Tujina

Hotelska srečanja jasna: Orban in Melonijeva v evropsko 'španovijo'

Bruselj, 02. 02. 2024 09.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.S., T.H., STA
Komentarji
327

Madžarski premier Viktor Orban je na četrtkovem zasedanju voditeljev EU vendarle popustil in umaknil veto Madžarske na nov paket pomoči Ukrajini, vreden 50 milijard evrov. Po besedah diplomatov sta ključno vlogo pri prepričevanju Orbana odigrala italijanska premierka Giogia Meloni in francoski predsednik Emmanuel Macron. Melonijeva se je pred srečanjem voditeljev z Orbanom dvakrat sestala tudi v hotelu. Danes je postalo jasno, o čem je (še) tekla beseda. Orban je namreč sporočil, da se bo njegova desničarska stranka Fidesz po evropskih volitvah pridružila politični družini Melonijeve, evroskeptičnim Evropskim konservativcem in reformistom (ECR).

Madžarski premier Viktor Orban je včeraj podprl dogovor o 50 milijard velikem paketu pomoči Ukrajini. Čeprav se je špekuliralo, da bo Orban na zasedanju vrha EU ponovno blokiral dogovor, je srečanje na koncu trajalo le dobro uro, nato pa so sporočili, da pomoč Ukrajini podpirajo vse članice. 

Bruseljski Politico zdaj poroča, da sta Orbana uspela prepričati italijanska premierka Giorgia Meloni in francoski premier Emmanuel Macron. "Melonijeva je vodila pogovore z Orbanom zaradi njunega dolgoletnega odnosa," sta za portal povedala neimenovana diplomata. 

Odločitev, sprejeta na četrtkovem vrhu v Bruslju, je bila ključna za evropske voditelje, ki so želeli dokazati podporo Ukrajini, hkrati pa pokazati, da so sposobni  zajeziti "madžarski upor". Orban je namreč v preteklosti večkrat grozil, da bo uporabil veto na vrsto vprašanj.

Ursula von der Leyen, Charles Michel, Emmanuel Macron, Giorgia Meloni, Viktor Orban in Olaf Scholz
Ursula von der Leyen, Charles Michel, Emmanuel Macron, Giorgia Meloni, Viktor Orban in Olaf Scholz FOTO: Profimedia

Voditelji so sicer ob začetku srečanja poudarili, da bi dogovor o pomoči Ukrajini lahko sprejeli tudi brez Madžarske, a bi s tem Rusiji pokazali, da v Evropi manjka enotnosti.

Osebe blizu kabineta italijanske premierke so za Politico povedale, da je Melonijeva s svojimi diplomatskimi napori začela pred meseci, ko je opravila pogovore z različnimi ministri in uradniki in to še preden 27 voditeljev v prvem poskusu decembra ni doseglo dogovora. 

Giorgia Meloni in Viktor Orban
Giorgia Meloni in Viktor Orban FOTO: AP

Dva dni nazaj pa so delegacije znova delale pozno v noč, da bi zagotovile preboj v 'borbi' z Orbanom. V tem tednu je Melonijeva po pisanju portala okrepila svoja prizadevanja, z Orbanom se je večkrat pogovarjala po telefonu, z njim pa se je tudi dvakrat srečala v luksuznem bruseljskem hotelu Amigo. 

Orbanovi gredo med evropske konservativce Melonijeve

O čem so (še) tekli pogovori, je postalo jasno danes. Orban je namreč napovedal, da se bo njegova desničarska stranka Fidesz po junijskih evropskih volitvah pridružila evroskeptičnim Evropskim konservativcem in reformistom (ECR), ki jih vodi Melonijeva.

"Ideja je bila, da se pridružimo še prej, a na tej točki bomo to storili po volitvah," je dejal po vrhu EU. "Kakorkoli že, moj odgovor je pritrdilen, pripravljeni smo in se bomo pridružili konservativcem," je dejal.

Stranka Fidesz, ki je ob grožnjah z izključitvijo zaradi opozoril o spodkopavanju pravne države na Madžarskem leta 2021 sama izstopila iz desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP), trenutno ni članica nobene evropske politične družine. V Evropskem parlamentu ima 12 poslancev.

Giorgia Meloni in Viktor Orban
Giorgia Meloni in Viktor Orban FOTO: AP

ECR, ki jo je leta 2009 ustanovil nekdanji britanski premier in sedanji zunanji minister David Cameron, združuje evropske desničarske in evroskeptične stranke, med katerimi so španska skrajno desna stranka Vox, nekdanja poljska vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS) ter skrajno desni Švedski demokrati. V Evropskem parlamentu je v tem mandatu peta najmočnejša politična skupina.

Pridružitev Fidesza ECR-ju bi lahko v naslednjem mandatu obrnila razmerje moči bolj v korist desničarskih evroskeptičnih sil v Evropskem parlamentu, poroča Politico.

Madžarska je razvoj dogodkov predstavila kot zmago Budimpešte

V sredo zvečer se je z Orbanom sicer srečal tudi francoski predsednik. V začetku januarja pa ga je povabil na kosilo v Elizejsko palačo. Po besedah diplomatov je Macron v pogajanjih odigral ključno vlogo. "Nikoli ni želel nasprotovati Orbanu, ampak ga je skušal pridobiti na svojo stran," je za Politico povedal vir blizu francoskega predsednika. 

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je tako včeraj sporočil, da je dogovor sprejet. Voditelji so se dogovorili, da bo Evropski svet na podlagi letnega poročila Evropske komisije vsako leto opravil razpravo o izvajanju finančnega instrumenta za Ukrajino. Če bo treba, bodo voditelji čez dve leti pozvali komisijo, naj pripravi predlog revizije instrumenta v okviru prihodnjega dolgoročnega proračuna.

Madžarska je razvoj dogodkov predstavila kot zmago Budimpešte in poudarila, da je od vrha dobila, kar je želela. Orban je pojasnil, da je Madžarska prejela zagotovila, v skladu s katerimi evropska sredstva, ki so bila dodeljena Budimpešti in jih je Bruselj zamrznil, ne bodo poslana Ukrajini. 

Diplomati so za Politico poudarili, da je Orban preprosto moral popustiti, da bi se izognil večji politični krizi. "Madžarska potrebuje Evropo. Moral bi pogledati tudi, kaj Madžarska pridobi s tem, ko pripada Evropi," je ob prihodu na srečanje novinarjem dejala estonska premierka Kaja Kallas. 

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (327)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cool1
04. 02. 2024 09.31
+1
Madžarska ki je bila prej vedno najbolj komunistična država , sedaj išče najbolj desne zaveznike in partnerje.... ne vem , kaj bi na to rekli prebivalci te države...
konc
03. 02. 2024 12.57
+1
Dejstvo je, da bo tako EU kot sama Evropa propadla, če ostanemo na trenutni poti. Rabimo spremembe, ker tole ne pelje nikamor drugam kot v pogubo.
apage
03. 02. 2024 11.20
-1
Hočeš nočeš, edini človek s hrbtenico v EU. Ostali vladajoči posameznih držav pa samo pred bruselj in bee, beee, beee
cool1
04. 02. 2024 09.31
marre
03. 02. 2024 10.06
-1
Še vedno sem mnenja, da bi morali vsaj za nekaj časa Madžarski odvzeti volilne pravice in vse EU fonde.. Mogoče do konca leta.. Da bi tudi najbolj verni Madžari videli, kaj pomeni biti brez EU fondov in kakšen buzerant in nategun je tale Orban.. Aja Madžarska ima še vedno največjo inflacijo v EU območju...
apage
03. 02. 2024 11.23
-1
Ooo marre mare, ne bodi ga treba. Kaj pa je EU? Kaj je EU? kopica povezanih držav, ki so ovce. Ti pa pojma nimaš ne o zvezi držav ne o demografiki. Po tvojih besedah bi bilo najbolje da gre EU v vojno z lastnimi zaveznicami. Misliš, da je EU tako močna, da se lahko kar "mimgrede" odpove in daje ultimate posameznim državam? Ja pa ja de...
JE-BI-GA
02. 02. 2024 21.40
Mu je dala lulo boksat?
Cervantes Saavedra
02. 02. 2024 21.33
+0
Na željo številnih "borcev za resnico" še enkrat objavljam moj zapis izpred nekaj ur v naivnem upanju, da bodo tokrat ti borci le povedali, kje vse točno pišem neresnico. Glavne svoje izjave sem celo oštevilčil, da bodo kritiki imeli še lažje delo. - Vprašanje 1: ALI SO TO ONI NAČELNO VEDNO NA STRANI AGRESORJA ali le selektivno. Po kakšnem merilu, razen navijaškem seveda? – Vprašanje 2: Ali se torej ne sme POMAGATI NAPADENI državi, denimo zdaj Ukrajini. Ali tudi ne kdaj napadeni Sloveniji, Srbiji, Moldaviji, Gruziji...Da bo čimprej mir. Odgovor? – Vprašanje 3: Eni kritizirajo nedemokratičnost EU. ALI MORDA KJE DRUGJE VIDIJO VEČ DEMOKRATIČNOSTI? Morda v Rusiji, Belorusiji, S. Koreji..., Madžarski??? – Vprašanje 4: Zakaj so vse države, ki jim je USPELO ZBEŽATI IZ RUSKEGA OBJEMA IN VSTOPITI V EU, po svoji primerjalni ravni gospodarskega razvoja že občutno nad Rusijo (celo Romunija!). Podatki o tem so zlahka (žal?) dostopni na uradnih straneh (UN, IMF, WB...) na spletu. – Eden tu je celo zapisal, da LE SKRAJNI LEVIČARJI V EU podpirajo Ukrajino. To pa je čista žalitev za vse sredinske in desničarske politične sile v Evropi, ki da niso za pomoč napadenim državam pred agresorji. – Sem kaj napisal neresničnega!!!?
nestabilen
02. 02. 2024 19.58
+4
Orban je popustil zato ker so mu zaceli groziti Americani.
RRfreak
02. 02. 2024 19.45
+1
Madžarska je itak tik pred odhodom iz EU, razen seveda, če ne bo njihova ulica spravila tega mini-diktatorčka, "wannabe", končno z oblasti, ki se je tako krčevito oklepa ... Mislim, da mu ura že tik-taka. V sosednji IT se pa vlade itak menjajo kot po tekočem traku. Tale Melonijeva tud ne bo prav dolgo ...
02. 02. 2024 18.32
+6
Ukraina ni nic drugega kot korupcija in unicenje eu
Harpuna
02. 02. 2024 18.28
+3
To so načelni politiki,ki zastopajo interese svoje države,ne naša megla od vlade,ki samo klečeplazi pred Brusljem in naredi vse v škodo državljanov,kar rečejo tujci.Vprašanje kaj vse bi lahko iztržili,če blokirali Hvaško,tako pri vstopu v EU,kot v Šengen,dokler nam ne bi ustregli v zahtevah v korist naše države.
Posteni
02. 02. 2024 18.38
+0
Ajaa.. torej je bil pokoncen ko ni hotu posiljat denarja v ukr in pokoncen je zdej ko je podprl ta predlog ?? 🤣.. odlocte se putinofili zdej ...
Harpuna
02. 02. 2024 19.04
+0
Posteni Daj ne nakladaj,če ne razumeš zapisanega,tudi če je sedaj podprl,je sigurno s tem nekaj dosegel za svojo državo.
RRfreak
02. 02. 2024 19.32
Professor
02. 02. 2024 18.05
+11
Giogia Meloni ga je zmehčala... 💦💦💦
Kumul
02. 02. 2024 17.55
+1
Kdo je na sliki med Macronom in Melonijevo? Tista teta v ozadju sedi na čelu mize...
Hc4life
02. 02. 2024 17.51
Mađaroš ji je žlauhec napelo
Luther
02. 02. 2024 17.50
+5
Orban je popustil pod pritiski in tudi zato, ker je zase in za Madžarsko dosegel, kar je želel. Sicer pa 50 milijard v 3 letih pomoči, je le kapljica v morje. S temi miljardami bodo v Ukrajini pokrivali le plače javnih uslužbencev (med njimi tudi Zelenskega) in nekaj bo šlo v humanitarne namene. Vojna v Ukrajini stane približno 1 milijardo na dan tako Ruse kot Ukrajince. 50 milijard 50 dni in kaj potem? Bomo morali davkoplačevalci še bolj stisniti pasove in plačati še nadalnjih 50 - 100 - 200 milijard?
jank
02. 02. 2024 17.52
+5
Kaj je dosegel Orban? Pred njegovimi ovčkami se je kazal kot močan.
Luther
02. 02. 2024 17.58
+3
jank
02. 02. 2024 17.49
+4
Samo upamo lahko, da bo pri nas tudi v prihodnje večina volivcev obrnilo hrbet avtokratu Janši in da se nikoli ne bomo znašli v katastrofalnem filmu Orbanije.
PoldeVeliki
02. 02. 2024 17.46
+0
Golob že polni gate...
Blond James
02. 02. 2024 17.32
+4
Igrajo umazano igro pranja denarja in narkoterorizma
Dddddddd
02. 02. 2024 17.24
-5
Dasna pot je edina prava pot. Ze ko nekom reces, da je "lev", je to vedno pomenilo, da je salabajzar. Levi salabajzarji bodo samo se naprej unicevali gospodarstvo, ekonomijo in mir v EU. Hitro se blizamo nepopravljivi islamizaciji Evrope. Treba je pametno ukrepat.
SlobodaNE
02. 02. 2024 17.26
+0
Saj desno pomeni več kapitalu levica zagovarja malega človeka vsaj na papirju
jank
02. 02. 2024 17.35
-1
Normalnih desničarjev skorajda ni več. Vse bolj se zlivajo s skrajnimi desničarji.
RRfreak
02. 02. 2024 19.36
Ej, model, al pa če mal zadihaš in se ne repenčiš tolk. Lohk se pa zagrebeš in si izboriš kakšno pozicijo v EU organih! Aja, seveda ..., nimaš cohones, še manj pa znanja, kavč komentator ... :)
SlobodaNE
02. 02. 2024 17.21
-2
Johanovi kolegi sami biseri. SDS je res najslabša izbira.
SlobodaNE
02. 02. 2024 17.18
-3
Kaj pa naš Golob kljukec lažnjivi preoblečeni fašo
Cervantes Saavedra
02. 02. 2024 21.24
za slob: Res je Golob fašo. In kako to veva? Enostavno, poslal je napr. slovensko vojaško častno četo na ljubljanske Žale, da položi venec na grob pomožne nemške vojske na Slovenskem, ki so jo med Slovenci izbrali nacisti, jo oblekli in obuli, nahranili, oborožili in jo plačevali, da se bori za njihove cilje na Slovenskem. Sami so si ironično pravili "domobranci", čeravno niso nič branili slovenskih domov. Pravili so, da antikomunisti,. pa so aretirali in poslali v nacistični zapor tudi Borisa Pahorja, ki ni bil ne komunist ne pripadnik OF, le rodoljub, ki ni maral nacifašistične okupacije. Tako veva, kdo je fašo in kdo ne. Pa sva razčistila. Ali pa morda ti imaš kakšno še boljšo definicijo?