Tujina

Ameriški senat začel sodni proces v drugi ustavni obtožbi Trumpa

Washington, 09. 02. 2021 06.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, M.R., K.K.
Komentarji
247

Ameriški senat je danes začel sojenje bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu v njegovi do zdaj že drugi ustavni obtožbi. Demokratski tožilci so uvodoma predvajali posnetke napada na kongres 6. januarja in posebej izpostavili Trumpove besede, ki naj bi spodbudile vstajo. Med drugim je na posnetkih Trumpa slišati, kako reče: "gremo nad kongres" in "borimo se kot hudič".

Tožilstvo trdi, da je dokazov za obsodbo več kot dovolj, saj naj bi Trump s svojimi lažmi glede volitev in neposrednim spodbujanjem k napadu na kongres zagrešil najhujše možne ustavne zločine. Vodja demokratskih upraviteljev ustavne obtožbe oziroma tožilcev iz predstavniškega doma Jamie Raskin je že uvodoma dejal, da bo primer njegove ekipe proti Trumpu "temeljil na čistih dejstvih". "Vse je v dejstvih," je dejal Raskin in dodal še, da je Trump na sojenje poslal svoje odvetnike, "da bi senatu poskušali preprečiti, da bi dejansko slišali dejstva tega primera".

Če spomnimo, je Trump volitve lani izgubil, vendar poraza ni priznal in je vlagal tožbe proti volilnim izidom po zveznih državah ter trdil, da je šlo za veliko prevaro. Vmes je pritiskal na državne uradnike po ZDA, naj spremenijo izid. Pritiskal je tudi na podpredsednika ZDA Mika Pencea, naj 6. januarja na formalnem potrjevanju izida volitev v kongresu razveljavi izide in mu zagotovi zmago.

Tik pred napadom na kongres je imel veliko zborovanje svojih podpornikov v Washingtonu, ki jim je naročil, naj gredo nad kongres in se borijo "kot hudiči", sicer jim bodo vzeli državo. Vzpodbujal jih je, naj gredo in dajo pogum republikancem v kongresu, da storijo, kar je prav. Del njegovih podpornikov je že med Trumpovim govorom napadel barikade in kongresne policiste pred palačo. Zmerjali so policiste in s seboj nosili pripomočke, kot so zastave, kape, šali in celo križi in vislice z vrvjo za obešanje.

Po mnenju tožilstva je Trump s svojimi lažmi glede volitev in neposrednim spodbujanjem k napadu na kongres zagrešil najhujše možne ustavne zločine.
Po mnenju tožilstva je Trump s svojimi lažmi glede volitev in neposrednim spodbujanjem k napadu na kongres zagrešil najhujše možne ustavne zločine. FOTO: AP

Film, ki so ga predvajali demokratski tožilci prikazuje spopade s policijo, vdor v kongres, razvijanje, uničevanje, poskuse preboja zasilnih barikad in beg kongresnikov ter senatorjev na čelu s podpredsednikom Penceom na varno. Vmes je videti tudi posnetke Trumpovih podpornikov, kot je kongresnik slovenskega rodu iz Arizone Paul Gosar, ki v trenutku vdora v kongres še vedno vlagajo ugovore na izid volitev.

Prikazuje tudi Trumpove izjave nekaj ur po začetku napada, ko razlaga, da se take stvari zgodijo, če jim skušajo ukrasti volitve. "Če to ni za ustavno obtožbo, potem ne vem, kaj sploh je," je dejal demokratični kongresnik iz Marylanda Raskin v zavračanju trditve Trumpovih odvetnikov, da se nekdanjemu predsedniku ne more več soditi v ustavni obtožbi.

Predstavniški dom kongresa v procesu ustavne obtožbe v pravnem smislu nastopa v vlogi velike porote in tožilstva. Sojenje poteka v senatu, kjer imajo senatorji vlogo porote in sodnika.

"Imamo svečano ustavno dolžnost do poštenega in nepristranskega sojenja nekdanjemu predsedniku Trumpu zaradi najhujših obtožb, ki so bile kdajkoli podane proti predsedniku ZDA v zgodovini," je ob otvoritvi sojenja, ki mu predseduje demokratski senator Patrick Leahy dejal vodja senatne večine demokrat Chuck Schumer.

Za Raskinom so argumente za obsodbo Trumpa podali še drugi tožilci iz predstavniškega doma. 

Sledila bo Trumpova obramba

Kasneje bo na vrsti Trumpova obramba. Odvetniki nameravajo najprej trditi, da je ustavna obtožba Trumpa neustavna, ker ni več predsednik. Potem pa bodo skušali senatorje in ameriško ter svetovno javnost prepričati, da Trump ni vzpodbujal k uporu, temveč se je zavzemal za mir.

Demokrati nimajo zadostne dvotretjinske večine za obsodbo Trumpa, ki se bo najverjetneje znova izognil posledicam svojih dejanj. Edina sankcija za uspešno ustavno obtožbo predsednika je odstavitev s položaja.

Demokrati bi nato predlagali še glasovanje o prepovedi opravljanja javnih funkcij za Trumpa, za kar pa je potrebna navadna večina 51 glasov v 100-članskem senatu. Ameriški mediji poročajo, da demokrati v kongresu vseeno pripravljajo še resolucijo o ukoru Trumpu, ki bo vsebovala tudi prepoved opravljanja javnih funkcij. O tem bodo glasovali po verjetni oprostitvi Trumpa v ustavni obtožbi.

Sojenje bi se lahko zaključilo že v soboto zvečer

Kot poroča CNN, naj bi republikanski senatorji danes razpravljali o možnosti, da bi končno glasovanje na dva senatorja lahko izvedlo v soboto zvečer. Pričakujejo namreč, da Trumpova pravna ekipa ne bo izkoristila svojih polnih 16 ur, prav tako pa ne pričakujejo, da bi senatorji porabili svoje polne štiri ure časa za vprašanja. Seveda so to zgolj predvidevanja, vendar tako pričakujejo republikanski senatorji, če ne bo poklicana nobena priča. 

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (247)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Al83
09. 02. 2021 16.34
+2
Tako vidiš, da je Trump prvi svoboden Ameriški predsednik v 100 letih, ki ni bil v žepu vladajočega razreda in bankirskih, holivudskih in medijskih elit. Ta proces je pa šala, glede na to, da je Bidden dajal denar Antifovcem in BLM, ko so požigali mesta. Če ima katera stran vojsko huliganov-teroristov, ki izvajajo politični pritisk nad državo, pa je to levica.
nikhrast
09. 02. 2021 18.58
-5
Levica v Ameriki, še univerzalno zdravstveno zavarovanje ne podpira. Trump je pa hotel biti elita, samo biznis ga zdaj ignorira, bankirji mu ne dajo credita, njegova blagovna znamka TRUMP je nula...,ne vidiš da je totalni luzer.
flojdi
09. 02. 2021 15.45
-2
.odvisno kdaj bodo kateri odvetniki zadovoljni s plačilom
sb_north
09. 02. 2021 15.15
-1
nobena kazen ga ne bo doletela ker za nič ni odgovoren
Yasha Yash
09. 02. 2021 15.07
+5
Če je sodstvo kot pri nas, bo dobil medaljo za posebne zasluge namesto kazni.
Uporabnik2005296
11. 02. 2021 13.13
Upam, da je pri njih, kar se tiče sodstva, vendarle drugače.... Ne morem pa se načuditi "komentarjem podpore" bivšemu predsedniku. Očitno avtorjem ni mar za žrtve.... Žalostno!!!
Zmaga Ukrajini
09. 02. 2021 13.51
+2
Tega klovna je treba za vse večne čase odrezati od javnih funkcij. Kljub temu, da je že star kot zemlja in je zato vprašanje kaj bo z njim čez 4 leta, bo ta ukrep pomenil "just in case", pač varovalka, da se kaj takega ne zgodi še kdaj.
nightifly
09. 02. 2021 14.11
-8
´´tavaris´´ ,,,, jaz pa mislim , da bi sla Tito in Trump zelo zelo dobro skupaj z roko v roki . Nimate pojma koliko skupnih politicnih tock imata . Seveda bi imela na socialni platformi malce drugacne pojme razvoja vsak svoje drzave ,kar je popolnoma razumljivo in sprejemljivo , ter na koncu -racionalno . Zal mi je za vas ,da vse gledate s perspektive crno -belo . To pritice bolj ljudem ,ki ne dosezejo razgledanosti v zivljenju . Ste Levi , torej zelite biti na nasi platformi , potem bodite taki . Levi . NE levakarski , levuharski in podobno .To je pocel Stalin ,in fental en kup ljudi , da je zadovoljil tisti svoj scvrti delcek bolnih mozganov . Biti Lev pomeni biti zelo odprt , sprejemljiv ,posten in karitativen . Ste vse to ?
Zmaga Ukrajini
09. 02. 2021 15.47
+1
Najtiflaj,... jaz pa mislim ravno nasprotno - dejansko je Tito preziral imperialiste in ultrakapitaliste. Zanimivo dejstvo pa je, da so ga mnogi vabili na obisk in je bil tedaj ena najbolj znanih in spoštovanih osebnosti v zgodovini (imel je status malodane rockovske zvezde). Ob njegovi smrti se je pogreba udeležilo več kot 3/4 voditeljev sveta, Vatikan pa je odredil zvonjenje vseh katoliških cerkva po svetu ob tisti uri (to se ni zgodilo nikoli prej, niti poslej). In tolikšnega spoštovanja ta ameriški klovn ne bo nikoli dosegel. Svojih 5 min slave, ko bi se lahko proslavil, je že zdavnaj zamudil. Verjamem pa (saj je bilo splošno očitno), da je imel precej perverzna nagnjenja do (nekaterih) diktatorjev (Putin, Kim Jong Un,...). Žal mi je, da ne zmorete uvideti vseh posledic in pogorišča, ki ga lahko en tak nekompetenten klovn pusti za sabo. Tudi ni pretirano trditi, da Amerika po epizodi z njim ni bila prav daleč od državljanske vojne. Razdeljenost naroda pred in po tem klovnu je očitna. In mimogrede - Skandinavija velja za najbolj napredne države v svetovnem merilu. Zanimivo pa je to, da imajo v svojem modelu družbene ureditve precej zastopan socialni vidik (ali če hočete, kar precejšnjo "socialistično" komponento), o čemer lahko v ZDA samo sanjajo. Če jaz po vašem vidim vse črno in belo, bi vam predlagal, da malo "znižate" barve, ker verjetno zaradi preobilice barv ne vidite jasne slike. In še to - noben resen levičar ne bo nikoli podpiral tega klovna. To je bil samo en nategunski "podjetnik" (vemo koliko stečajev je imel in koliko nepoplačanih upnikov je pustil za sabo, ali ne?), ki si je zaželel izleta v politiko in tudi v politiki za sabo pustil pogorišče.
nightifly
09. 02. 2021 15.58
-4
´´Tavaris Tito ´´ ,,,,, leta 1963 je tovaris -gospod Tito , sel na zgodovinski obisk v ZDA -Kennedyju . Dajmo si vsi se enkrat prebrati kaj je povedal ,pred obiskom ,med -celotni Ameriki -ZDA , in po obisku . In preedvsem kaj je ta obisk prinesel Jugoslaviji . Vem vse o njegovem pogrebu , o njegovi politiki in se marsicem . Ne se bati . Tudi sam tito je moral tako kot barka Galeb , jadrati z najbolj prefinjeno politiko med vsemi drzavami tega sveta . Eno je govoriti na pol pismenim ljudem takratne drzave ,druga pa na bilateralnih srecanjih z najbolj pomembnimi partnerji drzave .
afnguncar
09. 02. 2021 13.25
+1
Tisti ki podpira Trumpa, podpira tudi rasizem, ksenofobijo in nasilje vseh vrst ter oblik.
ROMELS
09. 02. 2021 13.38
+3
Američani že vedo zakaj so ga podpirali.
nightifly
09. 02. 2021 14.14
-2
afnguncar ,,,,,,,,,,,,, pa vi to resno mislite ,ali je to samo drazenje levo-desnih preprostezev !!! Nic od tega ne podpira Trump ,ce ste ga sploh kdaj poslusal . Takih kot ste vi se je za bati v slucaju napetosti v narodu .Vi ste nevaren clovek ,razen ,ce ste samo agitator ,ki se ob izbruhu nasilja skrije in krici ,dajte jih ......... sicer pa je takih vecina , nasrkajo vedno najbolj naivni .Vedno je bilo tako .
KaiC
09. 02. 2021 16.26
+4
Zakaj pa ne bi tega resno mislil? Samo norci in slepci ne vidijo kakšen poden od podna je trumpolin. Obstaja razlog takaj se mu vse to dogaja in verjel ali ne, zagotovo ni zato ker ga hoče deep state skinit. Resnično, Trumpolin ustvarja teorije zarote nonstop samo da bi opravičil svojo nesposobnost in vse kar se mu dogaja. Da ja ne rabi prevzet zaslužene krivde... Potem pa imaš ljudi kot si ti, ki mu verjamejo in evo.. argumenti med ljudmi, medtem ko trumpolin srka diet coke.
dannyer
09. 02. 2021 19.54
+0
nasilje so izvajali leve obcije prav tako rasizma. in kaj od našteto je dajal trump nimaš nič glede rasizma ksenofobije pa kaj še samo da se fajn sliši. kdo pa je uničeval mesta teroriziral in ubijal levica in ne desnica v zda v zadnjih 8 letih. kdo govori o mitralezih levicakdo govori o dronih nad ljudmi in ponovitev obamovih dejanj na ozemlju zda levica. to nevednost se zgodi ko MSM ne delajo svojega dela in ne razgledani ljudje črpajo samo od 1nega medija.
nikhrast
09. 02. 2021 20.16
-3
dannyer
09. 02. 2021 21.55
+1
ne ti malo preveč glecaš fn msnbc cnn. z razliko od tebe spremljam več medijev kot pa ti za njih sploh veš. in ni mi treba spremljati medijev ker lahko slišiš in vidiš to kar sem zapisal če pa nisi sposoben videti realnost pol pa si res bogi. vse kar sem napisal je res ti pa vsaj malo poglej več kot 5 medijev ti še manka da prideš do moje cifre
ROMELS
09. 02. 2021 13.24
-5
Američani ga bodo pogrešali.
nikhrast
09. 02. 2021 15.45
-1
afnguncar
09. 02. 2021 13.16
-5
Zaslužil je viseti na vislicah, smrduhar pokvečeni klovnovski.
deratizacija
09. 02. 2021 12.53
+5
Vsekakor zanimivo. Za njegovo hujskanje proti pravni državi zgolj prepoved opravljanja funkcije, za odkrivanje protipravnega delovanja iste države pa večletni zapor.
tron3
09. 02. 2021 12.51
+0
Vi se raje vprašite kakšna kazen bo Vas zadela 3. marca ko bo Don zaprisegel kot predsednik ZDA!!!!
Nidani
09. 02. 2021 12.53
+5
Maxx365
09. 02. 2021 14.10
+2
nič... pač nadaljevanje trolanja, ki se bo očitno vleklo naslednja 4 leta, ker so enim vzeli najljubšo igračko
Maxx365
09. 02. 2021 14.11
+2
Nič ne bo, janez je že čestital Bidnu, sicer s stisnjenimi zobmi, ampak vseeno.
nightifly
09. 02. 2021 12.48
-9
Lepo vas prosim ,novinarji ,dragi , pre-dragi . Alan Dershowitz ,professor emerito na harvardu , pa se mnogi drugi ugledni konstitucionalisti so ze zdavnaj jasno povedlai ,da ni nobene osnove za kaksen impeachment . Nikakrsne .In karkoli bodo zaceli mesati proti Trumpu bo protiustavno . Po drugi strani pa Demokr. stranka , oz . pol miliarderjev ,ki zdaj kontrolira ZDA ,pocne ze od 2015 vse ,da bi moc Trumpa in GOP zmanjsali pod 50 % , ter bi si ZDA sami vzeli v roke in poceli kar se jim zdi . To kar pocne DEm .stranka nima nobene veze z demokracijo . Je samo izkrivljena slika necesa oblecena v plasc demokracije . To pa zato ,da pred svetom lazje opravicujejo svoje podlosti . Vsi dobro vemo ,da ima zdaj Demokr. stranka samo se nekaj ´´respekta´´ ,beri strahu -ne pred trumpom ,ampak pred njegovimi podporniki , kar ni zanemarljivo . Glede na to kako so se Clintoni ,Bushi , Obamovici ,in se kdo obnasali v zadnjih 25 letih ,ni nic cudnega , ce v drugi polovici ZDA vre .In to -upraviceno .Vec kot upraviceno .
Nidani
09. 02. 2021 12.51
+8
A ta Alan je zunanji sodelavec NoRaTv? Ker potem zna biti čisto res... 🤔🤭😁🤣😬🐑
nightifly
09. 02. 2021 14.05
-3
Nidani,,,,,,,, ta Alan ,je castni profesor najbolj prestizne sole -vseobce , in je od vedno tudi Demokrat . Vidim ,da vas moti uravnotezen pristop k analizi necesa in tako tudi misljenje . Ste fanatik , ste avtokrat ,,kaj ste ?
nikhrast
09. 02. 2021 15.55
-1
Ne vem zakaj Alan Dershowitz vedno podpira luzarje, samo poglej listo, O J Simpson, Epstein, Assange, Weinstein, Trump...
plejadanka
09. 02. 2021 21.31
+1
Kako bi pa ti izvedel vse o vseh. Vse svinjarije in umazanije, ki so jih počeli? Bi se družil z njimi? Po moje bi se. No, tudi on se je. Zato so se ga tako bali in ga onemogočali in lagali o njem. Samo narod je razumel, kdo je pravi zanj. Milijoni so glasovali zanj.
plejadanka
09. 02. 2021 21.33
+1
Assange luzer? Trump luzer? In to napiše ena nula od nule.
Mrs.madame
09. 02. 2021 12.48
+5
Hahahaha bo ze drzal ce Jansa lastnik nova24. Verjamete usemu kar bo kdrkol bleknu
plejadanka
09. 02. 2021 21.28
+1
Jah, edini je napisal resnico o nekaterih dejstvih. Tukaj si tega ne smejo privoščiti, ker so v lasti globalistov. Kreh.. Briši..
kure bedne
09. 02. 2021 12.30
+1
Trump je že davno oproščen. Vaši novinarčki so pa krneki. A res nimate niti enega objektivnega novinarja? Mal pokažite nevednemu folku kakšno ograjo so postavili okrog Kapitola. Resnica je čisto drugačna kot jo mediji prikazujete.
Nidani
09. 02. 2021 12.47
+1
plejadanka
09. 02. 2021 21.25
+1
Resnica je, da Biden ni predsednik republike.
plejadanka
09. 02. 2021 12.23
+0
DJT je očistil, ne samo domače, ampak tudi svetovno močvirje. Najboljši predsednik vseh časov. Svetovni. Ne pozabite.
Mrs.madame
09. 02. 2021 12.29
+1
gorencdask
09. 02. 2021 12.32
+1
@Mrs.madame - a tole kar počne Biden je slučajno boljše? Za koga? Saj niste resni...
Killing floor
09. 02. 2021 12.23
+3
Ne bo se trump kar tako usral kokr te nasi levicarji in desnicarji...cloveku se res ne gre za denara ampak da spedena stvari in zato so mu tudi potaknili.
Killing floor
09. 02. 2021 12.22
+3
Ne bo se trump kar tako usral kokr te nasi levicarji in desnicarji...cloveku se res ne gre za denara ampak da spedena stvari.
plejadanka
09. 02. 2021 12.21
+3
Kdo je direktor firme slovendžija D.o.o?
plejadanka
09. 02. 2021 12.19
+0
Kdo bo njemu sodil. Kdo?
plejadanka
09. 02. 2021 12.18
+0
Aaahhhhaaaaahaaaa
ljx
09. 02. 2021 12.05
-1
Rand Paul je naslednji katerega bojo brendal kot terorista,Brennan je to že napovedu.