Tujina

Ekipa WHO obiskala sever Gaze: Otroci umirajo zaradi lakote

Gaza, 05. 03. 2024 15.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ekipa Svetovne zdravstvene organizacije, ki je konec tedna obiskala dve bolnišnici na severu Gaze, je opozorila na grozljive razmere, v katerih je doslej najmanj deset otrok umrlo zaradi lakote. Uporabnike družbenih omrežij so pretresle fotografije 10-letnega palestinskega dečka, ki je zaradi ekstremne podhranjenosti umrl v bolnišnici v Rafi. Dečkovo fotografijo je na Generalni skupščini ZN pokazal tudi palestinski veleposlanik pri ZN, za njegovo smrt pa je obtožil Izrael.

Ekipa Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je obiskala bolnišnici Kamal Advane in Al Avda na severu območja Gaze, ki je večinoma odrezan od pomoči, in zbrala informacije o hudi podhranjenosti in stradanju otrok, je na družbenem omrežju X opozoril vodja WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Huda stopnja podhranjenosti, otroci, ki umirajo od lakote, resno pomanjkanje goriva, hrane in medicinskega materiala, uničene bolnišnične stavbe," je orisal ugotovitve ekipe WHO na severu Gaze. "To je prvi obisk od začetka oktobra 2023, kljub našim prizadevanjem za reden dostop do severnega območja Gaze," je opozoril. Kot je izpostavil, so razmere v bolnišnici Al-Awda še posebej grozljive, saj je ena od zgradb uničena.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tedros je pojasnil, da je bolnišnica Kamal Adwan edina pediatrična bolnišnica na severu Gaze in je prepolna bolnikov. "Zaradi pomanjkanja hrane je umrlo 10 otrok. Pomanjkanje električne energije resno ogroža oskrbo pacientov, zlasti na kritičnih območjih, kot sta enota za intenzivno nego in neonatalna enota," je dejal vodja WHO. 

Medtem je Urad ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (Ocha), ki se sklicuje na lokalne zdravstvene oblasti, ki jih nadzoruje Hamas, sporočil, da je v bolnišnici Kamal Advan zaradi podhranjenosti in dehidracije umrlo najmanj 15 otrok.

Ekipa WHO je v obe bolnišnici ob obisku dostavila tudi 9500 litrov goriva in nekaj nujnega medicinskega materiala. "Pozivamo Izrael, naj zagotovi varno in redno dostavo humanitarne pomoči. Civilisti, zlasti otroci, in zdravstveno osebje potrebujejo takojšnjo večjo pomoč. Toda ključno zdravilo, ki ga potrebujejo ti bolniki, je mir. Prekinitev ognja," je še poudaril Tedros. 

'Ubil ga je Izrael, ki je lakoto uporabil kot orožje'

Palestinski veleposlanik pri ZN Riad Mansur je v ponedeljek v govoru v Generalni skupščini ZN pokazal fotografijo dečka Jazana Al Kafarne, ki je po njegovih informacijah istega dne umrl zaradi podhranjenosti v bolnišnici na območju Gaze. "Bil je prijeten, živahen fant," je dejal in dodal, da je v bolnišnici umrl zaradi podhranjenosti. "Ubil ga je Izrael, ki je lakoto uporabil kot orožje," je dejal Mansur.

"To se mora končati. Za božjo voljo, to se mora končati," je poudaril Mansur, medtem ko je držal fotografijo sestradanega dečka. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Jazan al-Kafarna je bil desetletni palestinski deček s cerebralno paralizo, ki je zaradi podhranjenosti umrl v bolnišnici Al Nadžar v Rafi, je poročal Middle East Eye. "Pred vojno je bil zdrav, imel je dostop do vse hrane in zdravstvene oskrbe, ki jo je potreboval. Ko se je začela vojna, je bilo vse odrezano ... To se mu je zgodilo zaradi pomanjkanja prehrane," je dejal njegov oče, ki je z novinarji delil tudi fotografijo svojega sina pred vojno. Obe fotografiji sta zakrožili po družbenih omrežjih. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po podatkih ZN v Gazi približno 2,2 milijona ljudem spričo obleganja Izraela grozi lakota, zlasti na severu enklave, kjer je zaradi uničenja, spopadov in plenjenja skoraj nemogoče preživeti. Zaradi izraelskega obleganja Gaze je okoli 85 odstotkov prebivalcev Gaze notranje razseljenih, po podatkih ZN pa je poškodovanih ali uničenih 60 odstotkov infrastrukture v tej enklavi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni