Tujina

Za smrt Breonne Taylor obtožili štiri ameriške policiste

Louisvillu , 04. 08. 2022 17.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Štiri sedanje in nekdanje ameriške policiste so obtožili smrtonosnega streljanja na Breonno Taylor leta 2020. Taylorjevo je na njenem domu v Louisvillu v Kentuckyju ubila policija v civilu, ki je imela nalog za preiskavo. Ko so policisti vdrli v stanovanje, so 26-letnico večkrat ustrelili. Njena smrt je po vsej državi sprožila proteste zaradi rasne nepravičnosti.

26-letnica je bila večkrat ustreljena.
26-letnica je bila večkrat ustreljena. FOTO: AP

Obtožnico je naznanil ameriški pravosodni minister Merrick Garland, ki je dejal, da si ne more niti zamisliti bolečine, ki jo zaradi nepotrebne smrti Taylorjeve čuti družina. "Breonna Taylor bi morala biti danes še vedno živa," je dejal Garland.

Obtožnica zaradi kršenja državljanskih pravic, nezakonite in pretirane uporabe sile ter zaradi oviranja pravosodnega procesa je ministrstvo vložilo proti štirim nekdanjim policistom; Joshui Jaynesu, Brettu Hankisonu, Kelly Goodlett in Kylu Meanyju.

Policisti so vdrli v stanovanje Breonne Taylor 13. marca lani v zgodnjih jutranjih urah. Imeli so nalog za preiskavo, vendar so že na začetku storili napako, saj so imeli napačen naslov, ki ga je sicer potrdil tudi sodnik.

Vsi policisti razen Hankinsona so bili obtoženi ponarejanja dokumentacije o preiskavi, Hankinson pa je obtožen, ker je nepremišljeno streljal v stanovanje skozi steno. Njegovi naboji so namreč leteli tudi skozi stene bližnjih stanovanj, pri čemer je skoraj zadel še enega nedolžnega. Porota na državnem sodišču ga je spoznala za krivega nepremišljenega ogrožanja življenj.

Jaynes in Meany sta obtožena, ker naj bi vedela, da so policisti na napačnem naslovu, ampak sta vseeno sodelovala v raciji. Obtožena sta zarote in kršenja državljanskih pravic. Jaynes in Goodlettova pa naj bi nato kasneje ponaredila poročila o opravljenem postopku. Policist Jonathan Mattingly, ki je bil med racijo ustreljen in se je lani upokojil, ni bil obtožen, ker ni sodeloval pri laganju o preiskovalnem nalogu.

Policija je v stanovanje vdrla, medtem ko sta Taylorjeva in njen partner spala

Kmalu po polnoči 13. marca 2020 so trije policisti vstopili v Breonnino stanovanje z nalogom za preiskavo – sodnim dokumentom, ki policiji dovoljuje vstop v dom brez opozorila.

Taylorjeva in njen partner Kenneth Walker naj bi medtem, ko je policija vstopila, spala. Walker, ki je imel dovoljenje za posedovanje orožja, je med vstopom policije poklical policijo, saj je bil prepričan, da gre za vlom. Tako Walker kot policisti so začeli streljati. Policisti, ki so izstrelili več kot 25 krogel, so povedali, da so začeli streljati potem, ko je bil en od policistov ustreljen in ranjen. 

Taylorjevo, ki je bila reševalka, so ustrelili osemkrat, pozneje je umrla. Na posestvu niso našli drog.

V tožbi Breonnine družine so bili policisti obtoženi uboja, pretirane uporabe sile in hude malomarnosti. Poleg tega policisti niso iskali nje ali njenega partnerja, temveč nepovezanega osumljenca, ki ni živel v kompleksu. Njena družina je policijo obtožila še, da so z namenom gentrifikacije načrtno vdrli v njeno stanovanje.

Njena smrt, skupaj s smrtjo dveh temnopoltih moških, Georgea Floyda v Minnesoti in Ahmauda Arberyja  v Georgii, je sprožila proteste proti rasizmu po ZDA in po svetu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3