Tujina

Wagner ruski vojski predal ogromne količine orožja

Moskva, 13. 07. 2023 09.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ruska vojska je od zasebne najemniške vojske Wagner prevzela več kot 2000 kosov težke vojaške opreme, vključno s tanki, je sporočilo obrambno ministrstvo v Moskvi. Poleg tega naj bi vojska od najemniške skupine pridobila tudi približno 2500 ton streliva in okoli 20.000 kosov drugega orožja.

"Prevzetih je bilo več kot 2000 kosov opreme," je v izjavi sporočilo rusko obrambno ministrstvo in dodalo, da je ruska vojska prevzela tudi okoli 2500 ton streliva in okoli 20.000 kosov osebnega orožja.

Po mesecih napetosti med skupino Wagner in ruskim vojaškim vodstvom je vodja najemniške skupine Jevgenij Prigožin konec junija sprožil upor, ki pa se je končal še isti dan, domnevno po posredovanju beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka.

V skladu z dogovorom, na podlagi katerega so sile Wagnerja nehale prodirati proti Moskvi, je Rusija umaknila obtožbe proti Prigožinu in mu dovolila, da odide v Belorusijo. Tja naj bi tudi odšel, pred dnevi pa je Lukašenko sporočil, da je v Rusiji. Kje natančno se nahaja Prigožin, ni znano. Po uporu naj bi se sicer že srečal tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Vodja ruske zunanje obveščevalne službe SVR Sergej Nariškin pa je v sredo za rusko tiskovno agencijo Tass povedal, da se je po Wagnerjevem uporu pogovarjal z direktorjem ameriške obveščevalne agencije Cia Williamom Burnsom. V enournem pogovoru sta po njegovih besedah "razmišljala in razpravljala o tem, kaj storiti z Ukrajino".

Da sta bila z vodjo ruske zunanje obveščevalne službe v stiku, je v začetku tega meseca sicer že potrdil tudi Burns. Ob tem ni povedal, o čem sta se pogovarjala, Nariškinu pa naj bi zagotovil, da ZDA v upor Wagnerja niso bile vpletene.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni