Znanost in tehnologija

Z glasovnimi kloni širijo dezinformacije in goljufajo starejše ljudi

Rochester, 25. 03. 2023 18.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predstavljajte si, da vas pokliče družinski član. Pove vam, da je v stiski in vas prosi, da mu pošljete denar. Na koncu pa ugotovite, da ste bili prevarani. V resnici klica ni opravil vaš sorodnik, ampak t. i. glasovni klon. Gre za glas, ustvarjen s pomočjo umetne inteligence. In ne, ne gre za pripoved iz znanstvenofantastičnega romana, ampak za resnično zgodbo več tisoč ljudi, ki so bili tarča goljufov.

Za ustvarjanje lažnega glasu oziroma t. i. glasovnega klona potrebujete le nekaj evrov, ki jih nakažete podjetjem, specializiranim za izdelavo visokokakovostnih glasovnih klonov. Ti so tako prepričljivi, da so preslepili že marsikoga. "Ni treba veliko, da se naredi dobra replika glasu. Prevaranti preprosto pokličejo posameznika in se pretvarjajo, da so prodajalci," je za Euronews pojasnil Matthew Wright, predstojnik katedre za računalništvo na Tehnološkem inštitutu v Rochestru. 

Na tak način si shranijo glas posameznika, iz katerega nato želijo narediti zvočni klon. Številni strokovnjaki zato postajajo zaskrbljeni. Tehnologijo prevaranti namreč uporabljajo za širjenje dezinformacij ali pa jo zlorabljajo za goljufanje – zlasti starejših – ljudi, ki jih nato prosijo za denar.

Eden takšnih primerov širjenja dezinformacij je na primer posnetek, v katerem so prevaranti ustvarili glasovni klon igralke Emme Watson, ki je brala knjigo Moj boj Adolfa Hitlerja. Nedavno pa je z uporabo svojega zvočnega klona novinarju portala Vice uspelo vdreti v lasten bančni račun. To je sicer pod vprašaj postavilo tudi delovanje varnostnih sistemov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kaj lahko storimo, da se zavarujemo?

Strokovnjaki svetujejo, da bodite pozorni na nepričakovane klice,  v katerih klicatelji pod pretvezo, da so vaši bližnji, od vas zahtevajo denar.

Dodatno pa lahko istovetnost osebe preverite z osebnimi vprašanji in na tak način izveste, če je klicatelj res oseba, za katero se izdaja.

Lahko pa klicatelje iz druge številke pokličete nazaj. "Izmislite si, da trenutno ne morete govoriti in da jih boste poklicali nazaj. Nato številko, ki vas je klicala, pokličite nazaj. Če so ponaredili številko, namreč ne bodo prejeli vašega povratnega klica," je povedal Wright.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oježeš
25. 03. 2023 18.28
+7
Za kaj bi klical klicateljevo številko nazaj? Pokličeš tistega, ki naj bi bil pravi domači človek in se pogovoriš z njim. Če ima neumne odgovore potem veš pri čem si, sploh je pa problem, ker ljudje ne preverjajo 'klicateljev' ampak kar nakažejo denar.
ata_jez
25. 03. 2023 20.52
+1
Verjetno napaka pri AI (aka Gugl) prevajanju. :-P hahahaha