Tujina

'Ta noč je bila grozljiva. Grda, grda noč. Še posebej za Harkov'

Kijev, 02. 03. 2022 21.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Ema Čepon, Jure Tepina
Komentarji
1

Za Harkovom in Kijevom je najhujša noč od začetka ruske invazije, pravi duhovnik iz Odese, s katerim smo govorili. Prebivalci vso noč niso spali, skrivajo se po kleteh in cerkvah. Zmanjkuje jim hrane in pijače, zaklonišč pa ne upajo zapustiti, ker ruske diverzantske enote na ulicah streljajo tudi na civiliste. Govorili smo tudi s Kijevčanko, ki je na zahod države pobegnila že pred dnevi, v Kijevu pa sta ostala sestra in njen mož, oba prostovoljca, ki sta se odločila braniti prestolnico. "Vsak dan se zbudim s strahom, da ju nikoli več ne bom videla," pravi.

Vitalija Novaka, duhovnika iz Odese, smo ujeli na poti v novo žarišče krvavih spopadov, Harkov. Na najbolj prizadeta območja bo še danes poskušal dostaviti nekaj hrane, pijače in medicinskih pripomočkov za preštevilne ranjence. "Ta noč je bila grozljiva. Grda, grda noč. Še posebej za Harkov, ki so ga bombardirali včeraj. In tudi danes ga obstreljujejo," pove. Njegova ekipa, ki je v Harkovu nastanjena že sedem dni, ni zapustila zaklonišča.

"Zaklonišče so zapustili samo, da so se malce nadihali svežega zraka in kaj pojedli, če je bilo to sploh mogoče. Po ulicah se namreč sprehajajo diverzantske skupine, ki streljajo tudi na civiliste," pove Novak.

Iz avtomobila se nam je na poti na zahod pozno popoldne javila tudi Kijevčanka Anastazija Loginova, ki je prestolnico zapustila pred dnevi. Tam ostaja njena sestra, ki se je s partnerjem pridružila vojski in se zdaj bori na prvih bojnih linijah. Tudi življenje na begu ni lahko, predvsem z majhnimi otroki. Anastazija s štiriletno hčerko že več dni biva v improviziranih zakloniščih, pogosto tudi v avtomobilu. "Ni toplo, sneg pada. Zelo, zelo je mrzlo. Spimo v oblačilih in se pokrijemo z veliko odejami," opisuje Loginova.

V zakloniščih že primanjkuje osnovnih potrebščin, pripoveduje tudi odeški duhovnik. O udobnem ležišču, na katerem bi lahko vsaj za trenutek zatisnili oči, lahko tam samo sanjajo. "Skrivajo se v kleteh, kjer koli je mogoče. Pod cerkvami, pod stavbami, kjer koli najdejo varno zavetje," še dodaja.  Njegova ekipa v Harkovu in Kijevu je trenutno na varnem, a s strahom pričakuje jutrišnji dan.  

pasica vojna v Ukrajini


  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hayo72
03. 03. 2022 08.07
-1
Me čudi,da se še ni kak Ukrajinc našel pa se raztrelil na podzemni sredi Moskve