Tujina

'Z omejitvijo prihodkov proizvajalcev elektrike bi lahko pridobili 120 milijard evrov'

Strasbourg, 14. 09. 2022 09.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se je zavzela za zmanjšanje porabe elektrike. Napovedala je omejitev prihodkov podjetij, ki za proizvodnjo elektrike uporabljajo cenejše tehnologije. S tem ukrepom bo na voljo okoli 117 milijard evrov za pomoč odjemalcem, še 25 milijard pa iz solidarnostnega prispevka fosilnega sektorja. O energetski problematiki so razpravljali tudi evropski poslanci, ki so podprli predlog o spodbujanju uporabe obnovljivih virov energije. V skladu s predlogom naj bi se delež energije iz obnovljivih virov do leta 2030 povečal na 45 odstotkov. Parlament podpira tudi višje cilje glede varčevanja z energijo.

"Z zmanjšanjem porabe v urah, ko je ta največja, bodo zaloge trajale dlje, znižale pa se bodo tudi cene. Zato predlagamo ukrepe za države članice, kako naj zmanjšajo porabo," je Ursula von der Leyen povedala v nagovoru o stanju v EU v Evropskem parlamentu. Glede na predlog uredbe, ki ga je pridobila STA, komisija predlaga obvezno zmanjšanje porabe elektrike za pet odstotkov v času največje porabe. Gre za najmanj deset odstotkov ur v mesecu, ko je pričakovati najvišje cene elektrike. Uredba obenem vsebuje tudi zmanjšanje splošne porabe elektrike za deset odstotkov glede na povprečno porabo med 1. novembrom in 31. marcem v zadnjih petih letih.

"Pomoč potrebuje na milijone Evropejcev," poudarja predsednica Evropske komisije.
"Pomoč potrebuje na milijone Evropejcev," poudarja predsednica Evropske komisije. FOTO: Shutterstock

Vendar pa je potrebna tudi podpora malim in srednjim podjetjem ter potrošnikom, je povedala predsednica komisije. Članice EU po njenih besedah za pomoč ranljivim prebivalcem namenjajo že milijarde evrov, vendar pa to ne bo dovolj. Zato komisija predlaga omejitev prihodkov za podjetja, ki elektriko proizvajajo s tehnologijami, cenejšimi od plina. "V teh časih ni prav, da se prejema izjemne rekordne dobičke in ima koristi od vojne na hrbtih potrošnikov," je poudarila predsednica Evropske komisije. Sredstva iz tega ukrepa bodo namenjena pomoči odjemalcem pri soočanju z visokimi cenami elektrike.

Predlog komisije predvideva omejitev prihodkov podjetij na največ 180 evrov na megavatno uro proizvedene elektrike. To bo veljalo za tržne prihodke proizvajalcev, ki uporabljajo vetrno, sončno, jedrsko ali geotermalno energijo. Enako bo veljalo za podjetja, ki uporabljajo biomaso, pri čemer je biometan izvzet, odpadke, lignit, surovo nafto ali naftne derivate.

K soočanju s težavami morajo po mnenju predsednice komisije prispevati tudi podjetja, ki delujejo v naftnem, plinskem in premogovnem sektorju ter imajo prav tako velike dobičke. Predlog predvideva, da bo t. i. solidarnostni prispevek teh podjetij izračunan na podlagi povprečja obdavčljivih dobičkov v obdobju 2019–2021. Če bo dobiček v letu 2022 za 20 odstotkov večji od tega povprečja, bo davek znašal najmanj 33 odstotkov, predlaga komisija. To so po besedah predsednice komisije izredni in začasni ukrepi, ki jih pripravlja komisija, med njimi pa je tudi cenovna kapica za plin. Da gre za časovno omejene ukrepe, je ponovila tudi v odzivu na razpravo poslancev Evropskega parlamenta.

Skupaj bi iz obeh ukrepov po izračunih komisije pridobili več kot 120 milijard evrov. 117 milijard iz omejitve prihodkov za podjetja, ki proizvajajo elektriko s cenejšimi tehnologijami, še 25 milijard pa iz solidarnostnega prispevka.

Komisija obenem pripravlja ukrepe za olajšanje likvidnostnih težav, ki jih imajo energetska podjetja zaradi velikih nihanj cen elektrike. Skupaj s tržnimi regulatorji dela na dopolnitvi pravil glede likvidnostnih sredstev, ki jih morajo podjetja zagotavljati dobaviteljem v času, ko cene nihajo. Med ukrepi, ki jih pripravljajo, bodo po besedah predsednice komisije tudi takšni za omejitev dnevnega nihanja cen.

Oktobra pa bo komisija dopolnila začasni okvir pravil glede državnih pomoči, kar bo nacionalnim oblastem omogočalo, da bodo podjetjem zagotavljale državna poroštva. Teh ukrepov za pomoč pri soočanju z likvidnostnimi težavami tako še ni v tokratnem predlogu komisije. Vključeni niso niti samodejni zaščitni sistemi, katerih namen bi bil preprečiti visoko nihanje cen. Za slednje se močno zavzema Slovenija.

Von der Leynova je v govoru napovedala tudi celovito reformo trga elektrike, saj ta ne deluje več. "Prevladujoč vpliv plina moramo ločiti od cene elektrike," je poudarila. Na področju energetskih vprašanj je izpostavila še pomen vodika. Napovedala je pobudo za vzpostavitev "evropske vodikove banke", ki bo omogočila za tri milijarde evrov investicij v gradnjo trga z vodikom. "Vodik bi lahko za Evropo spremenil pravila igre," je poudarila predsednica komisije.

Odziv evropskega poslanca Matjaža Nemca: Pozdravljam korenito reformo trga plina in elektrike

Kot so sporočili iz pisarne Nemca, je nagovor von der Leyenove dodobra osvetlil izzive Evropske unije, a sedaj pričakujejo, da se bo napoved v naslednjih tednih realizirala v konkretne, predvsem pa skupne ukrepe vseh držav članic EU, brez izjem. 

"Nujno se mi zdi tudi, da je predsednica napovedala boj proti 'vojnemu dobičkarstvu', vse bolj se namreč kaže, da enormni porasti cen niso zgolj posledica pretresov na trgu zaradi vojne v Ukrajini, temveč se slednjo želi tudi izkoristiti za priročen alibi lažne nujnosti visokih cen hrane, pa energentov in električne energije," meni Nemec, ki pozdravlja napoved glede samostojnega oblikovanja cene elektrike, brez vezanosti na plin in korenito reformo trga plina in elektrike.

Evropski parlament za spodbujanje uporabe obnovljivih virov in varčevanje z energijo

V predlogu so opredeljeni cilji za sektorje, kot so promet, stavbe ter daljinsko ogrevanje in hlajenje. V prometnem sektorju bi morala uporaba obnovljivih virov energije privesti do 16-odstotnega zmanjšanja emisij toplogrednih plinov z uporabo višjih deležev naprednih biogoriv in ambicioznejših kvot za obnovljiva goriva nebiološkega izvora, kot je vodik.

Poslanci so sprejeli tudi predloge sprememb, ki zahtevajo, da se večina lesnih biomasnih goriv ne šteje za obnovljivo energijo, razen če je les pridobljen z ukrepi za preprečevanje požarov v naravi ali pridobljen iz gozdov, ki so jih prizadele naravne nesreče, škodljivci ali bolezni.

Poslanci so v ločenem glasovanju podprli tudi revizijo direktive o energetski učinkovitosti, ki določa cilje varčevanja z energijo tako v primarni kot končni porabi energije v EU.

Cilj EU za zmanjšanje porabe končne in primarne energije so dvignili, tako da morajo države članice skupaj zagotoviti, da se poraba končne energije zmanjša za vsaj 40 odstotkov do leta 2030 in 42,5 odstotka v porabi primarne energije v primerjavi s projekcijami iz leta 2007. Države članice bi morale določiti zavezujoče nacionalne prispevke za doseganje teh ciljev.

Predlog je podprlo 469 poslancev, proti jih je bilo 93, 82 poslancev se je glasovanja vzdržalo, so še navedli v sporočilu parlamenta.

Pri obeh podprtih predlogih gre za revizijo direktiv v okviru zakonodajnega svežnja Pripravljeni na 55 za doseganje cilja EU o vsaj 55-odstotnem zmanjšanju toplogrednih plinov do leta 2030. Evropski parlament in češko predsedstvo Sveta EU bosta sedaj začela pogajanja o obeh predlogih. Ministri držav članic EU so svoja stališča za pogajanja sprejeli junija.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik S2020
15. 09. 2022 09.18
dobičke teh podjetij treba obdavčiti tako da bo šel ves dobiček nazaj ni prav da služijo z vojno in na račun ljudi
bronco60
14. 09. 2022 21.31
+3
Naj ti euromagnati začnejo varčevat pri sebi on se začneno po evropi vozit z vlaki, ne pa z letali.
niktalop
14. 09. 2022 21.01
+2
Nobenih ukrepov EK ne bo sprejela. Prazno nakladanje kaj bi, če bi, ko bi.........
čevapgpt
14. 09. 2022 20.48
+1
a pol to pomeni da bodo švabi v sluzbi v kantice tankali elektriko?
tinkob
14. 09. 2022 15.27
+9
v.d. Ursula, priznaj že enkrat, da si nesposobna in zapusti ladjo preden jo popolnoma potopiš
cirenij
14. 09. 2022 15.32
+4
Je žalostno, da je ostali nočejo frcnt v morje, kot v resničnih ameriških kriminalkah.
Žabec
14. 09. 2022 20.06
Hm, torej po vajino je v redu, da se sedaj z na primer s sonca pridobljena energija (sončna elektrarna zgrajena pred nekaj leti z življenjsko dobo 30+ let), prodaja po dvakratni ceni samo zato, ker se je cena plina oziroma električne energije pridobljene iz plinskih elektrarn podvojila. Bravo Butalca! V prvem primeru bo lastnik sončne elektrarne početveril dobiček, kar se vama zdi v redu, v drugem pa bo plinski zgolj životaril. Bravo tinktob! Bravo cirenij! Logika na ravni prvega razreda osnoven šole. Bravo Ursula!
Kollerik
14. 09. 2022 20.50
+1
Ni lih biser tale EU, toda imeti doma Ameriko, Rusijo ali Kitajsko? Ne, hvala....
User587124
14. 09. 2022 15.20
+11
Seveda, piskajo samo takrat, ko jim ne pase. Ko se vleče miljarde zaradi Covida in cepiv je vse ok pa ce umre pol Evrope. Ne morem verjet, da je tako pokvarjen svet postal, da nimamo 5 postenih ljudi ki bi prevzeli vodstvo. Mah, ce pa bi se najdli, bi pa izvedli atentat kot so na Kennedyja. Najvecji kriminalci prihajajo ravno iz njihovih vrst. Noben vojni zlocinec jim ne pride blizu samo to se ne sme vedet. Pa res mislijo da so ljudje tako neumni?
Nanuk
14. 09. 2022 15.00
+15
odlična reklama za električne avtomobile ! razmišljaj zeleno in preklopi na elektriko ! plačaj 3x več za avtomobil in varčuj z elektriko, vozi se s kolesom
Sajeta5
14. 09. 2022 14.55
+14
Zanimivo, lani pa ni nič piskala, da ima Pfizer enormne dobičke, zanimivo.... veste kaj, demokracija je samo drugačen totalitarizem. "Zahodnjaki" imajo iz meni neznanega razloga neki kompleks večvrednosti naspram ostalemu svetu, kar je meni ob dejstvu, da večina Amerov ne ve niti tega kje sta na zemljevidu Indija ali pa Nova Zelandija, kaj šele kakšna Madžarska ali pa Nizozemska, nepojmljivo.
User587124
14. 09. 2022 15.08
+7
Hanna74
14. 09. 2022 19.12
+1
gledal primerjavo učne snovi in splošnega znanja, bodočih učiteljev in profesorjev.. nimajo toliko znanja kot učenec ali 2 letnika srednje šole -gimnazije- ne v zgodovini ,geografiji ,niti o matematiki ali jezikih. Je pa postal trend na YT vedno več kanalov kako se USA folk izobražuje o državah kulturi narodih ,jeziku življenju v EU(dopusti plačani,tega oni ne poznajo so ednini na svetu..) .. so počasi dojeli ,da niso toliko "the greatest nation" itd... vedno več usa folka hodi v EU živeti boljši sistem, kot v zda za povprečnega američana..živi bolje celo ni treba da se zakreditira do smrti ,če si zlomi roke in noge ali celo rodi otroka skin to skin contact 30€.. katastrofa...rešilec 2000-3000€--
Žabec
14. 09. 2022 14.48
+5
Pravilno! Naj mi nekdo pove, kje je opravičljiv razlog, da se je elektrika iz naše NEK podražila! Kaj štrajkajo elektroni in zahtevajo višje plače, ali pa več za malico iz podražene moke ali potne stroške dražjega goriva? Ali pa so se delovni pogoji v NEK tako poslabšali, da nočejo več proizvajati elektrike? Elektrarne, kot je na primer naša jedrska elektrarna v Krškem, v teh kriznih časih služijo nenormalne denarje, saj se za njih ni podražilo nič, ceno pa so enostavno prilagodili evforij na trgu. Edino prav je, da se postavi meja, kje pridobljena elektrika zadovoljuje tako lastnike in potrošnike, vse, ki na račun za njih nespremenjenih okoliščin zgolj dražijo elektriko, ker je pač neka drugače pridobljena dražja, pa je potrebno obdavčiti. BRAVO! TAKO SE DELA!
Nanuk
14. 09. 2022 15.02
-1
dejansko Bruselj diktira ceno naši NEK, tako da obrni se na Bruselj
Žabec
14. 09. 2022 18.47
+8
Hahah! S katerega drevesa si pa ti padel na glavo!
luckyys
14. 09. 2022 14.43
+5
'Z omejitvijo prihodkov proizvajalcev elektrike bi dobili 140 milijard evrov'......Kakšni Butalci...In kaj bi s tistimi milijardami, kupili plin ?!.....Aja, ga ni...
Iztok Belšak
14. 09. 2022 15.00
+1
Zakaj bi kupovali plin? Elektrike se proizvede dovolj in večina nukleark ima še rezerve v proizvodnji pa proizvodnjo manjšajo da ustvarjajo manjko elektrike in s tem visoke cene in enormne dobičke
Omas1313
14. 09. 2022 14.26
+8
Prvo nas potisnejo v krizo in sedaj naj ploskamo , ko iščejo rešitve🤭
RichPiana
14. 09. 2022 14.23
+6
Diši po socializmu za rajo. In kapitalizem za peščico izbranih.
slohren
14. 09. 2022 14.10
+2
Jaz bi predlagal, da dvema korporacijama ali kaj že so, Vangardu in Bleckroku dajo vsakemu svojo mašino za tiskat denar, pa ga naj natiskata, kolko jima paše, nas navaden narod pa naj pustijo pri miru. Na 20 biljard naredit 15% dobička ali več, na primer, pol bo skozi izredno stanje v celem svetu...
gr rg
14. 09. 2022 14.05
+8
Ko so ruskim oligarhom jemali denar, je bilo veliko takih, ki so jim privoščili, sedaj, ko bodo z drugačnimi obrazložitvami jemali zahodnjakom, se pa nihče več ne bo smejal. Če bi kateri politik s svojim denarjem zaslužil premoženje, ne bi dovolil takšnega uničevanja gospodarstva.
nekaj brezveze
14. 09. 2022 14.03
+4
Ta neizvoljena vesca pelje eu v propad..prvo z pecivi sedaj z energenti ter enormni financni pomoci drzavi kjer je prstitucija ter kriminal na prvem mestu
crni jezdec
14. 09. 2022 13.46
+7
zakaj pa nic ne pisejo da so rusi bombardirali oz unicili 2 najvecji termoelektrarni v ukraini ???
nekaj brezveze
14. 09. 2022 14.01
+5
Collywoggle
14. 09. 2022 14.28
+2
Nanuk
14. 09. 2022 13.45
+4
ta fon der lajna je pa neverjetna ! za vsako zadevo sankcije, ampak ko se gre za njihove interese in dobičke pa nobenih sankcij ! tudi energetskim podjetjem, ki brez prave podlage enormno zvišujejo cene bi lahko uvedli sankcije, ampak ne ! to naj bo na plečih revnih državljanov ! naj "šparajo" z elektriko ! bogatim je itak vseeno, oziroma ne občutijo tega preveč
fizelj2
14. 09. 2022 13.37
-2
well done Van der leyen! ne morejo podjetja ki imajo samo. malenkost povečane stroške v primerjavi z lanskim letom, letos računati 4x več za isto dobrino. nekatere firme so. krizo izkoristile in sedaj je treba temu narediti konec. končno se je EU izkazal
zdravilozavse
14. 09. 2022 13.37
+10
EU iz te moke ne bo kruha.Omejitev (proizvajalcev elektrike)?V Sloveniji je cena za kW/h koliko,napol zastonj torej,če bi plačevali elektriko ne bi bilo panike.Omejite vse dodatke in pristojbine in ukinite DDV.In pa osnovno umaknite elektriko z borze,ker tam bi pa bili prihranki enormni.Samo v to ožje gnezdo pa tudi EU ne upa drezati.
Bolfenk2
14. 09. 2022 13.27
+13
Z omejitvijo prihodkov proizvajalcev elektrike bi dobili 140 milijard evrov' Z ukinitvijo sankcij pa 1000 milijard.
Posteni
14. 09. 2022 13.54
-11
Sej jih bomo ukinili.. Ko se rusi poberejo domov.. Simple...