Tujina

Zahod odločil: Več ruskih bank bomo izključili iz sistema Swift

Bruselj, 26. 02. 2022 23.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
0

Evropska unija se je skupaj z Veliko Britanijo in ZDA zavezala, da bodo več ruskih bank izključili iz mednarodnega sistema Swift, je na novinarski konferenci sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Ta ukrep bo del novega niza finančnih sankcij proti Rusiji zaradi njene agresije nad Ukrajino, o katerih so se dogovorile Evropska komisija, Francija, Nemčija, Italija, Velika Britanija, ZDA in Kanada.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v soboto pozno zvečer sporočila, da so se EU, Velika Britanija in ZDA zavezale, da bodo več ruskih bank izključile iz mednarodnega sistema Swift. Na novinarski konferenci je dejala, da ruska vojska izvaja "barbarske akcije" v Ukrajini le nekaj deset kilometrov od vzhodne meje EU.

"Zavezujemo se, da bomo zagotovili, da bodo določene ruske banke umaknjene iz sistema Swift. To bo zagotovilo, da bodo te banke odrezane od mednarodnega finančnega sistema in bo škodovalo njihovi zmožnosti, da delujejo globalno," je povedala predsednica Evropske komisije von der Leynova.

Podobno je danes zvečer v Berlinu sporočil tudi tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Hebestreit.

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen FOTO: AP

Kaj je Swift?

Swift je združenje za svetovno medbančno finančno telekomunikacijo (Society for worldwide interbank financial telecommunication). Deluje kot medbančna komunikacijska mreža, po kateri se prenašajo podatki o plačilnem prometu. Je kooperativa v lasti članic, sedež ima v mestu La Hulpe nedaleč od Bruslja.

Swift je mreža, ki jo banke uporabljajo za pošiljanje varnih sporočil o transferjih sredstev in drugih transakcijah. Po lastnih navedbah podpira več kot 11.000 finančnih institucij v več kot 200 državah in ozemljih po svetu, s čimer igra sistemsko vlogo v globalnem gospodarstvu.

Swift omogoča bankam članicam poceni in varne prenose finančnih sporočil in njihovo računalniško obdelavo. S tem znižuje stroške mednarodnega plačilnega prometa. Samih transferjev sredstev ne izvaja.

V luči ruske invazije na Ukrajino so se pojavili pozivi, da se Rusijo izključi iz Swifta. To bi onemogočilo njeno trgovanje z večino sveta in močno prizadelo njeno gospodarstvo, saj ruske banke ne bi mogle uporabljati mreže pri izvajanju transakcij s tujimi finančnimi institucijami. A izključitev tako velikega gospodarstva, ki je med drugim pomemben izvoznik nafte in plina, bi občutno prizadelo tudi finančne institucije in s tem države na drugi strani.

Po navedbah ruskega nacionalnega združenja za Swift Rosswift mrežo trenutno uporablja okoli 300 vodilnih ruskih bank in organizacij iz več kot 68 mest v devetih različnih časovnih pasovih. Več kot polovica ruskih kreditnih organizacij, ki izvajajo več kot 80 odstotkov vseh poravnalnih transakcij. Za ZDA je Rusija druga največja sodelujoča država v Swiftu glede na število uporabnikov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou