Tujina

Za uhajanje informacij nemške vojske naj bi bil kriv eden od uslužbencev

Berlin/Sarajevo, 05. 03. 2024 12.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, U.Z.
Komentarji
0

Do nedavne objave posnetka pogovora med častnikoma nemških zračnih sil glede podpore Ukrajini je privedla napaka posameznika, je sporočil nemški obrambni minister Boris Pistorius in pojasnil, da je eden od udeležencev na sestanek vstopil prek nepooblaščene povezave. Dodal je, da zaupanje zaveznic v Berlin kljub incidentu ostaja neomajno.

Boris Pistorius je po objavi posnetka opravil več klicev z zaveznicami in dobil zagotovila, da njihovo zaupanje v Berlin ostaja neomajno. "Vsi se zavedajo nevarnosti takšnega prisluškovanja in vedo, da nihče ne more zagotoviti 100-odstotne zaščite," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še dodal na novinarski konferenci.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock, ki je trenutno na obisku v Sarajevu, je medtem objavo posnetka označila za del hibridnega vojskovanja ruskega predsednika Vladimirja Putina, čigar cilj je destabilizacija evropskih držav.

"Vsaka država, tudi Nemčija, mora storiti vse, kar je v njeni moči, da se zagotovi najboljša možna zaščita v zvezi z notranjo in kibernetsko varnostjo," je še dodala.

Moskva
Moskva FOTO: Dreamestime

Spomnimo

38-minutni zvočni posnetek pogovora med častnikoma nemških zračnih sil je v petek objavila vodja ruske državne televizije RT Margarita Simonjan. V njem častnika razpravljata o možnostih namestitve manevrirnih raket taurus in njihovi rabi, ki bi lahko vključevala tudi napad na polotok Krim.

Tudi Pistorius je kmalu po objavi posnetka opozoril, da gre za hibridni napad in poskus destabilizacije Nemčije. Rusija je medtem od Nemčije zahtevala pojasnila in opozorila, da vsebina pogovora dokazuje vpletenost Zahoda v vojno v Ukrajini.

Ruski mediji so v ponedeljek poročali, da je rusko zunanje ministrstvo zaradi posnetka na pogovor poklicalo nemškega veleposlanika v Moskvi Alexandra Grafa Lambsdorffa. To so sicer v Berlinu zanikali in pojasnili, da se je veleposlanik zgolj udeležil predhodno načrtovanega sestanka na ruskem ministrstvu.

Rusija zahodne veleposlanike obtožuje vmešavanja v njene notranje zadeve

Medtem je rusko zunanje ministrstvo zahodne veleposlanike v Moskvi obtožilo vmešavanja v njihove notranje zadeve.Izjava je sledila pritožbam ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova, da se veleposlaniki držav Evropske unije niso hoteli srečati z njim. Kot je sporočil v ponedeljek, jih je povabil na pogovor pred ruskimi predsedniškimi volitvami, a so to zavrnili. Zahodni diplomati sicer te izjave še niso komentirali, poroča Al Jazeera.

"Vsem se poraja vprašanje, kaj počnejo in zakaj, kako si razlagajo svoje delovanje na ozemlju naše države, če ne opravljajo svoje osnovne funkcije?" je na ruski državni televiziji dejala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Maria Zakarova.

Televizijski voditelj Vladimir Solovjov  je opozoril tudi na to, da so se zahodni veleposlaniki 1. marca udeležili pogreba opozicijskega politika Alekseja Navalnega, ki ga je označil za njihovega agenta.Po mnenju Zaharove takšno vedenje kaže, da se zahodni veleposlaniki v Moskvi vmešavajo v ruske notranje zadeve in uprizarjajo "predstave", namesto da bi opravljali svoje diplomatsko delo. Na ekranu med oddajo je pisalo: "Ali je evropske veleposlanike treba izgnati?"

Zakarova je nemškega veleposlanika Alexandra Grafa Lambsdorffa obtožila tudi, da omejuje dejavnosti ruskih novinarjev v Nemčiji. "Če se le dotaknejo ruskih dopisnikov, bodo nemški novinarji morali zapustiti Rusijo," je opozorila.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni