WHO: Brez agresivnih ukrepov bodo ogrožena življenja milijonov ljudi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
U.V.
KOMENTARJI
21
Trajalo je 67 dni, da je število okuženih z novim koronavirusom doseglo 100.000. Za naslednjih 100.000 okužb je bilo potrebnih 11 dni, za naslednjih 100.000 štiri dni. Le dva dni pa je bilo potrebnih za novih 100.000 primerov okužbe, pravi generalni direktor WHO, ki opozarja, da bodo brez agresivnih ukrepov ogrožena življenja milijonov ljudi.

Preko videokonference so se danes zbrali voditelji držav G20 in se zavezali, da bodo za okrevanje svetovnega gospodarstva namenili pomoč v višini 5000 milijard dolarjev oziroma 4618 milijard evrov.

PREBERI ŠE
V Franciji novih 365 smrti, med njimi 16-letnica. Po svetu že več kot pol milijona okuženih

Na virtualnem vrhu so sodelovali tudi predstavniki Svetovne zdravstvene organizacije. Generalni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesusje voditelje nagovoril, da se spopadamo z odločilno zdravstveno krizo našega časa:"Smo v vojni z virusom. To je globalna kriza, ki zahteva globalni odgovor."

Širjenje pandemije koronavirusa se stopnjuje: "Za prvih 100.000 primerov je trajalo 67 dni. Za naslednjih 100.000 primerov 11 dni. Naslednjih 100.000 štiri dni. Nadaljnjih 100.000 primerov le dva ni. Brez agresivnih ukrepov v vseh državah lahko umre milijone ljudi."

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Dodal je, da bo le čas pokazal, kakšne bodo celovite gospodarske, družbene in politične posledice pandemije. "A vemo, da je cena, ki jo bomo plačali, odvisna od odločitev, ki jih sprejemamo danes."

Število potrjenih primerov okužbe po vsem svetu je danes, po podatkih Johns Hopkins University, preseglo pol milijona ljudi, umrlo je 23.568 oseb, največ v sosednji Italiji, kjer so danes znova zabeležili porast števila smrtnih žrtev v primerjavi s preteklim dnem. Število primerov in smrti pa strmo narašča tudi v Združenih državah Amerike, ki bi lahko postala nov epicenter izbruha.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) še ni potrdila več kot pol milijona okužb, a bo to verjetno storila s posodobitvijo podatkov v petek.