Tujina

Zadnje slovo: na pogrebu tudi Kamala Harris in družina Georgea Floyda

Washington, 01. 02. 2023 20.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
0

V Memphisu so se poslovili od 29-letnega Tyreja Nicholsa. Ta je umrl tri dni po tem, ko so ga brutalno pretepli policisti. Na pogrebu je spregovorila tudi podpredsednica ZDA Kamala Harris.

Na zadnjem slovesu od Tyreja Nicholsa je tudi podpredsednica ZDA Kamala Harris ter družini Georgea Floyda in Breonne Taylor, ki ju je prav tako doletela žalostna usoda – vsi so umrli pod pestmi policistov, ki so se brutalno znesli nad njimi. 

Kamala Harris je pohvalila "pogum in moč" Nicholsove družine.  Dejala je: "Znova mati in oče žalujeta za življenjem mladega moškega, ki bi moral biti danes tukaj z nami. Imata vnuka, ki zdaj nima več očeta. Bratje in sestre so izgubili ljubljenega  brata. Ta družina je izgubila svojega člana zaradi nasilja ljudi, ki so bili zadolženi, da jih varujejo," je povedala. "Resnica je, da to nasilno dejanje ni bilo v interesu ohranjanja javne varnosti. Ali ni bil tudi on upravičen do pravice do varnosti?" se je vprašala in izrekla svoje globoko sožalje. 

 Pogreb Tyra Nicholsa
Pogreb Tyra Nicholsa FOTO: AP

Nicholsova smrt je najnovejša v vrsti smrti temnopoltih osumljencev zaradi nasilja ameriških policistov. Nicholsa je pet policistov preteplo, proti njemu pa so uporabili tudi solzivec in paralizator, ker ni nemudoma ubogal njihovih ukazov po poskusu zaustavitve njegovega vozila zaradi domnevnega prometnega prekrška.

29-letnik sicer ni postopal povsem pravilno, ampak je policistom ugovarjal in zatem pobegnil proti svojemu domu, a se tako javnost kot stroka v ZDA strinjajo, da je policija ukrepala povsem nesorazmerno. Vseh pet policistov so po smrti Nicholsa aretirali in obtožili nenamernega umora.

Po objavi videoposnetka aretacije je po ZDA prišlo do protestov in demonstracij, ki pa niso bile tako silovite kot pretekle v podobnih primerih. Peterica policistov, ki so se znesli nad Nicholsom, je bila del posebne enote Scorpion za boj proti uličnemu kriminalu, ki so jo v soboto razpustili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3