Tujina

Začel se je svetovni podnebni vrh: 'Lahko ukrepamo ali pa sprejmemo trpljenje in visoko gospodarsko škodo'

Glasgow, 31. 10. 2021 14.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V škotskem Glasgowu se začenja svetovni podnebni vrh. COP26 bo trajal dva tedna, svetovni voditelji pa bodo poskušali najti skupni jezik glede številnih odprtih vprašanj za reševanje podnebne krize. Kot svarijo znanstveniki in okoljski aktivisti, bo, če svet zamudi to zadnjo priložnost, da ustavi globalno segrevanje nad 1,5 stopinje Celzija glede na predindustrijsko dobo, človeštvo priča katastrofalnim posledicam: "Izberemo lahko ukrepanje in podpremo podnebne cilje, da preprečimo vremenske katastrofe v prihodnosti ali pa sprejmemo, da bodo ljudje umirali, družine trpele, vse to pa bo spremljala še večja gospodarska škoda," je bilo slišati ob začetku konference, od katere ima svet visoka pričakovanja.

Zadnjih sedem let med 2015 in 2021 bi bilo lahko najtoplejših doslej, je danes sporočila Svetovna meteorološka organizacija (WMO) in pri tem opozorila, da se naš planet podaja "na neznano področje". V objavljenem poročilu tudi opozarjajo na daljnosežne posledice globalnega segrevanja za sedanje in prihodnje generacije.

COP26 je zadnje upanje, da nam uspe obdržati dosegljiv cilj 1,5 stopinje Celzija glede na predindustrijsko dobo, je poudaril Alok Sharma, predsedujoči težko pričakovanemu podnebnemu vrhu v Glasgowu. 

'Če delujemo zdaj in skupaj, lahko zaščitimo naš dragoceni planet.'
'Če delujemo zdaj in skupaj, lahko zaščitimo naš dragoceni planet.' FOTO: AP

Kot piše Sky News, je izpostavil, da se zaveda odgovornosti, ki jo ima kot predsedujoči in da ne podcenjuje tega izziva. Poudaril je, da se okno, ki nam omogoča, da bi dosegli zastavljeni podnebni cilj 1,5 stopinje Celzija, zapira: "Svet je priča uničujočim vplivom podnebnih sprememb, kot so poplave, požari in rekordne temperature. Danes vemo, da se planet, ki ga delimo vsi, spreminja na slabše. In le skupaj nam lahko uspe nasloviti ta problem." 

Kot je izpostavil, lahko izkoristimo  ogromne priložnosti za zeleno rast. Vendar moramo najprej storiti prvi korak: "Uspeli ali padli bomo skupaj kot eno. Če delujemo zdaj in skupaj, lahko zaščitimo naš dragoceni planet." Države je pozval k zagotovitvi, naj to, o čemer so se v Parizu dogovorile, v Glasgowu dostavijo.

Pred podnebno konferenco in vrhom G20, ki  je potekal ta vikend v Rimu, so potekali številni protesti podnebnih aktivistov.
Pred podnebno konferenco in vrhom G20, ki je potekal ta vikend v Rimu, so potekali številni protesti podnebnih aktivistov. FOTO: AP

'Vsi se soočamo z isto podnebno krizo, zato moramo biti vsi del rešitve'

Patricia Espinosa iz Združenih narodov je ob začetku konference, od katere si svet obeta veliko, izpostavila: "Stojimo na prelomni točki. Človeštvo čakajo težke, a jasne odločitve. Ali se odločimo, da drastično omejimo izpuste toplogrednih plinov, da dosežemo podnebne cilje, ali pa sprejmemo mračno prihodnost. Ljudje lahko izberemo prilagajanje in podpremo podnebne cilje, da preprečimo vremenske katastrofe v prihodnosti ali sprejmemo, da bodo ljudje umirali, družine trpele, vse to pa bo spremljala še večja gospodarska škoda."   

In čeprav številni svarijo pred prevelikimi pričakovanji pred konferenco, včeraj je to denimo izrazila nemška ministrica za okolje, Espinosa meni, da je uspeh na COP26 povsem mogoč: "Vsi se soočamo z isto podnebno krizo. Zato moramo biti vsi del rešitve."  

COP26 v Glasgowu
COP26 v Glasgowu FOTO: AP

Greta Thunberg: Podnebno ukrepanje v resnici ni prioriteta vladajočih

Prvi obraz boja za planet, 18-letna Greta Thunberg, prav tako meni, da je vseeno možno, čeprav malo verjetno,  da države dosežejo dogovor, ki bi omogočil dosego zastavljenega cilja: ustaviti globalno segrevanje preden preseže 1,5 stopinje Celzija glede na predindustrijsko dobo. Kot je povedala za BBC: "Ne vem, verjetno se lahko dogovorijo. To je seveda mogoče v teoriji." Dodala je, da se lahko pogovarjamo o posamičnih ukrepih, a da vzorec vseh odločitev in ukrepov zaenkrat kaže, da se voditelji izogibajo resničnim dejanjem in podnebno ukrepanje v resnici ni njihova prioriteta."  

Ob začetku podnebne konference se je oglasil tudi papež Frančišek, ki je svetovne voditelje pozval, naj prisluhnejo joku zemlje in revnih. Izrazil je upanje, da bo podnebni vrh prinesel učinkovite rešitve in ponudil upanje za prihodnje rodove.  

COP26 v Glasgowu
COP26 v Glasgowu FOTO: AP

Na vrhu G20 dosegli dogovor  o podnebni nevtralnosti nekje na sredini stoletja 

V izjavi, ki jo bodo objavili popoldne po koncu vrha G20, naj bi pisalo, da je treba cilj omejitve globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija glede na predindustrijsko dobo ohraniti na dosegu, so sporočili viri blizu pogajanj. 

To je v primerjavi s Pariškim podnebnim sporazumom iz leta 2015 precej večja zaveza. Tedaj so se na podnebni konferenci dogovorili, naj bi države globalno segrevanje omejile na precej pod dve stopinji Celzija v primerjavi s predindustrijsko ravnjo in si prizadevale za njegovo omejitev na 1,5 stopinje. Trenutno zastavljeni prostovoljni nacionalni cilji sicer vodijo proti 2,7 stopinje, je poročala STA. 

Kot piše Sky News,  so se voditelji  dogovorili glede podnebne nevtralnosti do okoli sredine stoletja. Kot poroča Reuters, naj bi pozvali k pomembnim in učinkovitim dejanjem za dosego cilja 1,5 stopinje Celzija. A dokument naj bi vseboval malo konkretnih rešitev, prav tako ni zastavljen specifični datum za dosego tega cilja, pišejo britanski mediji. 

Spomnimo - kateri so glavni cilji podnebnega vrha, ki se je začel danes? 

Na Ministrstvu za okolje in prostor (MOP) pojasnjujejo, da mora COP26 zagotoviti ukrepe za omejitev segrevanja ozračja za največ 1,5 stopinje Celzija v primerjavi s predindustrijskim obdobjem in povečati ambicije glede  prilagajanja, blaženja, izgub in škode ter podnebnega financiranja. Ključni cilj konference je tako doseči napredek glede odprtih vprašanj. 

Na MOP pri tem izpostavljajo dokončanje Knjige pravil in navodil za izvajanje Pariškega sporazuma, in sicer za nacionalno določene prispevke za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, skupne časovne okvirje in predvsem dogovor glede 6. člena o mednarodnih ogljičnih trgih. Drugi pomemben cilj, ki bi ohranil odprte možnosti za omejitev segrevanja ozračja na 1,5 stopinje Celzija glede na predindustrijsko obdobje, je dvig splošne ambicije za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov.

Države morajo tudi sprejeti ukrepe za prilagajanje na podnebne spremembe, ki so pomembni predvsem za najrevnejše države, ki jih podnebne spremembe najbolj ogrožajo in zagotovitev ustrezne finančne pomoči državam v razvoju s strani razvitih držav za spoprijemanje s podnebnimi spremembami. 

Razvite države morajo namreč najprej izpolniti obljubo o zagotavljanju 100 milijard USD letno v ta namen, za po letu 2025 pa se dogovoriti o povečanju tega zneska. Okrepiti je treba prizadevanja za večjo sprostitev sredstev zasebnega in javnega sektorja.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (217)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rajko povše
01. 11. 2021 11.26
En boljših ukrepov za dnevno izboljšanje zraka je komunistični PAR-NEPAR .(izpeljanke ) .Pa da vas vidim naravoljubčki če ste za. Razbremenimo ceste , padec porabe nafte(trg avtomatsko zniuža ceno) ,druženje se poveča ,ker se marsikdo pelje skupaj.....etc. Enostavno in učinkovito . Potem pa naprej po fosilnih gorivih in alternativo
wolfterier
01. 11. 2021 10.02
+3
Ali lahko pogasimo požare v Sibiriji,Avstraliji,Kaliforniji,Amazoniji...NE. Ali lahko ustavimo bruhanje vulkanov... NE ! Potemtudi ustavljanje prometa in elektrarn ne bo pomagalo,sprijaznite se !
apofiss
01. 11. 2021 09.37
+2
Ne zemlja ne ljudstvo od tega ne bo imelo ničesar, razen dodatne davke za podjetja, nadzor in omejevanja.
periot22
31. 10. 2021 21.39
+2
Aktivisti ki se vozijo z letali!
semaino
31. 10. 2021 21.00
+1
Na ta vrh je povabljen tudi Janša. Članek to namerno prezre. Da ne bi ljudje v Sloveniji videli koga resnično cenijo v tujini, če odštejemo odpeljane socialiste in skrajno levico..
VarnostMXX
31. 10. 2021 20.27
-1
Ze to, da se bosta Kitajec in Putin samo smehljala preko Skypa, je dokaz, kako resno ti dve najvecji unicevalki nasega planeta jemljeta skrb za prihodnost Zemlje. Sicer pa, kdo jima kaj more?
Herba
31. 10. 2021 20.08
+2
Nas bo zastopala več kako 50 članska zasedba samih visoko usposobljenih osebkov z našim velikim vodjem na čelu. Zapravili bodo 1,2 milijona eurov, kar je v povprečju 24 tisoč eurov na parazita, ker drugače se jih res ne da več poimenovat.
Skinwalker
31. 10. 2021 19.32
+6
In kaksen je plan da na nas delajo maximalni pritisk cim vec da placujemo oni pa si bodo delili velike gore denarja in uzivali.mafija pokvarjena globalisticna
123soba
31. 10. 2021 19.15
+4
Raje naj se bojijo in bojujejo za pitno vodo, ker je svet močno onesnažen.
vecpani
31. 10. 2021 19.13
+1
preko korone nas trenirajo, da bomo potem navajeni podnebnega lockdown, co2 je največji nate... kupite knjigo od prof. Rafael Mihalič lepo znanstevo prikazano in izračunan- da ne bo spet teorija zarote
123soba
31. 10. 2021 19.13
+1
Predsedniki 160 držav bodo drug drugemu klobasali pravljice in zapravljali denar, hkrati pa samo s svojimi potovanji kar precej prispevali k osnaževanju ozračja. Pri nas na gorenjskem pričnemo s kurilno sezono okoli 20 septembra in zaključimo okoli sredine maja. Komaj čakam da se svet ogreje te 2 stopinje.
Pia lea
31. 10. 2021 19.11
+2
Vidim, da so svetovni voditelji brez mask
123soba
31. 10. 2021 19.08
+0
Jim bo naš jajo povedal kako je s tem, ker drugi nimajo pojma.
Kloven
31. 10. 2021 18.24
+7
Bodimo resni, nič ne bo s tega. Leta se že te velike države pregovarjajo sem in tja pa gredo kmalu vsi v svojo smer in jih boli k. Ultra bogate elitneži bodo še naprej letel s svojimi privatnimi letali, se vozil s 50 avtomobili in onesnaževal na polno. Korporacije bodo še lepo naprej pumpale emisije v zrak ker bodo lobiral in se izogibal vsemu, samo da se jim ne bo treba prilagajat. Na koncu bomo pa spet krivi mi občini ljudje ker ne jemo manj mesa, in se vozimo z avtomobili na fosilna goriva, ker pač druge izbire nimamo.
InterRefIections
31. 10. 2021 18.19
+0
Večini ljudi se sploh ne sanja, kaka je slika v državah tretjega sveta. Tam ima vsaka družina po 9 otrok, teh otrok pa ne zredčijo niti otroške bolezni, niti vojne. Ti, če hočeš njih zredčiti, sta samo 2 možnosti. Eno je jedrska bomba, druga je pa, da jim dvigneš izobrazbo in bodo avtomatsko delali manj otrok. Se cepivi jih ne boš, ker se upirajo cepljenju.
InterRefIections
31. 10. 2021 18.21
+3
In če se v Afriki upirajo cepljenju, nimaš šans s cepljenjem zmanjšati populacijo.
wolfterier
01. 11. 2021 09.52
+1
SlovenŠtima
31. 10. 2021 18.18
+2
Climate lockdown torej bo, ali ne? To je zdaj vprašanje. Jaz pravim, da bo. ;)
Leva feltna
31. 10. 2021 18.16
+1
Pod skorjo je cisto, antartika je cista, morje v jadranu se bo dvignilo do leta 2030, mi bomo prisli v visjo frekvenco (okol 70 hz) skupaj z nasim planetom,....
levidesničar
31. 10. 2021 18.10
+3
Vsi udeleženci bodo tja prišli peš, s kolesi, ...zadnjih 5 metrov, drugače pa onesnažili tako da marsikatero gospodinstvo v 10 letih ne.
Lillija123
31. 10. 2021 18.04
+4
Hahaha globalisti be like: “cepite se in rešite globalno segrevanje!”😂😂😂
Grozno
31. 10. 2021 18.17
-1
Potouceni kramoh
31. 10. 2021 18.04
+8
Polna usta zelene megle bogatih pokvarjenih ljudi iz avtov turbo mašin 5.0 plus.