Tujina

Zadnji glavni osumljenec razvpite kraje dresdenskih draguljev v rokah policije

Dresden, 18. 05. 2021 12.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Leto in pol po kraji neprecenljivih draguljev iz enega najlepših evropskih muzejev v Dresdnu je nemška policija sporočila, da je ujela še zadnjega od petih osumljencev. Pridržani 22-letnik je brat dvojček osumljenca, ki so ga aretirali sredi decembra lani. Oba prihajata iz velike družine, imenovane klan Remmo, ki je povezana z berlinskim podzemnim svetom.

Tožilstvo je v torek zjutraj sporočilo, da so osumljenca prijeli med racijo v stanovanju v predelu Neukölln v ponedeljek zvečer. V raciji so sodelovali zvezni in lokalni preiskovalci ter policijske enote ter skupina komandosov. Med operacijo so zasegli mobilni telefon in oblačila. Osumljenca so že odpeljali v Dresden, kjer ga čaka sodna obravnava, so sporočili tožilci.

Ukradenih draguljev, ki naj bi bili vredni več kot milijardo evrov, nikoli niso našli. Ker so tako dobro poznani, jih je skoraj nemogoče prodati, zato strokovnjaki predvidevajo, da so storilci nakit najverjetneje razstavili in ga prodali po delih. 

Gre za zadnjega od petih osumljencev, ki jih je iskala policija, in se je v prejšnjih racijah, ki so potekale konec lanskega leta, izognil prijetju. Peterici očitajo, da je bila novembra 2019 neposredno vpletena v rop.

Osumljencem je konec leta 2019 namreč uspel neverjeten vlom v zakladnico v Dresdnu, ki hrani eno največjih in najbolje ohranjenih zbirk baročnih dragocenosti v Evropi. Dve osebi sta zgodaj zjutraj skozi okno, ki je bilo zaščiteno z rešetko, vlomili v zakladnico. Na posnetkih nadzornih kamer je bilo videti, kako sta vitrino razbili s sekiro. Lokalni mediji so poročali, da sta moška najprej zažgala bližnjo električno omarico, ko je bila motena dobava električne energije v muzejski kompleks in s tem onesposobljen alarm, pa sta izvedla svoj podvig. 

Alarm je na policiji zazvonil ob petih zjutraj, v nekaj minutah so bili možje v modrem že na prizorišču, a sta storilca do takrat že pobegnila. S kraja dogodka naj bi se odpeljala v audiju A6. Prav takšno vozilo je pozneje zgorelo v neki podzemni garaži.  

Posnetek nadzorne kamere
Posnetek nadzorne kamere FOTO: AP Video

Iz Zelenega trezorja (Grünes Gewölbe) so bili ukradeni trije kompleti nakita, ki naj bi vključevali rubine, smaragde in safirje. Med ukradenimi predmeti sta bila tudi diamantno obložen meč in naramnica, ki je vsebovala zelo znan 49-karatni beli diamant 'Saxon White'. Ta je bil nekoč v posesti saške plemiške dinastije Wettinac in velja za največji rop po drugi svetovni vojni. 

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hachi
18. 05. 2021 14.41
a mi poveste, kdo je sestavil tale zmazek? Med ukradenimi predmeti sta bila tudi diamantno obložen meč in naramnica, ki je vsebovala zelo znan 49-karatni beli diamant 'Saxon White'. Ta je bil nekoč v posesti saške plemiške dinastije Wettinac in velja za največji rop po drugi svetovni vojni. KDO VELJA ZA NAJVECJI ROP? A DIAMANT SAXON WHITE???
džonborno
18. 05. 2021 14.26
+1
S sekiro do miljarde? Super zaščita in alarm!
Mario71
18. 05. 2021 13.57
-2
saj prav, da sta pokradla, od kod pa mislite, da so te dragulji in dijamanti? vse pokradeno, da se je gospoda z našala nad tlačani in jih izkoriščala, še več bi morala pokrast, da se vrne med ljudi, kaj ima ta gola zen sploh to imeti v zakladnicah, komu, zakaj?
avioo
18. 05. 2021 13.38
-3
z dosmrtno jim zagrozit,bodo že povedali.
hajer66
18. 05. 2021 13.27
+1
da jih niso prijeli naši pandurji?