27°C

Voditelji G7 na uvodnem srečanju obljubili krepitev enakosti

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA / M.S. /
KOMENTARJI
21
Voditelji držav skupine G7 so se v Veliki Britaniji sestali na vrhu, prvem v živo v skoraj dveh letih. Britanski premier Boris Johnson je v otvoritvenem govoru izpostavil, da pomeni vrh veliko priložnost za globalno okrevanje po pandemiji covida-19. Obljubil je krepitev enakosti.

"Zagotoviti moramo, da se iz pandemije nekaj naučimo, zagotoviti moramo, da ne bomo ponavljali nekaterih napak, ki smo jih brez dvoma zagrešili v zadnjih 18 mesecih," je dejal. Obenem se je po njegovem prepričanju izjemno pomembno izogniti tudi nekaterim napakam iz obdobja zadnje velike finančne krize, ko da okrevanje ni v enaki meri zajelo vseh delov družbe.

Kot je dejal v otvoritvenem nagovoru v okviru osrednje razprave, je v okrevanje treba vključiti vse in "graditi bolje". Napovedal je osredotočenje na gradnjo "bolj zelene, bolj pravične in bolj enake družbe", s poudarkom na enakosti spolov, poroča britanski BBC.

Johnson na vrhu skupine najrazvitejših držav gosti še voditelje ZDA, Francije, Nemčije, Italije, Japonske in Kanade. Prisotna sta tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Ameriški predsednik Joe Biden je uvodoma sporočil, da se veseli "okrepitve zaveze multilateralizmu in sodelovanju z zavezniki in partnerji pri gradnji bolj pravičnega in vključujočega globalnega gospodarstva".

Pomembnost, ki jo za multilateralizem predstavlja srečanje in zlasti prisotnost Bidna, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa izpostavila tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Von der Leynova pa na družbenem omrežju zapisala, da srečanje odseva skupno prednostno nalogo: zagotoviti okrevanje za vse. "Poskrbeli bomo, da ljudje, ki jih je pandemija najbolj prizadela, ne bodo ostali zadaj," je zapisala. Po današnjih pogovorih se bodo voditelji udeležili sprejema, na katerem bodo tudi najvišji predstavniki britanske kraljeve družine. Vrh bo trajal do nedelje, ko je pričakovati skupno izjavo. Vrha se je udeležila tudi britanska kraljica Elizabeta II.

Finančni ministri skupine največjih industrijskih držav so že 5. junija na srečanju v Londonu dosegli dogovor o globalnem davku na dohodke multinacionalnih podjetij v višini najmanj 15 odstotkov. Svetovne sile si že dlje časa prizadevajo, da bi multinacionalke, ki delujejo v več državah, v teh tudi pravično plačale davek. Trenutno lahko ta podjetja ustanovijo podružnice v državah z razmeroma nizko obdavčitvijo dohodka pravnih oseb in tam prijavijo dobičke. Tako plačujejo davek po stopnji, ki velja v teh državah, četudi dobiček v glavnem izvira iz prodaje na drugih trgih.

Koronavirus pasica nova