Tujina

Zahod ukinja financiranje UNRWA, Slovenija na nasprotnem bregu

Washington/Bruselj, 31. 01. 2024 11.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Za prekinitev financiranja agenciji UNRWA se zaradi domnevnega sodelovanja s Hamasom pri napadu na Izrael odloča vse več držav. Med drugim so vsaj začasno financiranje prekinile ZDA, Evropska komisija in Nemčija, ki so sicer v zadnjih letih tej agenciji za palestinske begunce prispevale največ denarja. Slovenija se medtem, kot smo že poročali, pridružuje pozivu generalnega sekretarja ZN k nadaljnjemu financiranju agencije, "saj bi bila sicer ogrožena življenja Palestincev".

Agencija ZN za palestinske begunce (UNRWA)
Agencija ZN za palestinske begunce (UNRWA) FOTO: Shutterstock

Finančno pomoč so države prekinile po tem, ko je na dan prišla informacija, da je bilo v Hamasov oktobrski napad na Izrael vpletenih najmanj 12 uslužbencev agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA). Približno 10 odstotkov zaposlenih UNRWA v Gazi je povezanih s terorističnima organizacijama Hamas in Palestinski islamski džihad, okoli 50 odstotkov pa ima bližnje sorodnike, ki so pripadniki omenjenih skupin.  

Kot poroča UN Watch, je razlog za obstoj UNRWA nadaljevanje konflikta z ohranjanjem begunskega statusa Palestincev in dajanje lažnega upanja, da se bodo nekega dne vrnili domov, na suvereno  izraelsko ozemlje. 

"Med vsemi begunci na svetu imajo samo Palestinci posebno agencijo ZN za svoje tako imenovane begunce," poroča UN Watch in dodaja, da UNRWA skrbi za to, da Palestinci iz generacije v generacijo ostajajo večni begunci, tudi po tem, ko denimo postanejo državljani tretjih držav. 

UNRWA je ena največjih agencij Združenih narodov. Ima več kot 30.000 zaposlenih, od tega 13.000 samo na območju Gaze.

V luči vloge UNRWA pri ohranjanju konflikta in dokazanih povezav, ki jih ima z džihadističnimi terorističnimi skupinami v Gazi, je zmanjšanje pomoči UNRWA in preusmerjanje sredstev drugim organizacijam ključnega pomena, še trdi UN Watch.

Financiranje so doslej prekinile: 
ZDA, 
Nemčija, 
EU (Evropska komisija), 
Švedska, 
Japonska, 
Francija, 
Švica, 
Kanada, 
Združeno Kraljestvo, 
Nizozemska, 
Avstralija, 
Italija, 
Avstrija, 
Finska, 
Nova Zelandija, 
Islandija, 
Romunija 
in Estonija. 

Od kje se je v UNRWA stekalo največ denarja?

Največje donatorke UNRWA leta 2023 so bili ZDA, Nemčija in države članice EU, ki so prispevale približno 865 milijonov ameriških dolarjev (okoli 800 milijonov evrov) ali približno 75 odstotkov proračuna agencije, ki sicer znaša 1,16 milijarde ameriških dolarjev (okoli 1,07 milijarde evrov).  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ne le, da so bile te zahodne demokracije glavne podpornice agencije, katere namen je, kot poroča UN Watch, podžiganje konfliktov, zdaj se porajajo tudi vprašanja, ali je njihovo financiranje neposredno podpiralo džihadistični terorizem proti Izraelu. UN Watch namreč predvideva, da je bil vsaj del sredstev verjetno namenjen tudi plačilu pripadnikom UNRWA, ki so sodelovali s Hamasom, ali pa je bil kako drugače porabljen za teroristične dejavnosti. 

Kaj pa Slovenija?

Slovenija se medtem, kot so sporočili iz Ministrstva za zunanje in evropske zadeve, pridružuje pozivu generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa k nadaljevanju financiranja UNRWA, saj bi ukinitev financiranja orgozilo delovanje agencije in s tem življenja Palestincev v Gazi in v celotni regiji Bližnjega vzhoda. 

Poudarili so, da je UNRWA ena izmed najpomembnejših organizacij za zaščito in zagotavljanje humanitarne pomoči milijonom Palestincev, zato ji je Slovenija v letu 2023 namenila 1.200.000 evrov, največ v vseh letih doslej.

Agencija ZN za palestinske begunce (UNRWA)
Agencija ZN za palestinske begunce (UNRWA) FOTO: Shutterstock

"Slovenija pozdravlja odločitev generalnega komisarja UNRWA Philippeja Lazzarinija, da sproži preiskavo v zvezi z domnevnim sodelovanjem uslužbencev UNRWA v terorističnih napadih Hamasa na Izrael 7. oktobra. Pričakujemo temeljito in neodvisno preiskavo ter ugotavljanje kazenske odgovornosti vseh vpletenih. UNRWA mora delovati profesionalno," so še zapisali na ministrstvu. 

Vlada sicer o prispevkih mednarodnim organizacijam, ki nudijo humanitarno pomoč Palestincem, za leto 2024 še ni odločala. V načrtu zunanjega ministrstva so prostovoljni prispevki preko dosedanjih mednarodnih partnerjev kot so Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC), Svetovni program za hrano (WFP) in tudi UNRWA, ob upoštevanju humanitarnih potreb na terenu. "V zvezi z nastalo situacijo bomo vzdrževali redne stike z vodstvom agencije. Glavni cilj Slovenije ostaja zagotavljanje nujne humanitarne pomoči vsem tistim, ki jo potrebujejo," še pravijo.

Slovenski predstavnik v Varnostnem svetu ZN Samuel Žbogar je na današnjem zasedanju o Bližnjem vzhodu, posvečenem nedavni odločitvi Meddržavnega sodišča (ICJ) v tožbi Južne Afrike proti Izraelu, poudaril, da Slovenija podpira odločitve sodišča, obenem pa potrdil njeno nadaljnjo podporo agenciji UNRWA.

Žbogar je poudaril pomen spoštovanja mednarodnega prava in odločitev sodišč in pozval k takojšnjemu uresničevanju odločitve ICJ. Pozval je tudi k takojšnji izpustitvi talcev, ki so jih pripadniki Hamasa zajeli med napadom na Izrael 7. oktobra lani, ter takojšnji obnovi osnovnih storitev za prebivalce Gaze in neoviranemu dostopu humanitarne pomoči. "Člani Varnostnega sveta ZN smo dodatno odgovorni, da se ukazi sodišča uresničijo," je dejal.

Glede obtožb, da so nekateri lokalni uslužbenci UNRWA iz Gaze sodelovali v grozljivem napadu Hamasa na Izrael, pa je Žbogar poudaril nepogrešljivost agencije za Palestince. Izrazil je globoko zaskrbljenost zaradi obtožb, podprl neodvisno preiskavo, obenem pa poudaril, da Slovenija še naprej podpira pomembno delo UNRWA, ki je življenjska nit za Palestince. "Ni nadomestila za delo UNRWA in njeno delo je ključno za uresničitev ukaza ICJ," je dejal.

Guterres: UNRWA je temelj humanitarne pomoči v Gazi

Agencija Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA) je temelj humanitarne pomoči v Gazi, je danes izjavil generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa je opozorila, da številni prebivalci Gaze zaradi ovir pri izvajanju humanitarne pomoči umirajo od lakote.

"Včeraj sem se srečal z donatorji, da bi prisluhnil njihovim pomislekom in predstavil ukrepe, ki jih bomo sprejeli," je dejal Guterres in dodal, da je UNRWA hrbtenica celotnega humanitarnega odziva v Gazi. Podobno je že v torek poudarila koordinatorka ZN za humanitarno pomoč za Gazo Sigrid Kaag, ki je prepričana, da nobena organizacija ne more nadomestiti ali zamenjati vloge UNRWA v Gazi.

 Antonio Guterres
Antonio Guterres FOTO: AP

Vodje številnih agencij ZN so medtem v torek opozorili, da je ustavitev financiranja agencije UNRWA "nevarna in bi povzročila razpad humanitarnega sistema v Gazi", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Direktor WHO za izredne razmere Michael Ryan je medtem danes opozoril, da prebivalci Gaze zaradi omejitev izvajanja humanitarne pomoči umirajo od lakote. "Gre za prebivalstvo, ki umira od lakote, za prebivalstvo, ki je potisnjeno na rob, a ni stranka v tem konfliktu in ga je treba zaščititi," je še dodal.

WHO je sicer že v torek opozorila, da spor glede UNRWA odvrača svetovno pozornost od humanitarne krize v Gazi in obleganja, "ki celotnemu prebivalstvu preprečuje dostop do čiste vode, hrane in zatočišč".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (242)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ana desetnica
01. 02. 2024 10.45
+2
Nehajte podpirati Hamas!
cool1
01. 02. 2024 09.33
+5
Palestinci bolj malo dobijo tega denarja, večina Hamas.... torej kaj narediti ?
mali.mato
01. 02. 2024 08.44
+7
Takoj je treba prenehat s financiranjem teroristov!
Grunf TNT
31. 01. 2024 20.52
-2
In kar tako, ker so židje tako rekli... Kakšna bedna zahodna politika in tudi ljudstva niso nič boljša...
imdb
31. 01. 2024 20.49
-5
Ma nehajte že s tem. Vidi se kdo je terorist in kdo je pobil že blizu 30.000 ljudi. Ve se kdo meče ljudi iz stanovanj in naseljuje priseljence iz celega sveta. Nehajte že blejati o tem Hamasu, ki ga je deklarirano podpiral predvsem Netanyahu.
Rožice so zacvetele
31. 01. 2024 20.08
+11
Se pravi, da so naši za podpiranje Hamasa. Pa kdo nas to vodi v prepad?
mackon08
31. 01. 2024 20.07
+10
Pa dobro a so ti naši s Fajonovo na čelu prišli z Lune ali kaj? Uknit financiranje takoj.
Na pol ovca
31. 01. 2024 19.50
-5
Zahod pomeni ZDA in kolonije, oz Židi ki so lastniki ameriških kongresnikov torej tudi ZDA kar priznava vedno več Američanov
Slovenec007
31. 01. 2024 19.43
+12
Nam nažigajo trošarine on davke, telim teroristom pa dnar z lopato čez ograjo mečejo...nej kr da fajonova iz svojga žepa če jih ma tolk rada...mrs banda
omega _v6
31. 01. 2024 19.29
+7
Ne vem kaj se naša vlada dela norca iz Slovencev in nam govori,da ni denarja pa vseeno še donira hamas ,da bi uničil Izrael!! EU je prekinila donacije Slovenci pa ne med katere narode toraj spadamo?? Vedno sem mislil ,da smo napredna Evropska država žal pa to ne drži pod to vlado saj podpiramo teroristično organizacijo!! Fajonka misli,da so vsi v Evropi neumni le Slovenci so pametni!! Žal smo odstopili iz "jedrne Evrope " o kateri ste levičari toliko govorili!!
pager
31. 01. 2024 19.18
+9
mogoče je še kdo gledal včeraj, 30,02, ne vem na kateri tv je bilo osnovnošolce v razredu kaj jih učijo, z nasmehom na obrazu vzklikajo izraelce je potrebno ubiti, amerikance je potrebno ubiti, in to v neki melodiki da je prav lepo slišat. In kdo mi zdaj pametuje da je potrebno to podpirat. Pa vsi ki omenjate da se otroke pobija, a so oni kaj več vredni??? ja za teroriste so več vredni saj jih iz mladosti učijo sovraštva do ostalih ljudi sveta in jih po takem izobraževanju lahko pošljejo kamorkoli ubijat po svetu... spet igrajo čustva , ja pa otroci so, res je ampak ta otrok lahko čez leta stoji na tvojem pragu, tko kot se je doniralo preko unicefa v afriko za lačne otroke, dans imate te otroke tle , pa jih zdaj futrajte. Naravna selekcija poskrbi za pravico, ne pa politika
TEDYC
31. 01. 2024 18.51
+2
ne razumem...brati so med seboj..v PAL..pa si med seboj kradejo
Armagedon1
31. 01. 2024 18.31
+16
To je nora zunanja politika aktualne vlade (beri Fajonke, Goloba in veleizdajalske levice), ki podpira in podpihuje Hamas, t. j. Islamski terorizem. Vse civilizirane, napredne in moderne države Sveta, razen nazadnjaške slovenske politike te vlade, pa trdno podpira Izrael in trdno stoji na njegovi strani.
niktalop
31. 01. 2024 17.57
+13
Slovenija še naprej podpira teroriste. Poleg humanitarne pomoči naj slovenska oblast pošlje še nekaj orožja in nabojev.
Lion90
31. 01. 2024 17.50
+14
Fajinka podpira teroriste! Migrantje ji vec pomenijo kot lasten narod!
Grma53
31. 01. 2024 17.38
+14
Mi smo pa vedno na tistem bregu, kjer so zbrani teroristi. Jim je pa potrebno pomagati, ker če bodo porušeni vsi rovi, bo potrebno skopati nove.
visoki
31. 01. 2024 18.28
-6
Grma53
01. 02. 2024 09.21
+2
Grdi Izraelci, ker rušijo podzemne tunele v Gazi, ki so jih Hamasovci gradili tudi z našim denarjem.
Uporabnik1908615
31. 01. 2024 17.31
+15
Sedaj ko pa smo se usedli na afriški vlak pa bomo veselo financirali islamske teroriste v Hamasu, ki ga vodi in oborožuje Iran in ki hoče vojno z Izarelom in vse dela zato, da ne pride do mirovnega sporazuma z Izraelom in Palestinci
omega _v6
31. 01. 2024 19.32
+8
Levičarji so to dolžni Iranu saj so prav za to državo leta "prali denar" in to NEKAZNOVANO!!
Uporabnik1908615
31. 01. 2024 17.28
+12
SEDAJ KO JE FUJONKA STOŠILA NA AFRIŠKI VLAK BOMO PA FINANCIRALI ISLAMSKE TERORISTE V HAMASU, KI JIH VODI IRAN
jebivoje
31. 01. 2024 17.24
+18
če našo vlado tako tišči denar ,zakaj ni pri nas minimalna neto plača vsaj 1500e in najnižja pokojnina 1000e, vsak dober gospodar najprej poskrbi za svojo družino a ne?
sosed5
31. 01. 2024 16.44
+20
In??, so se igrali z ognjem in opekli. Niti eura vec.