Tujina

Vzpon QAnona na ameriški desnici

New York, 22. 07. 2020 08.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
208

Obrobna teorija zarote, po kateri je Donald Trump v vojni z mednarodno vplivno elito, ki časti satana, upravlja svet in vodi verigo otroške pornografije, je iz črevesja spleta prilezla na volilne shode predsednika ZDA, se sparila z njegovimi privrženci in v 2020 podprla 14 kongresnih kandidatov. Zato bo zadnja odločitev družbenega omrežja Twitter, da počisti z računi gibanja, brez dvoma odmevala.

Gibanje QAnon se iz obrobja skrajne desnice vse bolj preliva v ameriško politiko.
Gibanje QAnon se iz obrobja skrajne desnice vse bolj preliva v ameriško politiko. FOTO: AP

QAnon je obsežna zbirka navideznih razkritij in napovedi, ki se je zarodila na internetu, najprej na obrobni spletni oglasni deski 4chan, nato se je preselila na še bolj zakotno 8chan, ki se zdaj imenuje 8kun. Anonimna oseba, ki se predstavlja kot Q, po prepričanju njenih sledilcev pa naj bi šlo za visokega vladnega uradnika z dostopom do najbolj zaupnih podatkov, je začela objavljati "drobtinice", kot sledilci imenujejo kratke zapise, nekakšno kombinacijo napovedi in ugank. Sporočila so polna simbolike, za njihovo razlago pa nastajajo številni videoposnetki, v katerih Anonovci (Anon je skrajšava besede anonimni) drug drugemu pojasnjujejo, kaj jim Q želi sporočiti.

Z naraščanjem števila sledilcev je zrasla tudi zamotana teorija zarote, po kateri ima svet v krempljih satanistična klika pedofilov, ki imajo v svojih rokah vse vzvode oblasti, politiko, medije, zabavo. Odrešenik je Trump, ki ve vse o tej zločinski združbi in se bori proti njej, ob strani pa mu stoji skupina vojaških obveščevalcev, povezanih v Q-tim. Ta naj bi bil v ozadju zakodiranih sporočil, ki jih Q objavlja na omenjenih spletnih oglasnih deskah. Čeprav je število sledilcev gibanja QAnon še vedno razmeroma majhno, saj po marčevski raziskavi organizacije Pew tri četrtine Američanov sploh še ni slišalo zanj, pa je v zadnjem času vzbudilo dovolj pozornosti, da je družbeno omrežje Twitter v torek zvečer po ameriškem času sporočilo, da bo omejilo njegovo delovanje.

V sporočilu za javnost so navedli, da je ukrep "del njihovih prizadevanj za omejevanje vedenja, ki bi lahko imelo škodljive posledice tudi v resničnem svetu". Tako so v zadnjih tednih zaradi usmerjenega nadlegovanja že ugasnili več kot 7.000 računov, povezanih z gibanjem. Nehali bodo priporočati vsebino, ki jo razširjajo pristaši gibanja, kar naj bi vplivalo na okoli 150.000 računov na omrežju. Prav tako bodo blokirali spletne naslove, povezane s QAnon, da jih ne bo več mogoče razširjati prek tvitov. S tem naj bi skušali ustaviti razširjanje lažnih informacij, ki spodbujajo nevarno vedenje. Zvezna policija FBI je že lani gibanje označila za možno domačo teroristično grožnjo.

Nov izraz nezadovoljstva

Pojav gibanja ni presenetljiv, saj jezdi dolgi val nezadovoljstva s politično elito v Washingtonu. V času predsednika Baracka Obame se je usmerilo v tako imenovano Čajankarsko gibanje, ki se je sprva osredotočilo na proračunsko varčnost države, kasneje pa prevzelo najbolj desne ideje v republikanski stranki. Po koncu čajanke je plamenico prevzel Trump kot novi rušilec politične vrhuške, kar mu je pomagalo v Belo hišo, posvojila pa ga je tudi takrat še povsem neznana QAnon sekta. "Osrednja misel te skupnosti je prepričanje, da je celoten političen sistem skvarjen, popravi pa ga lahko samo novinec v Washingtonu," to ljubezen pojasnjuje preiskovalec teorij zarot Travis View, ki vodi podkast QAnon Anonymous, na katerem secira gibanje.

Podporniki QAnona so vse bolj pogosti pojav na političnih zborovanjih.
Podporniki QAnona so vse bolj pogosti pojav na političnih zborovanjih. FOTO:

To je v treh letih preraslo v virtualni kult in se počasi začelo precejati v volilno bazo ameriške desnice, vedno dojemljivo za obskurne teorije zarot. Poleti 2018 so se na Trumpovih zborovanjih začele pojavljati črke Q, v Tampi na Floridi so bile že v ospredju množice pod govorniškim odrom. Vendar je takrat Bela hiša preventivno sporočila, da predsednik "obsoja in se odreka vseh skupin, ki spodbujajo nasilje, in zagotovo ne podpira skupin, ki bi podpirale takšno vedenje". Hkrati je Trump več kot 160-krat tvitnil objave, povezane s QAnon. Njegov sin Eric pa je na Instagramu objavil veliko sliko Q. "Nihče v vladi ni javno podprl gibanja, toda zdi se, da so bili hkrati pripravljeni pomežikniti in pokimati ter jih spodbuditi," je prepričan View.
 

Q kongresni kandidati

Visoki uradnik Bele hiše Dan Scavino je marca na Facebooku objavil fotografijo s simboliko gibanja. Republikanski poslanec Devin Nunes iz Kalifornije, eden najbolj zvestih zagovornikov predsednika v kongresu, je svoje sledilce usmerjal k računu Umazana resnica, prek katerega so se širile s QAnon povezane zarote. Prvi Trumpov svetovalec za nacionalno varnost Michael Flynn, ki je moral oditi po razkritju laganja o spornih telefonskih pogovorih z ruskim veleposlanikom, še vedno pa je obtožen zaradi svojih priznanj, da je pod prisego lagal zvezni policiji, se je v začetku meseca posnel s prijatelji pri recitiranju prisege. Pri tem naj bi uporabil tudi besede gibanja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po štetju organizacije Media Matters, ki spremlja delovanje konservativnih medijev, je več kot šestdeset sedanjih in nekdanjih kandidatov za kongres podprlo ali razširjalo teorije gibanja QAnon, pri čemer je 61 republikancev, dva sta demokrata, eden libertarec, dva pa neodvisna. Štirinajstim se je uspelo prebiti skozi strankarske volitve in bodo jeseni na glasovnicah za kongres. Nekateri se sedaj odmikajo od svoje prejšnje podpore gibanju ali o njej nočejo več javno razpravljati. Toda po besedah Joanne Miller, ki se na univerzi Delawara ukvarja s politično psihologijo in teorijami zarote, je "nekaj v tem političnem trenutku, kar spodbuja tovrstne kandidature".

Čakanje na vihar

Politično ozračje seveda močno oblikujejo sporočila iz Bele hiše, ki načrtno rušijo institucije demokracije, vsak upor proti predsedniku pa označijo za delovanje "globoke države". Ta je osrednji povezovalni element tudi v kozmosu QAnon, zaradi njenih posegov ne bi smeli zaupati skoraj ničemur. Njihova vseobsežna teorija je uspela povezati tako različne dogodke, kot sta pojav Islamske države in atentat na Johna Kennedyja. Veliko sledilcev Q-ja je prepričanih, da je Kennedy moral umreti, ker je hotel razkriti obstoj globoke države in njene skrivne vlade. Hkrati se med njimi širi povsem nasprotna zamisel, da je Kennedy živ in da je bil atentat le slepilo, saj ga je globoka država umaknila v ilegalo, kjer se pripravlja na prevzem oblasti v vladi sveta.

Anonovci so se hitro pridružili protestom proti lokalnim vladam v ZDA, ki so skušale s strogimi ukrepi upočasniti pandemijo.
Anonovci so se hitro pridružili protestom proti lokalnim vladam v ZDA, ki so skušale s strogimi ukrepi upočasniti pandemijo. FOTO:

Po osrednji qanonovski teoriji zarote so tudi streli na Ronalda Reagana prišli po ukazu globoke države, vsi predsedniki za njim pa so bili njeni agentje. Z izjemo seveda Trumpa, tega je izbrala vojska, da bi ji pomagal razkriti delovanje skrivne elite. Ta se je odzvala z njegovim rušenjem, prek medijev, ki jih nadzoruje, so ga obtožili sodelovanja z Rusijo, ko to ni uspelo, so ga skušali odstaviti z ukrajinsko afero. Toda kljub vsem naporom Trump zmaguje, Q pa s svojimi razkritji neti javnost, da bo pripravljena na "vihar", trenutek, ko bodo voditelji globoke države priprti in poslani v Guantanamo. Spisek pripadnikom zlovešče elite se ves čas daljša. Na njem sta Hillary in Bill Clinton, pa Barack Obama, celo igralec Tom Hanks in slovita Oprah Winfrey. Vsi naj bi končali v Guantanamu. Končni cilj pa je zrušenje Georgea Sorosa. Ali vplivne družine Rothschilds. Ali tajne združbe Iluminati ...

Nevarnost nasilja

Zamisel viharja je nastala po fotografiranju Trumpa s skupino visokih vojaških oficirjev oktobra 2017. Predsednik je takrat dejal: "Veste, kaj to pomeni? Morda gre za zatišje pred viharjem." Kmalu zatem so se pojavila prva sporočila Q-ja, v katerih je najavil, da je predsednik namigoval na množične aretacije, ki bodo za vedno obglavile globoko državo. Te naj bi prišle v bližnji prihodnosti, nekatere napovedi so celo omenjale datume, kdaj bo kdo aretiran, ko se ni ničesar zgodilo, je Q vedno našel razlog, zakaj so jih morali odložiti, a vedno zagotavlja, da ima Trump položaj trdno v rokah.

Skupen upor proti delovanju "globoke države" je osrednji povezovalni element gibanja QAnon.
Skupen upor proti delovanju "globoke države" je osrednji povezovalni element gibanja QAnon. FOTO: AP

Tako kot vsi dobri prerokovalci tudi Q v javnost daje precej nejasne in težko razumljive namige, kar omogoča najbolj divje razlage zvestih sledilcev. Analitiki so prepričani, da korenine QAnona segajo v tako imenovano Pizzagate, teorijo zarote, po kateri je Hillary Clinton iz picerije v Washingtonu usmerjala mednarodno omrežje za spolno zlorabo otrok. Bedarija bi bila komična, če ne bi možakarja iz Severne Karoline spodbudila, da se je odpeljal v prestolnico in s puško v roki vdrl v restavracijo. Na srečo ni bil nihče poškodovan.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (208)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

annonQ
23. 07. 2020 10.04
+7
Hvala,koder je dim,tam je tudi ogenj, WWGOWGA
Grunf TNT
23. 07. 2020 09.25
+8
Priporočam ogled Padec Kabale ali Pad kabale na YT. Boste vsaj malo vedeli za kaj se gre. Je pretirano, vendar pa prikaže in dokaže določene stvari za katere niti slišali pri nas ne boste
Grunf TNT
23. 07. 2020 09.20
+11
Če bi vsaj malo poznali razloge in razlage QAnona bi vam bilo bolj jasno o čem govorijo. Pišete negativno o tem gibanju, ne napišete pa niti besedice o sojenjih proti pedofilski mreži Pizza gate v katero so globoko vpleteni Clintonovi, Obamovi in še veliko ameriških demokratov in miliarderjev.
slovenc59
22. 07. 2020 20.42
+1
Še en dokaz, da so tam čez in še kje totalno p*********** njen !!!!!!
ni_mi_vse_eno
22. 07. 2020 18.46
-3
No za to pa nisem prepričan od kje to gibanje. Očitno je bilo nekaterim padec bloka 7 kaplja čez rob in so se organizirali.
Thinc25
22. 07. 2020 17.31
+5
Po vsem svetu se vzpenja desnica, tudi pri nas raste podpora SDS, čeprav to ni prava desnica, vzrok temu so množične nezakonite migracije. Levičarji odobravajo nezakonite migracije zato jim podpora pada.
Ajsha
22. 07. 2020 17.27
-4
kako je sploh trump prišel na položaj,če je to res ?
ni_mi_vse_eno
22. 07. 2020 18.47
+6
Ali ne veš? Rusi so krivi. Baje so šli rusi prepričat celotno prebivalstvo, da voli Trumpa, američani pa nevedni, niso vedeli koga obkrožajo, hehe.
Jerry321
22. 07. 2020 17.21
-3
Od največjih “junakov” do največjih bedakov! Sladka ironija, nikoli jih nisem prebavljal
Enadvatristiripet
22. 07. 2020 16.12
-2
Propaganda Trumpa. Ni presenetljivo sicer, da pac eni vrjamejo vse kar jim njihov voditelj ali bog servira.
Damjan Hd
22. 07. 2020 15.32
+29
HAHAHAHAHA TEORIJA ZAROTE. "zamotana teorija zarote, po kateri ima svet v krempljih satanistična klika pedofilov, ki imajo v svojih rokah vse vzvode oblasti, politiko, medije" Kaj pa je Epstein in Maxwellova, ki mu je vozila otroke na njegovo zabvo, vsekakor tudi teorija zarote. PA KDO vam spolh še verjame????? Ja res je pedofili, ki častijo satana vodijo svet in vse vere so v tem že stoletja. Veliko hollywoodskih igralcev je to povedalo, izkušnje iz svojega otroštva!!!!
nikhrast
22. 07. 2020 15.15
-5
Zdaj pa vidiš zakaj folk še vedno hodi v cerkev, sinagog, mošejo... , poglej kaj vse ta folk vzame resno, same zarote vsepovsod.
TheGreatRusia
22. 07. 2020 13.46
+24
SVOBODA MEDIJEV PA NI IZ TRTE IZVITA, TUDI TO SE BO NEKEGA DNE IZVEDELO, SVOBODA, KO SVOBODNO POROCAS O TEM KAR TI JE NAROCENO...TAKA SVOBODA JE TIRANIJA!
TheGreatRusia
22. 07. 2020 13.42
+33
O TEM SEM BRAL PRED 10-IMI LETI IN TO SO DEJSTVA, ZDAJ, KO JE RESNIČNO NASTOPIL OBRAČUN S TEMI SATANISTI, MED NJIMI TUDI CLINTONOVA, MADONNA, GATES DEEP,... SO PA SKRBI PRERASLE IN SO UDARILI NAZAJ S KVAZI DOKAZI! VSE JE RES, ZATO SE DOGAJA PO SVETU KAR SE DOGAJA IN VERJAMEM, DA SE BO IZVEDELO OGROMNO TEGA, TUDI O "POTRESIH, CUNAMIJIH, RECESIJI POENEBNIM SPREMEMBAM,.."...
unclub
22. 07. 2020 17.12
-7
Vidim , da tudi pri nas ne manjka teh q jev. Samo, da pri nas je Janša v boju z vso nesnago in se bo dvignil kot felix iz pepela, ko bo sovražnik premagan. In pesmi se bodo pele, hej brigade hitite...
slovenc59
22. 07. 2020 20.44
+2
A teb se je spet poslabšal !!! Tableto ta močno v gobec, pa spat, pa comp ugasn, če znaš, če ne pa pust, da ti bo svetu, ko boš še lulat !!!
Christi Miles
22. 07. 2020 13.35
+1
Ivar The Boneless
22. 07. 2020 12.38
+47
To da svetu vladajo psihopatski pedofili je čista resnica. Kar se pa Trumpa tiče pa ne vem...
RichPiana
22. 07. 2020 12.11
+7
Media matters je levicarska organizacija. Kot, da bi Mladina nadzorovala Demokracijo.
NPC24urrr
22. 07. 2020 13.47
+9
Mladina.. haha to je res poden od novinarstva
MASTERSS
22. 07. 2020 13.54
+0
pa človek če je za vas nora 45 normalna potem je poden kr globok....
slovenc59
22. 07. 2020 20.46
+2
Novatv 24 a l ka so že , pa demokracijha, reporter, to je šele janšizem , še nižje od podna !!!
ziggi1
22. 07. 2020 12.08
+19
ja black live matter je Pa kulturna organizacija levih? hhhhhhhhh jao ovce meeeeeee meeeeeerr
Ivar The Boneless
22. 07. 2020 12.45
+11
Quatflow
22. 07. 2020 13.12
+4
justed
22. 07. 2020 12.07
+7
Pozabite na te in podobne floskule in pojdite raje malo v naravo
MASTERSS
22. 07. 2020 11.59
+5
ni pa jasno zakaj slovenski desničarji tako na veliko orgazmirajo na trumpa ,sej to je ameriški precednik ne slovenski....
MASTERSS
22. 07. 2020 13.28
+12
justed
22. 07. 2020 11.45
+12
Nič druga kot še večje namakanje slame v gnojnico. Večina svetovnega prebivalstva je medijsko popolnoma labilna, njihovi možgani kot spužve vpijajo takšne floskule.
Janez0606b
22. 07. 2020 11.51
+11
Večina ne verjame, pa ponavadi se večina moti😉