Tujina

Za množičen pogin rib ob španski obali krive tudi prašičje farme

Murcia, 13. 10. 2021 08.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Marijana Lisjak
Komentarji
11

Ob obali španske regije Murcia je avgusta poginilo več kot pet ton rib. Vzroke za motno vodo, nemogoč smrad in poginule ribe so najprej iskali v cvetenju morja, po prvih predvidevanjih so alge izčrpale ves kisik in povzročile katastrofo ob turistično priljubljeni obali. A nadaljnja preiskovanja so pokazala, da so velik krivec za onesnaženje ene največjih slanovodnih lagun prašičje farme.

Preiskava Lighthouse reports in novinarjev elDiario.es in La Marea je pokazala, kako je intenzivna prašičereja prispevala k eni najhujših ekoloških katastrof v Španiji. Poleti, potem ko je na obale Mar Menorja dan za dnem naplavljalo poginule ribe, so lokalne oblasti prepovedale uporabo gnojil v bližini 1,5 kilometra od lagune in s to prepovedjo že namignile, da so za stanje v morju kriva bližnja kmetijska zemljišča.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 Vlada pa je s prstom pokazala prav na lokalne oblasti, ki naj bi kmetijske površine premalo nadzirale. Takrat nihče od pristojnih ni omenjal prašičjih farm, ki so v zadnjem desetletju na tem območju v porastu. 

Raziskovanja so se z droni in satelitskimi posnetki območja lotili španski novinarji. Preiskave so pokazale, da so kmetje prašičje fekalije razlivali po zemljiščih ali jih zakopali v tla. Odpadke bi sicer morali skladiščiti v zaprtih vodotesnih bazenih. Nadzore nad prašičjimi farmami na območju Mar Menorja je leta 2019 izvajalo okoljsko ministrstvo, pod lupo so vzeli 10 odstotkov bazenov za gnojevko. Nadzor je v 90 odstotkih pokazal nepravilnosti. Odpadki so uhajali neposredno v tla in tako povzročali onesnaženje, kljub temu pa oblasti ne reagirajo. "Kot da prašičereji oproščamo nepravilnosti," je za The Guardian komentirala María Giménez Casalduero, nekdanja profesorica na Univerzi Murcia. Lokalne oblasti se takrat z ugotovitvami nadzora ministrstva niso strinjale. 

Španija bi lahko v izvozu prehitela Nemčijo, ki je vodilna v oskrbi s svinjino
Španija bi lahko v izvozu prehitela Nemčijo, ki je vodilna v oskrbi s svinjino FOTO: Shutterstock

Lani so v Španiji zaklali več kot 56 milijonov prašičev, kar je 3 milijone več kot preteklo leto. Španija bi lahko v izvozu prehitela Nemčijo, ki je vodilna v oskrbi s svinjino. Skoraj polovica povpraševanja po izdelkih iz španske svinjine je prišla iz Kitajske, ki je zaradi izbruha prašičje afriške kuge izgubila 40 odstotkov prašičev. Okoljevarstveniki se sprašujejo, do katere meje bo prašičja industrija uničevala naravne vire in okolje za zadovoljitev mednarodnega trga. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LuckyBastardo
13. 10. 2021 12.14
Mengele
13. 10. 2021 12.05
Da mesna industrija zelo onesnažuje planet je dejstvo, ne samo s fekalijami ampak tudi z metanom... Je bila na slo1 dobra oddaja pred časom, da mesna industrija ustvari enako količino toplogrednih plinov kot ves avtomobilski, ladijski in letalski promet skupaj. Zraven vsega pa še na veliko uničuje okolje s fekalijami... Pa nisem vegan, da nebo pomote, se pa 2-3 krat tedensko vzdržim mesa, ker ga človeški organizem ne potrebuje v takšnih količinah..., klobas in podobnih stvari, ki z mesom nimajo več kaj dosti veze pa ne jem, izjema je Lokavski, Dalmatinski in Domači pršut od Krasa, kjer je samo svinsko stegno in sol, brez ojačevalcev okusa, stabilizatorjev s katerimi delajo volumen in konzervanskov kot je Natrijev Nitrit ali E 250, ki je eden najvevarnejših in najbolj rakotvornih konzervansov... So tudi že v več oddajah omenili to sestavino in kako je škodljiva, potem pa je tu izredno močan mesni lobij, ki se že desetletja uspešno bori proti vsem nam, da je nabi prepovedali te snovi. Potem pa se človek vpraša, če smo res tako nori in se zavedno pustimo zastrupljat od teh kriminalcev... Kar se tiče fekalij, ki jih vsako leto na milijone ton pa je komaj 0,1% farm, ki jih zbirajo v pokritih bazenih in iz njih lovijo plin, s katerim se potem same napajajo oz. so samozadostne... Žalosti me, ker se ve kako iskoristit vse to, da bi bil vpliv na okolje manjši ampak očitno ni interesa...
AntiMarksist
13. 10. 2021 11.58
5 ton? A se vi hecate? Toliko ribiska ladijca ulovi v enem popoldnevu..
kojnusar
13. 10. 2021 11.53
+1
kaj na to porece debeli socjalni demokrat?
G8J
13. 10. 2021 10.50
-1
To lahko samo veganisti in gretovci pišejo take nebuloze
JohannDoe
13. 10. 2021 11.27
+1
škrga škrga
13. 10. 2021 10.46
+1
No, zato sem na referendumu glasovala PROTI, da se to ne bi dogajalo tudi pri nas.
Wortex2
13. 10. 2021 10.31
-2
Kaksno svinjerijo pozroca mesozerstvo, da ne govorim o zsmpradelem podezelju
kebbab
13. 10. 2021 10.38
+4
Ne to ni mesozerstvo ampak pokvarjeni ljudje.
rato
13. 10. 2021 10.50
Od kje pride hrana na trgovske police? Mogoče iz "dišečih" mestnih parkov ali iz "smrdečega" podeželja?
JohannDoe
13. 10. 2021 11.30
+1
@rato Prašičje farne niso ravno podeželje. So pa podeželani prvi, katerim smrdijo in jim svinjajo potoke, ker v mestih take svinjarije ne pustijo, pa morajo potem vaški pisat peticije, katerim se lokalni politiki smejijo.