Korona

Avstrijci bodo silvestrovali brez policijske ure, za božič druženje največ desetih oseb

Dunaj / Rim, 12. 12. 2020 09.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Anja Kralj, STA, Ti.Š.
Komentarji
148

Avstrija se je odločila nekatere ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa za božič in novo leto vendarle nekoliko omiliti. Na avstrijskem Štajerskem in v Spodnji Avstriji pa so začeli s prostovoljnim množičnim testiranjem. Italija medtem beleži upad novookuženih, zaradi česar nimajo več treh rdečih območij.

Avstrijska vlada je v petek zvečer omilila nekatere koronske ukrepe za božične praznike in silvestrovo. 24. in 25. decembra bodo tako dovoljena zasebna druženja največ desetih oseb, za silvestrovo ne bo veljala policijska ura.

V Avstriji so sicer zasebna združenja omejena na šest odraslih in šest otrok iz največ dveh gospodinjstev. V veljavi je tudi policijska ura, ki velja od 20. do 6. ure.

Koronavirus v Avstriji.
Avstrija je nekatere koronske ukrepe sicer omilila že 7. decembra. Trgovine, frizerski, kozmetični in masažni saloni, knjižnice ter muzeji so znova odprli vrata. Od 24. decembra bodo na prostem spet dovoljeni posamični športi, kot sta smučanje in drsanje. Restavracije, hoteli ter druge kulturne ustanove ostajajo še naprej zaprti.

"Po 26. bo vse tako, kot je sedaj," je ob tem dejal avstrijski kancler Sebastian Kurz po srečanju s predstavniki avstrijskih zveznih držav in nekaterimi ministri. Ob tem je posvaril, da pandemija še zdaleč ni mimo, in sodržavljane pozval, naj omejijo stike samo na nujne. Avstrijcem je še sporočil, da jih čakajo težki časi tudi januarja, februarja in marca, zaradi česar so koronski ukrepi nujni. Prva resna rahljanja ukrepov bo po besedah avstrijskega kanclerja prineslo le cepljenje, ki bo na začetku namenjeno predvsem starejšim. "Čeprav naše številke padajo, je raven (novih okužb z novim koronavirusom) še vedno visoka," je opozoril Kurz.

Posamezne zvezne dežele so sedaj tudi dobile možnost, da na prostem, kjer je veliko ljudi, uvedejo obvezno nošnjo zaščitnih mask. Prav tako bodo poslej zaščitne maske obvezne na delovnih mestih, kjer ni mogoče zagotoviti priporočene medsebojne razdalje.

Tretji val naj bi preprečili z množičnim testiranjem

Po besedah podkanclerja Wernerja Koglerja naj bi z množičnimi testiranji, ki bodo stalnica do cepljenja, preprečili tretji val epidemije covida-19 v državi. Avstrijski kancler Kurz je v zvezi s tem napovedal nova množična testiranja v zvenih deželah, ki naj bi potekala od 8. do 10. januarja, na Dunaju celo do 17. januarja. Zaposlene, ki imajo tesne stike z drugimi, med katere med drugim sodijo učitelji in pedagogi, naj bi od 8. januarja testirali vsaka dva tedna.

Množično testiranje v Avstriji.
Množično testiranje v Avstriji. FOTO: AP

Na avstrijskem Štajerskem in v Spodnji Avstriji se je danes tako že začelo prostovoljno množično testiranje. Dvodnevno testiranje poteka danes od 8. ure zjutraj do nedelje do 18. ure. Na avstrijskem Štajerskem se je od okoli 1,25 milijona upravičenih do testiranja do petka popoldne prijavilo okoli 160.000 ljudi, kar je 12,8 odstotka. Za nemoten potek testiranja skrbi okoli 8000 ljudi.

V Spodnji Avstriji za nemoten potek testiranja medtem skrbi okoli 20.000 ljudi, od tega 6000 prostovoljnih gasilcev. Do testiranja je upravičenega okoli 1,53 milijona ljudi. Do petka zvečer se je k testiranju prijavilo več kot 440.000 ljudi ali več kot 28,8 odstotka.

Italija brez koronskih rdečih območij

V Italiji pet tednov po delnem zaprtju beležijo manj novih okužb z novim koronavirusom, zaradi česar nimajo več treh rdečih območij. Lombardija na severu in Kalabrija na jugu države sta poslej rumeni, Abruci oranžni. V nekaterih predelih države naj bi v nedeljo znova odprli restavracije.

Koronavirus v Italiji

Na rumenih območjih so čez dan lahko odprti lokali, prebivalci pa lahko brez omejitev zapuščajo svoje domove. Po vsej državi morajo sicer lokali še vedno zapreti svoja vrata ob 18. uri. Še naprej velja za vso državo policijska ura, ki se začne ob 22. uri.

Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza je danes v Rimu sicer dejal, da ga skrbi bližajoči se božični čas. Tudi italijanski strokovnjaki svarijo pred prezgodnjim optimizmom. Vodja italijanskega inštituta za javno zdravje ISS Silvio Brusaferro je danes poudaril, da je število novih okužb še vedno precej visoko.

V petek so potrdili okoli 18.700 novih okužb z novim koronavirusom, kar je več kot 5000 manj kot pred tednom dni. Reprodukcijsko število za sedem dni v tednu do 6. decembra je 0,82, kar pomeni, da en okuženi okuži naprej manj kot eno osebo, kar je znak za umirjanje epidemije.

V Italiji z okoli 60 milijoni prebivalcev so danes že drugi dan zapored zabeležili manj smrti bolnikov s covidom-19 -  umrlo jih je 649, medtem ko so v petek potrdili 761 smrti. Skupno je v Italiji od začetka epidemije zaradi covida-19 umrlo 64.036 bolnikov.

Zmanjšuje se tudi število covidnih bolnikov v italijanskih bolnišnicah. Trenutno zdravijo 28.066 pacientov, kar je 496 manj kot dan prej. Na intenzivnih oddelkih je 3199 bolnikov, kar je 66 manj kov v petek, je sporočilo italijansko ministrstvo za zdravje.

Število novih okužb se je v zadnjih 24 urah povečalo z 18.727 na 19.903. V zadnjih 24 urah so opravili 196.439 testov, pozitivnih na okužbo jih je bilo 10,1 odstotka.

Italijanska vlada je za čas po 21. decembru sprejela stroge omejitve potovanj v času praznikov. Posamezne dežele na drugi strani zahtevajo omilitve ukrepov in več izjem.

Merklova v nedeljo z voditelji zveznih dežel o zaostrovanju koronskih ukrepov

Nemška kanclerka Angela Merkel bo jutri z voditelji zveznih dežel razpravljala o zaostritvi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Med drugim naj bi razpravljali o zaprtju šol in trgovin še pred božičem.

V Nemčiji že šest tednov velja delna zaustavitev javnega življenja. Med drugim so zaprti bari in restavracije, v nekaterih nemških deželah veljajo strožji ukrepi.

V nedeljo bodo po napovedih poznavalcev razpravljali o vprašanjih, ali pred božičnimi prazniki zapreti trgovine in kdaj bi bil najprimernejši čas za takšen ukrep. "V naslednjih dneh moramo sprejeti zelo daljnosežne in ambiciozne ukrepe," se je zavzel nemški finančni minister Olaf Scholz.

Nemčija, ki velja za največje evropsko gospodarstvo, je bila v prvem valu pandemije marca in aprila v boju proti novemu koronavirusu uspešnejša od številnih drugih evropskih držav. Tudi v drugem valu si prizadeva za zajezitev širjenja virusa, vendar se število novih okužb zaenkrat ne umirja. Po podatkih tamkajšnjega Inštituta Roberta Kocha so danes v Nemčiji potrdili 28.438 novih okužb, umrlo je 496 bolnikov s covidom-19. Skupno so v Nemčiji po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa doslej potrdili več kot 1,3 milijona okužb z novim koronavirusom, umrlo je 21.620 bolnikov s covidom-19.

Nemški minister za gospodarstvo Peter Altmaier je danes za medijsko hišo RND opozoril, da na oddelkih za intenzivno nego v bolnišnicah začenja zmanjkovati kapacitet. Ocenil je, da Nemčija z ukrepi ne bi smela čakati do božiča.

Merklova se je sicer že zavzela za ostrejše ukrepe, ki bi veljal za celotno državo, vendar ni uspela doseči soglasja vseh 16 zveznih dežel. So pa nekatere med njimi kljub temu ostrejše koronske ukrepe začele uvajati same.

V Srbiji prvič po dveh tednih manj kot 6000 novih okužb z novim koronavirusom

V Srbiji so v zadnjih 24 urah ob 16.886 testih potrdili 5679 okužb z novim koronavirusom. Tako so prvič v zadnjih dveh tednih potrdili manj kot 6000 novih okužb. V zadnjih 24 urah je v Srbiji umrlo 48 bolnikov s covidom-19.

V tamkajšnjih bolnišnicah se zdravi 8744 bolnikov s covidom-19, od tega 318 na ventilatorjih.

Od začetka epidemije novega koronavirusa 6. marca so v Srbiji doslej opravili 2.016.984 testov in potrdili potrdili 261.437 okužb z virusom Sars-CoV-2. Doslej je umrlo 2275 bolnikov s covidom-19.

Na Slovaškem doslej najvišje dnevno število novih okužb, država zaustavlja javno življenje

Na Slovaškem pa so danes zabeležili najvišje število novih okužb s koronavirusom. Po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje so s PCR-testi potrdili 3707 novih okužb. Še dodatnih 2357 okužb so potrdili z uporabo manj zanesljivih antigenskih testov. Oblasti napovedujejo zaustavljanje javnega življenja.

Slovaški minister za zdravje Marek Krajči je v petek napovedal, da bo vladna komisija predlagala dodatne omejitve gibanja znotraj države. Po predlogu bi lahko državljani svoja domovanja zapustili samo v primeru odhoda na delo ali nakupov najnujnejših stvari.

Slovaški premier Igor Matovič je že v sredo napovedal načrt za postopno delno zaustavitev javnega življenja v državi. Od petka bodo tako morale restavracije in kavarne zapreti tako notranje prostore kot terase. Hoteli bodo lahko sprejemali samo goste, ki bodo ob vstopu pokazali negativni test na okužbo z novim koronavirus. Podobno bo veljalo za žičniške naprave na tamkajšnjih smučiščih.

Tri dni pred božičem bodo vsaj za tri tedne zaprli večino trgovin, razen tistih z živili in drugih trgovin z najnujnejšimi izdelki.

Ukrepe bo država uvedla kljub nedavni odločitvi za množično hitro testiranje, ki jo je premier predstavil kot alternativo zaustavljanju javnega življenja na Slovaškem.

Na Nizozemskem skokovit porast okužb z novim koronavirusom

Tudi na Nizozemskem so zabeležili skokovit porast okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so potrdili več kot 9000 novih okužb, kar je največji dnevni porast okužb od oktobra letos.

Koronavirus

Na Nizozemskem so doslej potrdili več kot 600.000 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je več kot 10.000 bolnikov s covidom-19.

Po napovedih naj bi se v nedeljo sestala nizozemska vlada in sprejela odločitev o morebitnih strožjih koronskih ukrepih pred božičem.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (148)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oliguma
14. 12. 2020 19.24
+1
Dokler EU ne bo pipico zaprla bo to trajalo..ko bo pa enkrat stop..bo pa kompletno gospodarstvo zalavfalo na polno...
94001
13. 12. 2020 11.54
Dokler ne pade pod 150 novookuženih na dan nimajo kaj odpirat.
94001
13. 12. 2020 11.53
Upam, dane bodo storili isto napako kot poleti in za 3 tedne vse odprli. Potem smo sredi januarja popolnoma v buli.
silva-d
13. 12. 2020 08.40
+0
pri nas bi tudi lahko bilo tako,samo nam kao kulturniki eni Zlatkoti delajo zgago,mislijo da so zelo pomembni,kaj se tiče zgag ja,kaj se pa tiče njihove kulture prvič čula za njih,razen to da jih plačuje država,njihovih kulturnih del pa ne,
Periot222
13. 12. 2020 09.18
+1
silva hitro v bunker pa Janso vzemi zraven!
94001
13. 12. 2020 11.56
+0
Silva-d, bravo. Se popolnoma strinjam. Imam upanje, da so še ljudje, ki razmišljajo s svojo glavo.
94001
13. 12. 2020 11.57
Periot222. Kdaj se bo pa tvoj Janull odselil? Je obljubil, pa nič.
silva-d
13. 12. 2020 12.07
+1
ivan z Doba
12. 12. 2020 20.57
+5
Avstrijci imajo Kurza, mi pa luliko! Zato pa smo v luliki!
kapljač1
12. 12. 2020 21.35
+1
94001
13. 12. 2020 11.59
Ivan. Na žalost virus ne ločuje med levimi in desnimi, veš. Veliko "herojev" je izgubilo bitko z virusom.
jutri_pa_res
12. 12. 2020 20.25
+5
Janez, poglej, kakšne ukrepe imajo sosedje po Evropi in se ravnaj po tem. Predloge naših epidemioloških strokovnjakov (z izjemo dr. Fafangela) vzami pa samo na znanje. Se mi zdi, da po domače rečeno, ščijemo proti vetru.
Kstane
12. 12. 2020 19.51
+9
Avstrici demokracijo jemljejo dtugače, kot v Sloveniji.Oni na prvo mesto postavljajo dolžnosti!
silva-d
13. 12. 2020 08.23
+4
tudi pri nas je enako,dolžnost je demokracija samo se eni tega ne držijo,ene pač samo moti JJ
mačo123
12. 12. 2020 19.46
-5
Potem pojdite v Avstrijo.Pa kar tam ostanite.
poper00
12. 12. 2020 20.28
+7
Moj dom je tu in nobena p mi ne bo govorila kam naj grem.
kapljač1
12. 12. 2020 21.36
+4
Mi vas bomo poslali in v Argentino, da nam Avstrije ne smetite
štajerc65
12. 12. 2020 18.48
+2
Janez pa Kurz sta zastojn skupaj plezala. Janez se ni nič naučil. Njega bol na Hrvaško pa Madžarsko vleče.
Žac
12. 12. 2020 19.31
-3
A res? Mejno obmocje z Avstrijo naj bolj okuzeno v Slo. Ti to mogoce kaj govori?
saknukdhwkfnnkj
12. 12. 2020 18.47
+11
V AT te pri covid testu vpraša ali želiš v nosno votlino ali iz grla da ti vzamejo bris! Naši veleumi bi se lahko tudi po tem zgledovali, ne pa da ti porine tisto palčko v nos do možganov! Zadnjič je ena zdravstvena delavka skor dobila klofuto ker je bila tako groba da je možakar dobesedno znoru!
Cicamica
12. 12. 2020 18.43
+8
Iz zanesljivih virov sem izvedel. 31. 12 točno ob pol noči, nam bodo voščili Janez, Kacin in Beovićka.. Pripravljajo tudi pester program in nov paket ukrepov.. Ostanite doma, lepo vam bo...
JezusKrishna
12. 12. 2020 18.40
+3
it's easier to fool the people, than to convince them they've been fooled
zibertmi
12. 12. 2020 16.52
+9
tam gre vse kolok toliko normalo za to stanje.pri nas pa diktatura in zapor,ukinitev gospodarstva
TistoPravo
12. 12. 2020 15.22
+5
Pri nas pripravljalo razpis za šolo druženja...bo treba začet znova, ena na ena...dva na dva...po analizah so nas čist že odvadli, in se pričakujejo problemi :)
ni_mi_vse_eno
12. 12. 2020 14.52
+6
V avstriji je svoboda, v sloveniji pa policijska ura in prepoved gibanja.
Admiral Rabb
12. 12. 2020 16.50
-3
brezcasni
12. 12. 2020 16.56
+4
očitno si nepismen....v Avstriji je tudi policijska ura od 20h do 6h,lokali hoteli in restavracije so zaprti,trgovine pa so pred tednom odprli ker nočejo da gospodarstvo umre.....Sicer pa nihče ne demonstrira ,nihče ne pljuva vlado nihče ne pametuje in tudi tujci z Avstrijskim državljanstvom ali le vizo se obnašajo primerno in ne kot tam od koder so prišli......
johnny qJ
12. 12. 2020 18.54
+2
tam noben obrtnik ni mel zaprto več kot 4 tedne, naša firma pa je že 10 teden zaprta!, zato protestiramo
JB007
12. 12. 2020 19.25
+4
Pri nas lahko odredijo kakršne koli ukrepe pa se še vedno ne bomo držali ukrepov ker še nekateri vedno ne verjamejo v to sranje od virusa odkrito tudi sam nisem dolgo verjel a ko te doleti hujša oblika pa ni šala verjemite pa sem star 40 in kaj velik prag bolečine
xanalist
13. 12. 2020 11.34
+1
Pa vladni odlocevalci se tidi drzijo ukrepov ne pa tako kot pri nas.samo kamera de umakne vsi maske dol.
Rock8
12. 12. 2020 14.13
-7
Februarja jim bo pa žal...
ni_mi_vse_eno
12. 12. 2020 14.53
+3
Nam je že sedaj, ker imamo prepoved gibanja in policijsko uro.
agentii030
12. 12. 2020 13.11
+6
Mi o takih ukrepih lahko samo sanjamo...
brezcasni
12. 12. 2020 16.57
+2
sanjamo lahko tudi o taki kulturi ker je Slovenija spet postala Jugoslavija-vsak pameten kot štil od lopate in vsi vseznalci....
FaustoBernardi
12. 12. 2020 13.09
-3
Bogi ljudje, ki se testirajo s PCR testom z pol metersko palčko v nos. Uničijo vam marsikaj noter pa še kaj! Resnica prihaja na dan ko bo Trump zdaj ZMAGAL!
zani10
12. 12. 2020 13.01
+13
Edino pravilno, te omejitve so brezvezne folk se normalno druzi 😀
Important notice
12. 12. 2020 15.05
+4
Folk se druži in razpravlja o brezveznih omejitvah, na podlagi katerih naj bi bilo druženje omejeno ... 🤔🤔🤔
Uporabnik1996024
12. 12. 2020 12.46
+7
to pandemijo bodo gonili še leta, kar delajo lahko samo veliki. Slovenistan je tukaj majhen faktor, ki ji preostane samo da uboga, ali se Janez strinja ali ne. Samo Angleže poglejte spomladi, so nekaj hoteli po svoje, prekuževanje, ščasoma bi razvili ljudje odpornost (kar je normalno). Ampak so jih hitro "spravili na pravo pot".