Tujina

Začela so se zaslišanja kandidatke za vrhovno sodnico Amy Coney Barrett

Washington, 12. 10. 2020 18.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
13

Pravosodni odbor ameriškega senata je začel zaslišanja pred potrditvijo konservativne kandidatke za vrhovno sodnico Amy Coney Barrett namesto pokojne liberalne ikone Ruth Bader Ginsburg. Republikanci kandidatko hvalijo, demokrati opozarjajo na posledice njene potrditve.

Ameriški senat je začel zaslišanja kandidatke za vrhovno sodnico Amy Coney Barrett.
Ameriški senat je začel zaslišanja kandidatke za vrhovno sodnico Amy Coney Barrett. FOTO: AP

Predsednik odbora Lindsey Graham iz Južne Karoline je kolege pozval, naj bodo zaslišanja spoštljiva, saj jih opazuje ves svet. Priznal je, da je izid vnaprej odločen. "Verjetno ne gre toliko za prepričevanje drug drugega, razen, če se ne zgodi kaj res dramatičnega. Vsi republikanci bodo glasovali za, vsi demokrati pa proti," je dejal. Republikanci imajo v senatu večino 53 proti 47.

Priznal je celo, da so republikanci leta 2016 blokirali kandidata za vrhovnega sodnika ZDA, ki ga je namesto pokojnega Antonina Scalie predlagal Barack Obama. Takrat je celo javno povedal, naj ga držijo za besedo - da se sodnikov v volilnem letu ne potrjuje - če bo kandidata v volilnem letu predlagal republikanski predsednik. "Mislim, da delamo vse v skladu z ustavo," je menil danes.

Demokrat Patrick Leahy je obsodil republikance za "noro hitenje" s potrditvijo pred volitvami. "Vidijo priložnost, da iz sodišča naredijo podaljšano roko skrajne desnice republikanske stranke v upanju, da bodo preko sodišč dosegli, česar niso mogli v kongresu. Na vrhu seznama je uničenje zdravstvene reforme," je dejal Leahy in v tem slogu so svoje uvodne nagovore opravili tudi drugi demokratski člani pravosodnega odbora.

'Trumpova nominacija torpedo proti zdravstveni reformi'

Amy Coney Barrett je predsednik Donald Trump leta 2017 imenoval na položaj zvezne prizivne sodnice in demokrati so že takrat opozarjali na njeno nasprotovanje pravici do umetne prekinitve nosečnosti, pravicam istospolno usmerjenih oseb ter podpori orožju. Obtožili so jo celo, da je pod vplivom krščanske dogme.

Demokrati so sedaj glede tega previdni in v odboru globoke vere sodne kandidatke sploh ne omenjajo, v bistvu pa ne omenjajo preveč niti kandidatke same. Opozarjajo le na hitenje republikancev s potrditvijo pred volitvami in na posledice, ki jih bo Američanom prinesla konservativna večina vrhovnega sodišča s šestimi šestimi glasovi proti trem.

Republikanci izpostavljajo njeno globoko vero in strokovnost, nekateri, kot je Ben Sasse iz Nebraske, pa so kar malce razočarani nad demokratskim pristopom brez napadov na 48-letno kandidatko.

Sheldon Whitehouse je dejal, da je Trumpova nominacija torpedo proti zdravstveni reformi 'obamacare', ki zagotavlja zdravstveno zavarovanje osebam s predobstoječimi težavami, kot so kronične bolezni, zaradi česar v starih časih pred omenejno reformo niso mogli dobiti zavarovanja. Trumpova vlada ni uspela z odpravo reforme v kongresu, ker ji je zagodel pokojni republikanec John McCain, zato sedaj poskuša preko sodišč.

Tožba proti reformi je prišla do vrhovnega sodišča, ki bo argumente za in proti poslušalo 10. novembra in republikanci želijo imeti svojo sodnico do takrat na položaju. Trump jo želi še prej, da bo lahko del večine, ki bo odločila njemu v prid v primeru volilnih zapletov. To ni nobena skrivnost, saj je Trump to večkrat javno priznal.

Zaslišanja bodo trajala štiri dni, sledi formalna potrditev z republikansko večino, nato podobno tudi v celotnem senatu. Gre le za vprašanje urnika, ki ga lahko malce zaplete pandemija covida-19.

Na predstavitvi sodničine kandidature se je konec septembra v Beli hiši z novim koronavirusom okužilo več deset ljudi, med njimi predsednik Trump in prva dama Melania Trump. Amy Coney Barrett je skupaj z možem covid-19 prebolela maja letos, vendar pa sta se okužila dva republikanska člana pravosodnega odbora.

Zaslišanja zato potekajo hibridno - v živo in po internetu. Okuženi Mike Lee iz Utaha je sicer v dvorani za zaslišanje, kamor ne bo demokratske podpredsedniške kandidatke Kamale Harris, ki noče tvegati okužbe, še posebej za 77-letnega predsedniškega kandidata demokratov Josepha Bidna.

Na predstavitvi kandidature Amy Coney Barrett se je z novim koronavirusom okužilo več deset ljudi.
Na predstavitvi kandidature Amy Coney Barrett se je z novim koronavirusom okužilo več deset ljudi. FOTO: AP

Coney Barrettova je v svoji uvodni izjavi izrazila večno hvaležnost Ruth Bader Ginsburg za vse, kar je storila glede napredka pri pravicah žensk, vendar bo ostala zvesta sodni filozofiji mentorja Scalie.

Poudarila je, da sodišča ne morejo rešiti vseh težav niti popraviti vseh krivic. Zagotovila je, da bo zvesta zakonom, kot so napisani in jih ne bo politično interpretirala. Verjame v moč molitve in pravi, da bo na sodišče prinesla svežo perspektivo prve matere šolskih otrok.

V svoji sodni karieri doslej ni neposredno odločala o pravici do splava, je pa izrazila nasprotovanje odločitvam, ki so razveljavile omejevanje te pravice.

Izrazila je tudi podporo pravici do orožja tudi za kriminalce, če niso nasilni. Podprla je tudi večje pravice študentov, ki so obtoženi spolnih napadov, s Trumpom pa je na isti valovni dolžini tudi glede priseljencev.

Kot katolik nasprotuje smrtni kazni, vendar zagotavlja, da jo bo kot sodnica podprla. Kot katolik nasprotuje homoseksualnim porokam, vendar ni jasno, ali bo glede tega tako dosledna kot pri smrtni kazni.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
13. 10. 2020 10.05
Amy Coney Barrett, z njo prihaja zlati srednji vek, lahko je govoriti o vrednotah življenja otrok, o ukinitvi osnovnega zdravstvenega zavarovanja za povprečnega Američana, zagovarja celo povečanje pravic študentov ki so bili obsojeni za spolne napade, njene hčerke bodo seveda imele na univerzi osebne stražarje, lahko je govoriti o vseh teh ukinitvah pravic če si milijonar, in ta sodnica in njena družina so nesramno bogati, naj poskusi eno leto živeti kot ti Američani katerim bi ukinjala osnovne življenjske pravice, naj išče delo za tedenski zaslužek, da lahko družina preživi, naj čaka na dobrodelno zobozdravstveno kliniko, da pride v njeno mesto, da lahko kaj pomagajo če jo boli zob, naj doživi šok in strah Američana , ki zboli in nima pravice do nobene zdravstvene oskrbe, ne zase ne za njene otroke, in če jo bodo posilili, tako imenovani tem....polti, naj prosi za splav, ki ga ne bo deležna pa tudi Bog ji ne bo pomagal, ko bo vse to preživela naj gre na vrhovno sodišče in zagovarja zlati srednji vek, kot pravi pregovor : z polno ritjo je lahko srati naj poskusi z prazno.
RamzesII
12. 10. 2020 21.05
-3
Zaslišanja, kot da česa osumljena, kriva. Pogled na sliki pove vse, v grlu spodaj je ziher cmok.
Kolodont
12. 10. 2020 21.05
+2
Ženska ima z Biblijo oprane možgane... ZDA stopicajo nazaj v "črni vek".
real....
12. 10. 2020 21.35
-1
Geniusslo
12. 10. 2020 21.05
+2
te ZDA so tako smešne, da se sploh ne da več opisat. To je tako zafurana država, da nima več smisla to furat...
Perrun
12. 10. 2020 21.02
+2
Res se ji že od daleč vidi da je verska blazna
real....
12. 10. 2020 21.35
-1
Kollerik
12. 10. 2020 20.59
+2
Tej se že na daleč po norem pogledu vidi, da je skrajno desna. Uboga normalna Amerika.
real....
12. 10. 2020 21.35
-1
silly
12. 10. 2020 20.41
+1
bla, bla, bla
silly
12. 10. 2020 20.41
+2
se raje koljete na koroni in ss-u
silly
12. 10. 2020 20.40
+0
tale tema pa slovenceljnev očitno ne zanima,
silly
12. 10. 2020 20.40
+3
verski fanatiki nimajo kaj iskati na vrhovnem sodišču