Tujina

'Z domačini sva se zatekla v trgovino, ko je bila ulica prazna smo zbežali'

Istanbul, 13. 11. 2022 19.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
7

"Bila sva v bližnji restavraciji, ko je na ulici odjeknila eksplozija. Ljudje so se razbežali, a stanje se je kmalu umirilo," sta nam povedala slovenska turista, ki se trenutno nahajata v Istanbulu. Po prvotni informaciji, da naj bi eksplodirala plinska jeklenka, sta s terase restavracije spremljala prihod vse večjega števila policistov in policijskih vozil, nato pa sta se pridružila ljudem na ulici. "Množica se je takrat nenadoma obrnila in začela bežati v nasprotno smer," sta povedala. Tudi sama sta zbežala in zatočišče najprej poiskala v bližnji trgovini.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Od tragedije oddaljena le 400 metrov
    02:32
    Iz 24UR: Od tragedije oddaljena le 400 metrov
  • V Istanbulu odjeknila močna eksplozija
    01:03
    V Istanbulu odjeknila močna eksplozija
  • Množica na ulicah Istanbula
    01:11
    Množica na ulicah Istanbula

Po začetni paniki, ki je zavladala ob zvoku eksplozije, se je stanje kmalu umirilo, sta nama povedala slovenska turista Nina in Rok, ki se trenutno nahajata v Istanbulu. "Govorila sva z domačinom, ki nama je dejal, da naj bi eksplodirala plinska jeklenka," sta povedala za naš portal. Ker so tudi domačini mirno nadaljevali s svojim dnevom, sta s terase restavracije, ki je bila od mesta eksplozije oddaljena le nekaj sto metrov, opazovala prihod vse večjega števila policistov in policijskih vozil.

Nato sta se pridružila ljudem na ulici: "A panika se je takrat vrnila. Množica se je nenadoma obrnila in začela bežati v nasprotno smer. Tako sva zbežala tudi midva." Z okoli 20 domačini sta prvotno zatočišče poiskala v kletnih prostorih bližnje trgovine. "Vrata trgovine so zaklenili ter spustili železne žaluzije. Tam smo ostali kakšnih 20 minut, ko pa so varnostne kamere pokazale prazno ulico, so nam dejali, naj zbežimo," sta opisala dogajanje takoj po eksploziji, za katero je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan dejal, da "diši po terorizmu".

Nina in Rok sta tako najprej zbežala v enega od hotelov v Istanbulu, kjer sta spremljala novice o dogajanju. Trenutno se nahajata v svojem hotelu: "Na novicah poročajo o dogajanju, vendar pa videoposnetka eksplozije, ki so ga kazali na začetku, ne vrtijo več." Prekinjen tudi dostop do družbenega omrežja Facebook.

"Številni domačini medtem nadaljujejo z življenjem. Morda ne vedo, kaj točno se dogaja. Je pa bila ulica, na kateri je odjeknila eksplozija, danes polna domačinov. Nedelja je namreč v Turčiji dela prost dan, zato so bili številni zunaj," sta še povedala. To dokazujejo tudi številne fotografije in videoposnetki, ki so po eksploziji prikazovali polne ulice ljudi. Kot sta nam povedala Nina in Rok, je v Istanbulu v tem trenutku vsaj še ena skupina Slovencev, ki pa je bila v času eksplozije na azijski strani mesta – precej daleč stran od mesta eksplozije.

Slovensko veleposlaništvo v Ankari pozorno spremlja razmere in za zdaj nima podatkov, da bi bili v njej poškodovani tudi slovenski državljani, so za STA sporočili z zunanjega ministrstva. Vendar pa slovensko veleposlaništvo še ni prejelo uradnega seznama oseb, ki so bili v eksploziji mrtve ali ranjene, so dodali.

Istanbulski guverner Ali Yerlikaya je sporočil, da so v eksploziji prvih podatkih umrle najmanj štiri osebe, 53 je ranjenih. Število umrlih je nato naraslo na šest, so sporočile turške oblasti.  Za eksplozijo sicer za zdaj odgovornosti še ni prevzel nihče, vendar pa je bil Istanbul, kot tudi druga turška mesta, v preteklosti že večkrat tarča kurdskih separatistov, islamističnih skrajnežev in drugih skupin, tudi v seriji napadov v letih 2015 in 2016.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ROMELS
14. 11. 2022 08.31
+2
A v turčiji je pa nedelja prost dan? To je ja gospodov dan, ki ga praznujejo katoličani.
cobra2422
13. 11. 2022 21.45
+7
Tako je tudi prav ne ojavlat posnetkon ne poročat in terorsti tudi nebodo imeli veselja terorizirat!!
bkaval
13. 11. 2022 20.51
+6
po slovensko se rece Carigrad.
simple_mind
14. 11. 2022 08.37
+2
Tukaj je tudi Laibach, ... Ljubljana pa šele od 1918, z jugo, no.
Na pol ovca
13. 11. 2022 20.32
+8
Tako je to če nehaš kimati šerifu sveta, potem pač pridejo takšne zadeve
BepaJoseph
13. 11. 2022 20.23
+9
Marsikaj se ti lahko zgodi,če za praznik demokracije nisi doma...
urban.decay
13. 11. 2022 21.12
+1