Tujina

Z uporabo tehnologije 'deep fake' so se predstavljali za ruske opozicijske politike

Bruselj, 22. 04. 2021 21.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
2

Z uporabo tehnologije "deep fake" so se nekateri posamezniki izdajali za ruske opozicijske politike in na ta način prek video klicev poskušali pretentati številne evropske poslance. Med tarčami teh klicev, ki so se zgodili v zadnjih dneh, so bili politiki iz Vrelike Britanije, Latvije, Estonije in Litve.

Številni evropski poslanci so v zadnjih dneh prejeli videoklice, na katerih so očitno bili posamezniki, ki so s tehnologijo "deep fake" posnemali ruske opozicijske politike. Med tistimi, ki so bili prevarani, so Rihards Kols, ki je predsednik odbora za zunanje zadeve latvijskega parlamenta, Tom Tugendhat, predsednik odbora za zunanje zadeve Združenega kraljestva pa tudi nekateri poslanci iz Estonije in Litve.

"Putinov Kremelj je, kot kaže, tako šibak in prestrašen nad močjo Navalnega, da poskušajo izpeljati lažne sestanke, da bi diskreditiral ekipo opozicijskega voditelja," je na družbenem omrežju zapisal Tugendhat. "Danes so prišli tudi do mene. Ker ne bodo predvajali delcev, kjer Putina poimenujem morilec in tat, bom to zapisal kar tukaj," je dodal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kols pa je naložil fotografijo Leonida Volkova, zaveznika Navalnega, in posnetek zaslona prevaranta iz video klica. Celo Volkov je dejal, da sta na sliki videti popolnoma enaka. "Izgleda kot moj resnični obraz. A kako jim je uspelo, da so to naredili na Zoom klicu? Dobrodošli v dobi deep fake," je zapisal.

"Deep fake" posnetki s pomočjo umetne inteligence posnemajo človeške obraze in tudi vedenje osebe. Nove aplikacije za pametne telefone uporabnikom omogočajo, da druge obraze preslikajo na svoje ali animirajo sliko katerega koli obraza. Slaba ločljivost video klicev bi delno pojasnila, zakaj tarče lažnih klicev niso takoj prepoznale prevare.

Kols je dejal, da se je nanj po e-pošti obrnila oseba, ki je trdila, da je Volkov. Z njim je imel kratek videokonferenčni klic, kjer so razpravljali o podpori ruskim političnim zapornikom in ruski priključitvi Krima. Šele pozneje je ugotovil, da je bil morda žrtev tehnološke prevare, je pojasnil.

Prek videoklicev poskušali pretentati nekatere evropske poslance.
Prek videoklicev poskušali pretentati nekatere evropske poslance. FOTO: Dreamstime

"Precej boleča lekcija, a morda se lahko lažnemu Volkovu zahvalimo za to lekcijo," je zapisal ter dodal, da lahko to obdobje lažne resnice resno ogrozi varnost in stabilnost lokalnih in mednarodnih držav, vlad in tudi družb.

Volkov je za prevaro obtožil ruskega dvojca Vovan in Lexus, ki redno napadata zahodne uradnike. Aleksej Stoljarov, ki se skriva pod psevdonimom Lexus, sicer ni zanikal pogovora s Kolsom. Dejal je, da bo to skrivnost obdržal zase. Zanikal pa je, da bi uporabil filter s katerim bi bil videti kot Volkov. "Verjetno ima Volkov napačne podatke," je zapisal.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Generacija56
23. 04. 2021 08.31
+6
Škoda je le, da MSM v EU ne objavijo potegavščin ruskih prankerjev... Kaj ti ljudje izvlečejo iz EU politikov, je za v anale. Razgalijo vso sovraštvo do Rusije, ki se širi po parlamentih v tem času...
Ate_ist
23. 04. 2021 18.37
+3
je kaj drugega za pričakovati? pred 80. leti je združena evropa korakala na vzhod in O groza, dobila je po 3.14čki. tokrat jih je groza ker že v naprej vejo kaj bodo zopet dobili, je pa velika šlamastika, ker jih zaoceanski gospodar v to sili zaradi reševanja svojega zavoženega finančnega stanja.