Tujina

Za Ghosna prepoved potovanja iz države in nalog za pridržanje

Tokio, 09. 01. 2020 13.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Libanon je za nekdanjega prvega moža japonskega avtomobilskega proizvajalca Nissan Carlosa Ghosna, ki je z Japonske pobegnil v Bejrut, izdal prepoved potovanja iz države. Interpol pa je za Ghosna izdal nalog za pridržanje.

Tiskovna konferenca Carlosa Ghosna v Bejrutu
Tiskovna konferenca Carlosa Ghosna v Bejrutu FOTO: AP

Državni tožilec se je za prepoved potovanja iz države odločil zaradi rdečega naloga Interpola za pridržanje. Libanon sicer z Japonsko nima sklenjenega sporazuma o izročanju državljanov. Libanonski tožilec je Japonsko zaprosil tudi za dokumentacijo, povezano z njegovim primerom, v katerem ga preiskujejo zaradi suma finančnih malverzacij.

Interpol je za Ghosna izdal nalog za pridržanje, s katerim tuje preiskovalne organe prosijo, da ga pridržijo, ni pa to tudi nalog za aretacijo.

Filmski pobeg: skrival se je v kovčku

Ghosn je v rodni Libanon z Japonske pobegnil tik pred novim letom, njegov pobeg pa je bil na ravni filmskega scenarija, saj naj bi se 65-letni poslovnež med letom z Japonske v Libanon preko Istanbula skrival v kovčku.

V sredo se je prvič po decembru pokazal v javnosti in na novinarski konferenci v Libanonu znova zanikal očitke japonskega tožilstva o finančnih nepravilnostih, ki naj bi jih počel v času vodenja tristranskega zavezništva avtomobilskih družb Renault, Nissan in Mitsubishi.

Kritičen je bil do dela japonskega tožilstva, znotraj katerih je po njegovih besedah veliko maščevalnih posameznikov. Prepričan je namreč, da na Japonskem ne bo deležen poštenega sojenja, saj je sedaj že ves svet prepričan o njegovi krivdi.

Poziv Japonske, da se vrne

Danes ga je Japonska pozvala, da se vrne. Japonska pravosodna ministrica Masako Mori je njegove očitka označila za neutemeljene in vztrajala, da "njegove navedbe nikakor ne bodo upravičile pobega iz države". Če meni, da je nedolžen, bi to moral dokazati na sodišču s konkretnimi dokazi.

Ghosn pa se je v sredo opravičil libanonskim oblastem, da je leta 2008 v okviru svojih delovnih obveznosti potoval v Izrael, s katerim je Libanon tehnično še v vojni. "Tja sem šel kot prvi mož Renaulta," je pojasnil. Tja sem šel kot Francoz, ki je podpisal pogodbo med Renaultom in izraelsko družbo, je dodal Ghosn, ki ima poleg francoskega in libanonskega še brazilsko državljanstvo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NoviceResnice
09. 01. 2020 17.34
+3
Tip je Renault rešil in ga korporacijsko dvignil na svetovni nivo....dregnil pa je v Japonsko tradicionalno klientelistično gnezdo.... ni nedolžen ni pa kriminalec
KAPIBARA
10. 01. 2020 10.42
+1
Al si al pa nisi kriminalec- Tu pa velikost res ni pomembna..
klukec
09. 01. 2020 16.12
-2
Se nekaj lepega dela goljuf strpat nemudoma v arest
janezek123@gmail.com
09. 01. 2020 15.55
+6
Nemogoče je, da bi v tako velikem podjetju sam utajil toliko denarja. Ker imajo na Japonskem managerji bolj skromne plače so verjetno pod mizo sklenili kak dogovor za nagrajevanje izven običajnih okvirov, potem pa so Japonci to izkoristili še v druge namene.
mrtvi_macak
09. 01. 2020 15.16
+0
Upam, da ga zaprejo.
KAPIBARA
09. 01. 2020 14.19
+6
Kaj, a še niso našli sledi Novičoka..??