Tujina

Za Ukrajino rusko-beloruske vojaške vaje "psihološki pritisk"

Kijev, 10. 02. 2022 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, K.K.
Komentarji
0

Velike skupne vojaške vaje Rusije in Belorusije, ki so se danes začele vzdolž belorusko-ukrajinske meje in naj bi trajale deset dni, so po oceni ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega "psihološki pritisk" obeh sosednjih držav na Ukrajino.

"Kopičenje sil na meji je psihološki pritisk s strani naših sosedov. V tem ne vidimo nič novega," je Zelenski po navedbah svojega urada povedal na srečanju s skupino evropskih gospodarstvenikov.

"Glede tveganj - tveganja obstajajo in so prisotna že od leta 2014," je še dejal, pri čemer je imel v mislih takratno rusko zasedbo ukrajinskega polotoka Krim in začetek konflikta s proruskimi separatisti na vzhodu države. "Vprašanje pa je, kakšna je stopnja teh tveganj in kako se nanje odzovemo," je še ocenil Zelenski in dodal, da imajo "dovolj sil, da častno branijo svojo državo".

V Belorusiji začetek rusko-beloruskih vojaških vaj

Rusija in Belorusija sta začeli skupne vojaške vaje, ki na Zahodu krepijo bojazni, da bo Moskva napadla Ukrajino. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so se začele vojaške vaje, za katere je predvideno, da bodo trajale do 20. februarja. Po navedbah Moskve bodo vaje osredinjene na odgovor na napad od zunaj.

Rusko obrambno ministrstvo je v današnji izjavi sporočilo, da je na vadišču v beloruski regiji Brest ruski protiraketni sistem zemlja-zrak S-400 v bojni pripravljenosti. Vojaki po navedbah Moskve nadzorujejo zračni prostor, ki je pod njihovo pristojnostjo.

Že pred dnevi je rusko obrambno ministrstvo sporočilo, da bodo vojaške vaje potekale v dveh delih. Prvi del bo trajal do 9. februarja in vključuje prerazporeditev vojaških enot ter vzpostavitev operativnih enot v Belorusiji in zaščito ključnih vladnih in vojaških objektov ter varovanje državne meje. Preverili bodo tudi pripravljenost in zmogljivosti hitrega odziva protizračne obrambe. V drugem delu, ki bo trajal od 10. do 20. februarja, bo potekalo urjenje vojaških enot v primeru napada od zunaj, boja proti terorizmu ter zaščite interesov obeh držav.

Rusija je že pred začetkom vaj v sosednjo Belorusijo napotila na tisoče vojakov in opremo.

Po ocenah Nata naj bi v Belorusijo prišlo okoli 30.000 ruskih vojakov, zato se Zahod boji, da so vaje le del priprav na ruski napad na Ukrajino. V Moskvi medtem zatrjujejo, da bodo vaje potekale v skladu z mednarodnimi določili.

V istem času vaje načrtuje tudi Ukrajina, na njih naj bi preskusila bojne drone, ki jih je kupila od Turčije, ter protitankovske rakete, ki jih je dobila od ZDA in Velike Britanije.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou