TUJINA

Z željo po dobičku zavajal paciente? Obljubljenega čudeža ni bilo

Sydney, 12.03.2023, 10:51 | Posodobljeno pred 16 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Ponujal je medicinske čudeže in zanje računal mastne denarce. Tako trdijo nekateri njegovi pacienti in njihove družine. Prva je zgodbo o avstralskem možganskem kirurgu Charlieju Teu objavila oddaja 60 Minut. "Odstranitev tumorja bo enostavna," naj bi dejal zdravnik zasebnik, ki je bolnikom obljubljal, da je najboljši na svojem področju. Družine so tako, da bi rešile svoje bližnje, izpraznile bančne račune ter se tudi zadolžile pri sorodnikih. A čudežne ozdravitve pogosto ni bilo, številnim pacientom pa se je stanje po operaciji celo še poslabšalo. Po obtožbah v oddaji so kirurgu v bran stopili tudi nekateri pacienti z drugačno zgodbo, obtožbe pa je seveda zanikal tudi zdravnik, ki v Avstraliji trenutno ne sme operirati. Kdo torej je dr. Charlie Teo?

V oddaji 60 minut (60 Minutes) so spregovorile številne "žrtve" avstralskega možganskega kirurga Charlieja Tea. Med njimi tudi Michelle Smith, ki je pri 19. letih z mamo prišla na prvi pregled, na katerem ji je Teo zagotovil: "Ni boljšega od mene." Njena mati je tako izpraznila svoje prihranke ter si od družine sposodila dodaten denar za plačilo operacije. Ta je znašala dobrih 50.000 evrov. Leta 2003 je Michelle stopila pod nož, Teo pa je odstranil tumor, ki je dekletu povzročal nenehne epileptične napade. Med kasnejšim pregledom je Michelle dejal, da tumorja ni odstranil v celoti ter da bo za to potrebna še ena operacija. Zagotovil pa ji je, da lahko preneha jemati vsa zdravila.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

A epileptični napadi so se nadaljevali. Leta 2014 je zaradi napada povzročila prometno nesrečo, zaradi katere so zdravniki opravili več pregledov, ki so pokazali, da je Teo dekletu operiral napačno stran možganov, so povedali v oddaji. Dve leti kasneje je Michelle prestala še eno operacijo, ki jo je za dekle nevrokirurg v javni bolnišnici izvedel brezplačno. Od takrat so se napadi ustavili, Michelle pa se je pred štirimi leti zaradi zdravniške malomarnosti odločila tožiti avstralskega zdravnika ter dosegla zaupno poravnavo. Teo je sicer zanikal, da bi pri dekletu operiral napačno stran možganov.

Po operaciji sta se zbudila paralizirana

To pa ni edina zgodba, ki je vzniknila v oddaji. Poleg starejšega gospoda, ki se mu je po operaciji pri avstralskem kirurgu uresničila najhujša nočna mora, izgubil je vid, je tu tudi zgodba štiriletnega Mikolaja Barmana, ki je s staršema Prasanto in Sangeeto živel v Indiji.

Dečku so diagnosticirali neozdravljiv in neoperabilen možganski tumor, t. i. difuzni intrinzični pontini gliom (DIPG), ki je eden najbolj smrtonosnih rakov v otroštvu na svetu. Zdravila ni, povprečna pričakovana življenjska doba pa je med šest in 18 mesecev. "Je edini tumor v pediatriji, pri katerem se od dneva, ko je diagnoza postavljena, že šteje za paliativnega. Ne gre za vprašanje, ali boste umrli, vprašanje je le, kdaj boste umrli," pravi ameriški pediatrični onkolog Mark Kieran.

A Prasanta je slišal za "čudežnega avstralskega zdravnika" ter tako s Teom stopil v stik. Po pregledu posnetkov je Mikolajevemu očetu predlagal takojšnjo operacijo, ki bi lahko zagotovila veliko verjetnost ozdravitve, če bi bila izvedena pred obsevanjem.

Teo bi moral pred operacijo na svoj račun prejeti dobrih 40.000 evrov, po operaciji pa še preostanek denarja. Za pomoč pri plačilu stroškov operacije je dečkova družina tako na spletni strani GoFundMe začela zbirati donacije, poleg tega je oče izpraznil tudi svoje prihranke in pokojninski sklad ter za pomoč prosil tudi svojo družino. Donirali so tudi Mikolajeva šola in prijatelji družine.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Prišel je dan pred operacijo, ki je družino stala nekoliko več kot 81.000 evrov, ko je Mikolaj staršema pogumno kazal, kako se bo boril proti slabim stvarem v njegovi glavi. Dan kasneje, pol ure pred operacijo, pa je Teo dečkovima staršema sporočil, da se je tumor razširil ter ju opozoril, da ga morda ne bo mogel odstraniti v celoti. Deset ur kasneje jima je Teo sporočil, da je odstranil 85 odstotkov tumorja, ki je bil videti benigen. Barmanovi zdravnika po tem niso več videli, Mikolaj pa je ostal paraliziran, nikoli več ni hodil, govoril ali jedel sam. Komuniciral je lahko le z mežikanjem. Deset mesecev pozneje se je tumor vrnil in Mikolaj je umrl.

Družina sedemletne Belle Howard je Teu aprila 2020 za operacijo plačala nekaj več kot 101.000 evrov, poroča The Sydney Morning Herald. A operacija ni bila tako uspešna, kot je zdravnik obljubljal. Po operaciji je namreč deklica ostala popolnoma paralizirana po levi strani telesa. Tudi ona je po vrnitvi tumorja sedem mesecev kasneje umrla.

Teo je sicer trdil, da se je trudil po svojih najboljših močeh, da bi deklici pomagal, vendar pa je priznal, da je bil to "zelo žalosten" konec njenega življenja.

Teu v bran: 'Ugotovil sem, da opazujem enega od velikih tehničnih nevrokirurgov na svetu'

Vendar pa se je v luči negativne medijske pozornosti, ki se je po oddaji zgrnila nad zasebnega zdravnika, odzvalo tudi več njegovih pacientov, ki so Tea zagovarjali. "Zamisel, da je dr. Charlie Teo hladen, preračunljiv, nepremišljen oz. da je edina stvar, ki si jo želi, denar, se mi zdi šokantna. Opisana oseba namreč ni niti malo  podobna tisti, ki sem jo spoznala v enem najbolj strašljivih obdobij svojega življenja," so besede ene od njegovih pacientk Monice Lopresti.

Kdo je Charlie Teo v resnici? "Lahko ga opišem samo iz lastnih izkušenj in za njimi stojim," je dejala za Daily Mail. "Na nobenem posvetu ni nikoli niti omenil denarja. Seveda ni nič v življenju zastonj, a plačilo je bilo vredno. Vendar pa Teu denar ni bil pomemben. Pomembno mu je bilo le to, da smo se zavedali tveganja operacije," je povedala.

Da je Teo opozoril na vsa mogoča tveganja operacij, je dejal oče še enega dečka, ki je pri kirurgu prestal operacijo. 10-letnega sina Jada in Ilane Chahine Cooper je operiral 5. septembra lani ter 100-odstotno odstranil tumor, je dejal oče dečka, ki prosi, naj kirurgu dovolijo nadaljnje operacije. Njegovih podpornikov pa je še več, tako kot je tudi tistih, ki zdravstvene oblasti pozivajo, naj mu vsaj preprečijo možnost nadaljnjih operacij.

Nevrokirurg
NevrokirurgFOTO: Shutterstock

Teu v bran je stopil tudi izredni profesor Yeo Tseng Tsai, vodja oddelka za nevrokirurgijo v Singapurski nacionalni univerzitetni bolnišnici. Dejal je, da ni težko verjeti temu, kar vidiš. Njega je prepričalo pet ali šest operacij, ki jih je Teo uspešno izvedel: "Takrat sem ugotovil, da zdaj opazujem enega od velikih tehničnih nevrokirurgov na svetu, ki deluje na resnično svetovni ravni v naši lastni univerzitetni bolnišnici v Singapurju." Dejal je, da je bil zdravnik po njegovih izkušnjah s pacienti in njihovimi družinami vedno odkrit. "Nismo imeli težav s sorodniki in pacienti, če je bil rezultat po operaciji slabši od pričakovanega, saj je bila z njimi zgrajena zelo dobra vez zaupanja," je dejal.

V Avstraliji ne sme operirati, a prakso nadaljuje v Španiji

Obtožbe je odločno zanikal tudi kirurg, ki je poudaril, da ni bolnikom nikoli zagotovil rezultatov. Poudaril je operacijo, med katero je eden izmed njegovih starejših pacientov oslepel: "Menil sem, da je možnost slepote skoraj nična, vendar pa rezultatov nikoli ne jamčim. Neumno bi bilo, če bi to zagotovil."

Meni sicer, da zdravniki, ki so bili do njegovega dela kritični, le ljubosumni nanj. "Žalostno, da je med kirurgi veliko strokovne nevoščljivosti, ki pa gre v škodo bolnikov," je dejal. Kljub temu zadnjih 15 mesecev zaradi omejitev, ki mu jih je dodelil zdravniški svet zvezne države Novi Južni Wales v Avstraliji ne more operirati brez pisne odobritve katerega od svojih zdravniških kolegov. Še vedno pa operira v Španiji.

Besna zaradi poročanja avstralskih medijev je tudi kirurgova zaročenka 47-letna Traci Griffiths. "Tako sem ponosen na tega izjemnega človeka!" je na spletu zapisala Traci, ki je s ključnikom sporočila, da bi Avstralijo moralo biti sram. Dodala je, da je javnost očitno pozabila na dobro delo, ki ga je Teo opravil z izvedbo 11.000 operacij.

Zaradi operacij na zaslišanju: 'Imam več izkušenj kot skoraj kdorkoli na svetu'

Prejšnji mesec je dr. Charlie Teo stopil pred disciplinsko komisijo. Odbor je želel vedeti, zakaj je 65-letni zdravnik odločil operirati tumor na možganskem deblu, za katerega sta dva druga kirurga v Zahodni Avstraliji presodila, da je poseg preveč tvegan, da bi ga odstranili. "Imam več izkušenj kot skoraj kdorkoli na svetu," je na vprašanje odgovoril nevrokirurg.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

V središču pritožb sta sicer zgodbi dveh pokojnih pacientk dr. Tea, ki sta slavnega nevrokirurga poiskali z željo po operaciji zelo agresivnega možganskega tumorja, po tem, ko so ju drugi kirurgi zavrnili. Pri eni od njiju naj bi avstralski nevrokirurg po pregledu magnetne resonance ocenil, da lahko tumor odstrani s 5-odstotnim tveganjem smrti. A dva druga nevrokirurga, ki sta bila v preiskavo povabljena kot izvedenca, sta ob pregledu resonance tveganje operacije ocenila veliko višje, na okoli 60-odstotno tveganje smrti oz. z veliko možnostjo nevrološke izgube.

Teo je sicer priznal, da operacija ni bila uspešna ter da se je morda zmotil pri oceni tveganja. Ženska je umrla marca 2019, po operaciji pa si ni nikoli opomogla, poroča ABC News.

Delo nevrokirurga je sicer pod drobnogledom zaradi pritožbe družin dveh pokojnih pacientk, ki jih zdaj obravnava avstralski odbor za poklicne standarde. Ta se bo odločil, ali omejitve Teove zdravniške licence ohrani ali jih še dodatno omeji.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.