Tujina

WHO korak nazaj glede ibuprofena. A tudi strokovnjaki pravijo - jasno je le, da imamo veliko neznank

New York, 19. 03. 2020 18.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Neprijetna zmešnjava okoli zdravila ibuprofen in njegove uporabe pri zdravljenju simptomov bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus. Svetovna zdravstvena organizacija, ki je še pred dnevi precej odsvetovala uporabo tega zdravila, zdaj odločno poudarja, da ni študij, ki bi dokazovale povezavo med jemanjem ibuprofena in višjo smrtnostjo bolnikov s covid-19. A po drugi strani - ta domneva tudi ni dokazano ovržena, saj jo še preverjajo. Strokovnjaki tako še enkrat poudarjajo, covid-19 je situacija z veliko neznankami, študij ni, učimo se sproti.

Ibuprofen te dni buri duhove.
Ibuprofen te dni buri duhove. FOTO: Dreamstime

"Svetujemo, da v primeru suma na novi koronavirus bolniki vzamejo paracetamol namesto ibuprofena," je pred dnevi dejal tiskovni predstavnik WHO Christian Lindmeier.

Njegova izjava je seveda odmevala, saj se je po spletu in po medijih kot ogenj širil tvit francoskega ministra za zdravje, ki je odsvetoval jemanje protivnetnih zdravil, kot je ibuprofen. Podobno pa je bilo tudi priporočilo vodje francoskega inštituta za javno zdravje Jeroma Salomona, ki je odsvetoval jemanje nesteroidnih antirevmatikov, kamor sodita še acetilsalicilna kislina (Aspirin) in diklofenak (Naklofen, Olfen, Voltaren ...).

WHO je sicer že takrat tudi poudarila, da sicer še ni novih študij, ki bi dokazovale povezavo med jemanjem ibuprofena in višjo smrtnostjo, da strokovnjaki to še preverjajo - in da je govora izključno o jemanju zdravila brez posveta pri zdravniku.

No, zdaj so se znova oglasili in pravijo, da ne poznajo nobenih objavljenih znanstvenih podatkov o tem, da bi to zdravilo vplivalo na slabši zaključek poteka bolezni. "Sedaj, na podlagi trenutno dosegljivih informacij, WHO ne svari pred uporabo ibuprofena," so sporočili v izjavi, a ob tem izpostavili, da se morajo bolniki zavedati znanih stranskih učinkov zdravila.

Vmes se je sicer oglasil tudi proizvajalec zdravila in sporočil, da družba "ni seznanjena z dokazi, da bi imel ibuprofen škodljiv vpliv na izid pri bolnikih z boleznijo covid-19".

Prav tako je Evropska agencija za zdravila medtem sporočila, da budno spremljajo situacijo, da pa zaenkrat ni znanstvenih dokazov, ki bi govorili proti uporabi ibuprofena pri bolezni covid-19. 

Težava, ki pri tem nastane z vidika bolnika pa je, da v vseh teh pojasnilih najdemo izraz "ni študij". Torej ne gre za to, da je zdravilo dokazano varno za uporabo v konkretnem primeru, gre za to, da ni dokazano - da ni. In prav k temu gre pripisati strahove, ki se v zvezi z zdravili za zdravljenje bolezni covid-19, pojavljajo med ljudmi. Strokovnjaki priznavajo - strahov popolnoma pomiriti ni mogoče, saj tudi mi nimamo vseh odgovorov.

Dr. Carlos del Rio, profesor s področja nalezljivih bolezni na medicinski fakulteti univerze Emory, je za NPR ocenil, da se je "francoski minister za zdravje zmotil, ko je zdravilo odsvetoval na podlagi omejene količine podatkov".

Se pa strokovnjaki strinjajo, da smo se znašli v zapletenem času, ko se tudi stroka še uči o mehanizmih virusa in delovanju zdravil.

"Dejstvo je, da potrebujemo klinična testiranja, ne anekdote," je o situaciji dejala zdravnica Krutika Kuppalli. Strah pred ibuprofenom se je namreč pojavil po zapisu v reviji Lancet, v katerem je zapisano, da naj bi ibuprofen povečal število receptorjev ACE2 na celici, s tem pa naj bi bil organizem bolj dovzeten za infekcije.

Več strokovnjakov se s tem ne strinja, a vseeno pravijo, potrebnih bo še nekaj raziskav. Kuppallijeva sicer svojim pacientov vseeno ne bo predpisovala ibuprofena, ampak Tylenol - torej paracetamol. Ocenjuje namreč, da je v primeru koronavirusa najbolj učinkovit, saj "njegov mehanizem vpliva na možganski center za regulacijo temperature".

 

 

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
19. 03. 2020 21.58
-4
V Severni Ameriki se največ kupuje Tylenol, to je acetaminophen, dobiš ga pa "over-the-counter", to je brez recepta, farmacevti ga ne ponujajo, reklame so pa na TV.
Kolani
19. 03. 2020 21.38
+1
Ja valjda da ni znanstvenih študij, če pa je zadeva čisto nova. So pa opažanja zdravnikov, ki zdravijo paciente in ti so povedali, da se ob souporabi teh zdravil zadeve zapletajo.
Reality check
19. 03. 2020 20.54
+6
Če prav razumem: izdeluje se zdravila in cepiva ,pa čeprav skoraj nimamo pojma kako virus deluje?
panic9
19. 03. 2020 21.48
+0
RamzesII
20. 03. 2020 08.46
+3
Pri simptomatski medicini to ni redkost, neredko preizkušajo kaj bo delovalo in kaj ne.
marston
19. 03. 2020 20.42
+11
Farmacevti že v bran svojim izdelkom.
RamzesII
19. 03. 2020 21.04
+7
periot22
19. 03. 2020 20.40
+3
Vsi strokovnjaki ste pametni v resnici pa ne veste nič!
Uporabnik1540409
19. 03. 2020 20.28
+5
Ibuprofen ni hec.
Roninax
19. 03. 2020 20.22
+3
Naj me vrag ce to niso kitajci umetno nekje to spajsali ta virus da ohromijo evropo
55bojan
19. 03. 2020 20.37
-7
Debely
19. 03. 2020 21.25
+8
Ti pa nimaš kaj dosti pojma o geopolitiki, ane. EU je konkurent ZDA! Zakaj pa misliš, da je Trampl tako zagovarjat Brexit? Ker mu je všeč Boris Johnson!? Kitajska je prej zaveznik EU kot pa da bile ZDA. Tale umetno napihnjena virusna kriza bo na novo opredelila zavezništva v svetu. ZDA so že skoraj brez zaveznikov. Na EU jih veže samo še NATO pakt. EU mora globalne zaveznike najti v Rusiji, Kitajski, Južni Ameriki, Afriki. ZDA preostaneta samo še Japonska in Avstralija, pa še za Avstralijo nisem popolnoma prepričan.
flojdi
20. 03. 2020 20.10
pogrešam gladiatorske igre. V areni bi morali biti pa namesto ljudi in živali IZ MEČKI ; oz škart roba