Tujina

Policijska preiskava zabav na Downing Streetu za Johnsona 'dobrodošla'

London, 25. 01. 2022 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Pavlin, T.H.
Komentarji
23

Metropolitanska policija je potrdila, da bo začela preiskavo zabav na Downing Streetu in v Whitehallu, ki so se odvijale v času, ko so na Otoku veljali strogi covidni ukrepi. Britanski sekretar za promet Grant Shapps je dej, da so ob praznovanju rojstnega dne premierja Borisa Johnsona sodelovale osebe, s katerimi je premier že sicer ves čas delal in se v sklopu dela tudi družil. Johnson pa pravi, da je pripravljen sodelovati s policijo pri preiskavi, je pa sicer prepričan, da ni kršil nobenih zakonov.

Britanska metropolitanska policija je sporočila, da bo preiskala zabave, ki so se v času strogih varnostnih ukrepov odvijale v rezidenci premierja Borisa Johnsona. "Lahko potrdim, da Met zdaj preiskuje številne dogodke, ki so se zgodili na Downing Streetu in v Whitehallu v zadnjih dveh letih v zvezi z morebitnimi kršitvami predpisov pravil ob covidu-19," je dejala policijska inšpektorica Cressida Dick.

Ob tem inšpektorica ni želela razkriti, katere stranke bodo preiskovali, dejala pa je tudi, da tekoče preiskave ne bodo komentirali. 

Johnson preiskavo vidi kot dobrodošlo

Johnson je sicer že zatrdil, da je pripravljen sodelovati s policijo pri preiskavi. V izjavi, posvečeni napetim razmeram v Ukrajini, je nekaj besed namenil tudi domači aferi.

Dejal je, da odločitev o policijski preiskavi pozdravlja, saj se bodo stvari tako lahko razjasnile tudi v očeh javnosti. Dodal je, da sta on in njegova vlada osredotočena na "prioritete ljudi". Je pa sicer prepričan, da ni prekršil nobenih zakonov, je poudaril tudi njegov tiskovni predstavnik.

O nedavno razkriti rojstnodnevni zabavi je za SkyNews spregovoril tudi britanski sekretar za promet Grant Shapps."Dogodka ne želim zagovarjati, vendar pa so bile na njem udeležene osebe, s katerimi je premier ves čas sodeloval, prav tako pa tudi ni načrtoval prejetja torte," je dejal. Dodal je sicer, da razkrite fotografije očitno nakazujejo, da gre za premierjev rojstni dan, a da mu je torto očitno dalo osebje, ko se je Johnson vrnil v pisarno.

"Gre za osebe, s katerimi je že tako ali tako delal vse dneve in ki so zaradi sprejemanja odločitev glede novega koronavirusa bile velikokrat v isti sobi kot premier," pojasnjuje ter dodaja, da je predaja torte morda trajala kvečjemu 10 minut. "Mislim pa, da smo lahko prepričani, da si premier ni sam naročil torte," pravi.

Grant Shapps, britanski minister za promet
Grant Shapps, britanski minister za promet FOTO: AP

Ponovil je, da zabave s torto premier ni organiziral: "Nekateri ljudje so se oglasili, saj so mislili, da gre za primerno gesto ob rojstnem dnevu." A ob tem Shapps dodaja, da celotnega dogajanja s tem ne poskuša braniti, a da mora o primernosti oz. neprimernosti dejanja odločati javna uslužbenka Sue Gray, ki vodi preiskavo kabineta. Je pa, kot je dejal, jezen na osebe, ki so kršile pravila.

V teh dneh namreč Britanci pričakujejo poročilo višje državne uslužbenke Grayjeve, ki preiskuje informacije o zabavah na Downing Streetu sredi pandemije. Pojavila so se ugibanja, da naj bi bil samo del poročila javno objavljen, toda kot danes poroča Sky News, naj bi bilo poročilo vendarle na voljo v celoti.

Vrstijo se pozivi k Johnsonovem odstopu

Po zadnjih razkritjih so se pozivi k odstopu predsednika britanske vlade še okrepili. Naj Johnson odstopi, je znova zahteval tudi vodja laburistov Keir Starmer. Da so bila pravila za takšne dogodke jasna, pa je poudaril tudi zunanji minister v senci David Lammy, ki je dejal, da je zabava ta pravila kršila. "Zakaj bi bila pravila za predsednika vlade drugačna, kot so za druge prebivalce?" je vprašal.

Downing Street je sicer že priznal, da se je osebje 19. junija 2020 za kratek čas zbralo v kabinetu: "Skupina osebja, ki je tisti dan delala na številki 10, se je po sestanku na kratko zbrala v kabinetu, da bi premierju čestitala za rojstni dan." Ob tem so dodali, da so se osebe v kabinetu zbrale le za 10 minut. Kot poroča ITV, pa se je dogodka, kljub temu da je bilo mešanje gospodinjstev v zaprtih prostorih v tistem času prepovedano, udeležilo 30 oseb. Po poročanju medijev naj bi srečanje organizirala premierjeva žena Carrie Johnson.

Da se je udeležila omenjenega dogodka, je priznala tudi notranja oblikovalka Lulu Lytle, a je ob tem dejala, da je bila tam le za kratek čas, ko je čakala na pogovor s premierjem o prenovi stanovanja na Downing Streetu.

Preiskava kabineta naj bi se sicer zaključila ta teden.
Preiskava kabineta naj bi se sicer zaključila ta teden. FOTO: AP

Zvečer naj bi Johnson družinske prijatelje gostil tudi v premierjevi uradni rezidenci, vendar pa so z Downing Streeta to zanikali, češ da gre za izmišljotino. "Tistega večera je premier skladno s pravili manjše število družinskih članov gostil zunaj," so dodali.

Gre za zadnjega v nizu dogodkov, ki so se v času strogih covidnih ukrepov pripetili trenutni vladi. Med njimi sta tudi zabavi na Downing Streetu, ki sta se odvili dan pred pogrebom princa Filipa aprila lani. Prav tako pa tudi "vrtna čajanka".

Afera, ki so jo poimenovali "partygate", je pripeljala do številnih pozivov k odstopu premierja. Preiskava kabineta naj bi se sicer zaključila ta teden, ugotovitve pa bodo ključnega pomena pri odločitvi, ali bodo poslanci Johnsonu izglasovali nezaupnico.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Evelinca12
25. 01. 2022 20.59
Dokaz, da so politiki tudi krvavi pod kozo! Samo s to razliko, da oni lahko vplivajo na zivljenja drzavljanvo in se spomnejo pravil katere potem sami krsijo😃
McGregor---
25. 01. 2022 17.09
+4
In tale pajac + ameriški senilnež grozita ruskemu Carju 😂😂😂
Nace Štremljasti
25. 01. 2022 14.41
+4
kangla jih bo vozil na žure
periot22
25. 01. 2022 14.06
+6
Tudi prinas so bile in so se velike zabave politikov in njihovih plačancev!
twitty
25. 01. 2022 14.03
+3
Vsak otrok je žalosten, če nima rojstnodnevne zabave.... Pa sej je vseeno, če dejanski 6-letniki v istem času niso mogli praznovati svojih rojstnih dni.
planetZ3
25. 01. 2022 14.01
+3
Frizura je že prvi dokaz. Zmečkana od stalnega žuranja.
nostalgik
25. 01. 2022 13.41
+7
ČE BI POLICIJA PREISKALA JANŠEVO DELOVANJA V TRIDESET LETIH NJEGOVEGA BREZUMJA BI DO SMRTI OSTAL NA DOBU
kakorkoliže
25. 01. 2022 13.28
+4
Tudi v Avstriji so moral dva zamenjat, da so našli pravega psihopata. Pri na jim je ratal že v prvo.
no-future
25. 01. 2022 13.13
+4
Njega in janso na ladjo in poslat v Avstralijo in tam naj se družijo in igrajo politike med kenguruji
Potouceni kramoh
25. 01. 2022 13.12
+3
Troublemaker.
big_foot
25. 01. 2022 13.01
+5
Takih cepcev kot je johnson je pri nas vse polno. Prleški sendviči, hojsova mama….
ho?emVšolo
25. 01. 2022 12.53
+1
preveč dosledno so ga zdravili
User1899173
25. 01. 2022 12.45
+4
Baje ima že karto za Zrće
Skadi
25. 01. 2022 12.44
+2
S Počivalškom sta kapaciteti.
rdeča petokraka
25. 01. 2022 12.35
+5
Tako se ga napijejo, potem pa v pijanosti pridejo na idejo, da Putin formira rusko vlado v Kijevu !
User1538643
25. 01. 2022 12.19
+3
Ukrepov ni mogoče imeti za preklicane, nikjer, če niso preklicati za vse prebivalce. Ustavimo fašizem.
Madžioničar
25. 01. 2022 12.18
-2
Spet boste spisali 12 člankov okoli tega. Ni potrebno za vsak prdec napisat novega. Počakajte, da se zgodba razplete in potem naredite povzetek. Tako delajo profesionalne medijske hiše.
slo_veter
25. 01. 2022 12.08
+5
Boris, Boris .. počasi ti zmanjkuje tistih 9 političnih "življenj", ki ti jih je bilo dano. Upam, da nam ne boš zakuhal še kakšno neumnost, preden se odpraviš v kakšen nadzorni svet s skromno plačo 1 miljon funtov.
ArturianRex
25. 01. 2022 12.05
+4
Dobr ga žura Boris, pa otroka mislim da je glih dobil. Jaz bi priznal, se opravičil ter ne bi odstopil. Politiki bi prej in predvsem morali odstopati zaradi korupcije. Moje mnenje
KMET70
25. 01. 2022 12.05
+5