediji še vedno dojemajo kot ključni protipol ameriški moči, se že vsaj dobro desetletje izrisuje novi "hladnovojni" konflikt med ZDA in Kitajsko, za kar smo dobili potrditev na zasedanjih Nata in G7. V samem središču obtožb tako Nata kot G7 se je našla kitajska pobuda En pas, ena cesta, večletni gospodarski projekt obuditve svilne poti.

Mednarodni odnosi so predvsem zgodba o interesih in o prepletanju interesov močnih držav z globalnim velekapitalom.
Mednarodni odnosi so predvsem zgodba o interesih in o prepletanju interesov močnih držav z globalnim velekapitalom. FOTO: AP

Pobuda En pas, ena cesta predstavlja poskus povečevanja gospodarske moči Kitajske in način zagotavljanja stabilnih trgovinskih povezav vzdolž nekdanje svilne poti. Ves projekt temelji na velikih infrastrukturnih projektih – izgradnji cest, železnic, mostov, pristanišč itd. – pri katerih imajo kitajska podjetja prednost. To pobudo je treba razumeti predvsem (a ne zgolj) v kontekstu krepitve regionalnega in medcelinskega povezovanja  ter odpiranja poti za kitajski kapital v drugih državah. Kitajska v bistvu želi okrepiti lastni kapital in izkoristiti priložnosti globalnega kapitalizma, pri čemer velja spomniti, da je šele uvajanje kapitalizma v zadnjih štirih desetletjih omogočilo takšen ogromen mednarodni infrastrukturni projekt. Pobuda je postala možna šele kot posledica ogromne akumulacije kapitala na Kitajskem. 

Kitajska s pobudo En pas, ena cesta išče prostor za investiranje obsežnih akumuliranih virov in materialnih zmogljivosti ter poskuša ohraniti visoko gospodarsko rast. Na takšen način se na Kitajskem utrjuje hegemonija komunistične partije in v zadnjih treh desetletjih iz­oblikovanega kapitalističnega razreda, ob tem pa Kitajska svoj vpliv v številnih državah povečuje z močno ekonomsko prisotnostjo. Nikakor pa ne gre spregledati, da je Kitajsko odpiranje navzven tudi odgovor na mednarodne pritiske, predvsem v odnosu do ZDA, ki že vsaj dobro desetletje – od mandata Baracka Obame in premika k Aziji – v Kitajski vidijo ključnega izzivalca lastne mednarodne hegemonije. 

Besedilo je pripravljeno v sklopu projekta Homopolitikus, političnega think tanka Inštituta za politični menedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Ta pobuda, ki temelji na množici infrastrukturnih projektov, naj bi spodkopavala "mednarodni sistem" in tudi globalno varnost, zato so se Nato in države v skupini G7 odzvale na "kitajsko grožnjo". Na prvem vrhu Nata, ki se ga je udeležil novi ameriški predsednik Joe Biden, so bili zelo jasni – ZDA bodo znova prevzele vodilno vlogo v Natu, poenotenje notranjih vrst pa bo potekalo predvsem v odnosu do Kitajske. Kitajska predstavlja za Nato "sistemski izziv" predvsem zaradi širitve svojega gospodarskega vpliva. Tudi na zasedanju skupine G7 so veliko časa posvetili "kitajski nevarnosti". G7 naj bi kot odgovor na projekt En pas, ena cesta državam ponudil nov globalni infrastrukturni program, ki naj bi bil "pravičnejši" od kitajskega projekta.

Gre za zelo pomenljivo izjavo – gospodarski razvoj Kitajske pomeni nevarnost za vojaško zavezništvo in imperialistično organizacijo. Toda zakaj naj bi gospodarska pobuda pomenila nevarnost za Nato? Nato je od samega začetka predstavljal predvsem militaristični okvir ekspanzije ameriškega kapitala po drugi svetovni vojni ter notranjo in zunanjo obrambo pred možnostjo revolucije in odprave kapitalizma. Ampak tokrat bi bilo zmotno domnevati, da Nato ščiti pred odpravo kapitalizma, kajti Kitajska in njena pobuda En pas, ena cesta predstavljata predvsem poskus povečanja gospodarske moči Kitajske, katere razcvet v zadnjih treh desetletjih je posledica specifične mešanice kapitalizma, načrtovanja in enopartijske države. Kitajska je dokaz, da je kapitalizem najproduktivnejši in najuspešnejši, kadar temelji na načrtovanju in ne na prostem trgu. V tem kontekstu je povsem logično, da se je Nato odzval, kajti kitajska pobuda predstavlja nevarnost za ekonomsko moč ZDA in zahodnega kapitala, katerega podpornik in zaščitnik je bil Nato že od samega nastanka. Gre za zaščito imperialističnih in kapitalskih interesov ZDA in njihovih zaveznic.

Marko Hočevar
Marko Hočevar FOTO:

Mednarodni odnosi so predvsem zgodba o interesih in o prepletanju interesov močnih držav z globalnim velekapitalom. Humanitarne intervencije Nata in ZDA  – "izvažanje demokracije" – so bile od zloma realsocializma predvsem orodje za bogatenje določenih držav in specifičnih frakcij kapitala, nikakor pa ni šlo za humanistične ali humanitarne projekte. Konstantno obtoževanje Kitajske, da se gre imperializem, je absurdno. Gre za strah pred izgubo hegemonske pozicije specifične frakcije kapitala in specifične skupine držav, ki se koncentrirajo okrog Nata in EU. Razlika je v tem, da Kitajska ne uporablja »izvažanja« demokracije in človekovih pravic kot krinko za zadovoljevanje lastnih geostrateških in kapitalskih interesov, kot to počnejo ZDA. Če ima Amerika za utrjevanje lastne pozicije s kulturnim imperializmom na voljo Hollywood in "kulturno industrijo", Kitajska tega nima. Ima pa ogromno akumuliranega kapitala, ki ga mora nekam plasirati zaradi ohranjanja stabilnosti navznoter in s katerim si kupuje vpliv tudi v tujini. Gre za imperialistični boj, v katerem obe strani iščeta možnost za povečevanje in ohranjanje lastnega vpliva. 

Kitajska v tem kontekstu predstavlja nevarnost za ameriški kapital in ameriško državo, ne pa za globalni kapitalizem ali za mednarodni kapitalistični sistem. Kitajska želi utrditi globalni kapitalistični sistem, saj je od njega največ profitirala. V tej luči je bistveno, da Kitajska s pobudo En pas, ena cesta stremi k spremembi obstoječe kapitalistične svetovne ureditve – v kateri deluje in od katere je imela do sedaj velike koristi – v smeri kapitalistične svetovne ureditve brez ene hegemonske države in ene hegemonske nacionalne frakcije kapitala. 

V kapitalističnem svetovnem sistemu vsa romantika in vse zgodbe o prijateljstvih odpadejo – gre za interese držav, za boj med različnimi frakcijami kapitala, za moč in vpliv. Trenutna situacija kaže na spopad dveh vizij mednarodnih odnosov: ZDA poskušajo obraniti in ohraniti razpadajoči svetovni sistem, v katerem imajo hegemonsko pozicijo, Kitajska pa si želi drugačen svetovni sistem, ki bo ravno tako kapitalističen, toda z več močnimi državami in frakcijami kapitala. 

"Dolgega dvajsetega stoletja" (Arrighi) je konec. Premik k nehegemonskemu svetovnemu redu je vedno turbulenten in poln protislovij. Usoda pobude En pas, ena cesta in odnosa med Kitajsko in ZDA bo v veliki meri odvisna od odgovora ZDA ter številnih ameriških in globalnih frakcij kapitala. Moč različnih kapitalističnih blokov je ključnega pomena za prihodnje poglabljanje ali zavira­nje kitajskega modela mednarodnega sistema, v katerem ZDA ne bodo imele ključne pozicije. Sedanja trgovinska vojna med Kitajsko in ZDA je že dokaz bojev med različni­mi kapitalističnimi bloki in interesi ter kaže na možnost konfliktov in rivalstva med velikimi silami v okviru spremembe obstoječe kapitalistične svetovne ureditve. 

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

EEgon
02. 07. 2021 11.05
En pas ena cesta je odprtje nove poti za običajno enosmerno cesto Kitajskega izvoza v svet, ki bi utegnil zastati ob morebitni USA, UN blokadi morske poti iz Kitajske v svet. To je edini namen, odvisnost od obvladovanja oceanov je izkusila že Francija (Napoleon in sladkorni trst), Nemčija v obeh vojnah (izguba redkih rudnin, ki je onemogočila proizvodnjo kakovostnega jekla in nafte), Kuba in Venezuela (pomankanje osnovnih dobrin)...
Saloreich
27. 06. 2021 13.20
+1
Bednemu NATU že teče voda v grlo in ni več sposoben treznega razmišljanja pa je vse kar jim pade na pamet metanje polenček pod noge. Patetično.
nikhrast
27. 06. 2021 16.25
-3
Pa ne mi govoriti da se Kitajci in Rusi borijo za svobodo, demokracijo... Amerika mi perfektna, ravno tako ne ves zahod, vseeno pa nam je lahko zahodna civilizacija vzor. Si predstavljaš da so v cajtu francoske revolucije Američani že govorili o demokraciji, George Washington je pa zavrnil vlogo kralja, če si na prestolu več kot dva mandata potem si diktator.
ni_mi_vse_eno
26. 06. 2021 21.46
Generacija56, res je, Kitajska želi prevzeti Taiwan, ker ga smatra za svojega, da bo postala "združena". Analitiki napovedujejo vojno za Taiwan tja do leta 2030, ker je 2049 leta 100-ta obletnica. Približno 20 let, da se na dogodek pozabi.
Generacija56
27. 06. 2021 08.06
+2
Tajvan je žrtev ameriške politike. Tako, kot Ukrajina.... Če je nekoč neka politična frakcija zbežala na Tajvan pred komunizmom, danes ti razlogi ne obstajajo več. Kitajska je komunistična le še po oblasti, gospodarstvo že dolgo ne več.. Jaz vidim samo OGROMEN potencijal izboljšanja odnosov! Ko se bo Tajvan nehal obnašati do Kitajske sovražno, bodo izginili razlogi za napad. Seveda bo moral v ta namen tudi korigirati politiko do ZDA.... Potem bo tudi spoznal prave name te države.... Samo prodaja orožja in vzvod za pritiske na Kitajsko..... A le Kitajska je bodočnost Tajvana, ne banana rebulika, ki se razpada...
ni_mi_vse_eno
26. 06. 2021 21.40
+0
Do 2030 bo Kitajska premagala ZDA za 30%. Do danes skozi zgodovino, vedno, ko smo gledali imperij proti koncu življenja (ZDA) in imperij v vzponu (Kitajska) je bil mislim da samo en primer, da ni prišlo do vojne. V vseh drugih primerih so bile vojne. Npr. Vzpon Rimskega imperija in Punske vojne. --- Tako, da kdor napoveduje vojno med Kitajsko in ZDA, se ne more veliko motiti.
jankomat
26. 06. 2021 17.03
-1
RES JE TAKO !IN SEDAJ POTREBUJEMO ŠE VOJAŠKI PAKT Z RUSIJO, IN ŠE KAKO DFRŽAVO,DA SE BODO AMERJI KONČNO ZAĆELI NMORMALNO POGOVARAJT,NEHALI ROŽLKJATI Z OROŽJEM,,.,... V KAR VLEČEJO SEDAJ ŠE EVROPO.
lnterReflections
26. 06. 2021 15.53
-1
ZDA se morajo Rusijo bati vojaško, Kitajsko pa ekonomsko.
ni_mi_vse_eno
26. 06. 2021 21.41
+1
Nace Štremljasti
26. 06. 2021 15.34
Dante vsa čast tvojem komentarju si popolnoma zadel resnico to je vse res
Nace Štremljasti
26. 06. 2021 15.29
+0
bravo kitajska Amerika in nato počasi grejo v pozabo samo jajo ne štela tega
Visconti
26. 06. 2021 14.49
+2
BTW: China attracts investment from 98% of Fortune Global 500 companies. Posel in lakomnost torej financirata kitajsko ekspanzijo. Potem pa se čudimo, ko naenkrat tudi s pomočjo denarja iz zahoda Kitajci kupujejo firme na zahodu:) Kaj pa varovanje okolja, človekove pravice in drugi zakoni? So enaki na kitajskem kot na zahodu? Ali je tudi v tem primeru važen samo profit?
natmat
26. 06. 2021 14.47
+0
Za Američane je nedopustno da jih nekdo prehiti pa levi!Morajo se pač sprijazniti da je nekdo pač boljši in uspešnejši od njih saj niso sveta vladar!!
nestabilen
26. 06. 2021 14.14
+1
Ubogi Ameri niso vec prvi,zato je treba zacet bolj uspesnim metat polena pod noge.Mi sploh nimamo predstave o tem kaj je Velesila in dojemamo vse kot ovce ki ubogajo USA.
AntiMarksist
26. 06. 2021 12.05
+7
Pozabili ste omeniti kako napredni so v razvoju in proucevanjev virusov kot npr tistega v Wuhanu..
Metalllca
26. 06. 2021 11.58
+1
Trump je hotel vsaj malo distancirat svoje gospodarstvo od Kitajskega, med tem ko je Biden popolnoma zlizan in podrejen s strani Kinezov.
dante
26. 06. 2021 11.53
+3
Za vzpon kitajske so krivi imperialisti, zaradi svoje lakomnosti so selili svojo proizvodnjo kitajcem in proizvode kot svoje prodajali drago v svetu. Kitajci so ta sistem izkoristili tako, da so kopirali stroje in tehnologijo ter ustvarili svoj trg, ki je neprimerno boljše kvalitete, cenejše kakor original kopija svetovnih proizvajalcev.. . Tako je po 20 letih v svetu začela nastajat recesija, ko je trg bil preplavljen z izdelki slabe kvalitete ali celo kič. Ampak kitajcev to ne moti. Svet je s svojim proizvodi začel izgubljat trg tudi s tistimi narejenimi na kitajski. Začela se je svetovna kriza. Zda so ptekinile trgovanje s Kitajci medtem ko Evropa je podpisala poslovni pakt s kitsjci. Začelo se je dogajat da kitajci kupujejo zemljišča in podjetja po svetu z namenom izkoriščenja rud in uničenja konkurence. Na koncu bomo izgubili vsi tudi kitajci saj brez denarja ni posla, razen če bo nastalo sužnjelastništvo, lastniki pa bodo seveda Kitajci
nikhrast
27. 06. 2021 16.16
+1
Kako se pa začeli Japonci po vojni, slabi izdelki v začetku, se spomniš avtomobila Datsun po letu 1960, zdaj se pa Japonci smatrajo kot ekonomska velesila.
Metalllca
26. 06. 2021 11.53
+0
Kitajci bodo še hujši hegemon kot so bli Američani.
SlovenŠtima
26. 06. 2021 11.48
+0
In korona scam, pri vsem tem, ne igra nobene vloge?
dreko123
26. 06. 2021 11.22
+0
24ur v tem članku me pa presenečate da ste ga dovolili objaviti ;) Vaši gospodarji ne bodo zadovoljni nad resnico članka, ki začuda ni tipično zahodno propaganden kot vsi ostali članki
Generacija56
26. 06. 2021 10.27
+9
Kitajska bo to, kar si je začrtala, dosegla. Je vitalnega pomena za njeno preživetje, saj vseh resursov nima, a ima kaj ponuditi v zameno. Na svoji poti bo morala premagati edino veliko oviro, nihče namreč ne stoji na njeni poti, razen ZDA, ki so si že prilastile ves svet, v svoji fantaziji. A ameriška mentaliteta sloni na stoletjih izkoriščanja, klanja in veliki vojaški moči. Razmišljanje te politike se ni spremenilo še od časa, ko je general Custer plačal z življenjem v bitki pri Little Big Hornu. Ameriški zgodovinarji so si enotni le v eni stvari: Zakaj ni imel v oborožitvi Gattling Gun! To je vse, kar tile politiki, posledično narod, razumejo.... To bo pa težko obiti...