Tujina

Zakaj praznujemo dan žena? Je boj za enakost še potreben?

Ljubljana/Washington/Bruselj, 08. 03. 2023 10.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
70

Ljudje 8. marec kot poseben dan za ženske praznujemo že več kot stoletje, kot opozorilo na neenakosti med spoloma pa služi še danes. Ženskam v Afganistanu so talibani lani med drugim prepovedali visokošolsko izobraževanje, v Iranu so izbruhnili množični protesti, potem ko je moralna policija 22-letnico "podučila" o nošenju hidžaba, čez nekaj dni pa je v bolnišnici umrla. Razlike med spoloma je poudarila tudi ruska invazija na Ukrajino, ženske so bolj ranljive, kar se tiče dostopa do hrane, bolj so podvržene revščini, poroča pa se tudi o vse več nasilju nad ženskami. V ZDA medtem denimo bijejo bitko proti prepovedi splava. A vendar smo ljudje v zadnjih letih dosegli tudi nemalo sprememb na bolje.

Mednarodni dan žena je zrasel iz delavskega gibanja in postal priznan letni dogodek Združenih narodov (ZN). Začetki segajo v leto 1908, ko je 20.000 žensk na pohodu skozi New York zahtevalo krajši delovni čas, boljše plačilo in volilno pravico. Leto pozneje je Socialistična stranka Amerike razglasila prvi nacionalni dan žena.

Dr. Anna Shaw in Carrie Chapman Catt, ustanoviteljici Lige ženskih volivk, sta leta 1915 na pohodu za volilno pravico žensk na peti aveniji v New Yorku vodili približno 20.000 podpornic.
Dr. Anna Shaw in Carrie Chapman Catt, ustanoviteljici Lige ženskih volivk, sta leta 1915 na pohodu za volilno pravico žensk na peti aveniji v New Yorku vodili približno 20.000 podpornic. FOTO: AP

Idejo, da bi ta dan postal mednaroden, je predstavila Clara Zetkin, komunistična aktivistka in zagovornica pravic žensk. Zamisel je predlagala leta 1910 na mednarodni konferenci delavk v Københavnu. Tam je bilo 100 žensk iz 17 držav, ki so se soglasno strinjale z njenim predlogom.

Clara Zetkin (1857 - 1933) je bila vplivna socialistična nemška političarka in borka za pravice žensk. Do leta 1917 je bila aktivna v Socialdemokratski stranki Nemčije, nato se je pridružila Neodvisni socialdemokratski stranki Nemčije (USPD) in njenemu skrajno levemu krilu Špartakistični ligi. To je pozneje postalo Komunistična partija Nemčije (KPD), ki jo je zastopala v Reichstagu med Weimarsko republiko od 1920 do 1933.
Clara Zetkin (1857 - 1933) je bila vplivna socialistična nemška političarka in borka za pravice žensk. Do leta 1917 je bila aktivna v Socialdemokratski stranki Nemčije, nato se je pridružila Neodvisni socialdemokratski stranki Nemčije (USPD) in njenemu skrajno levemu krilu Špartakistični ligi. To je pozneje postalo Komunistična partija Nemčije (KPD), ki jo je zastopala v Reichstagu med Weimarsko republiko od 1920 do 1933. FOTO: AP

Prvič so ga nato v Avstriji, na Danskem, v Nemčiji, Švici, pa tudi v Trbovljah praznovali leto kasneje. Stoletnico smo praznovali leta 1911, letos tako praznujemo že 112. mednarodni dan žena. Zadeva je sicer uradna postala leta 1975, ko so ta dan začeli praznovati Združeni narodi.  

Mednarodni dan žena je postal datum za praznovanje napredka žensk v družbi, politiki in gospodarstvu, medtem ko politične korenine dneva pomenijo organiziranje stavk in protestov za ozaveščanje o stalni neenakosti.

Zakaj prav 8. marec?

Clara sicer za mednarodni dan žena ni predlagala točnega datuma. Datum je bil formaliziran med vojno stavko leta 1917, ko so ruske ženske zahtevale "kruh in mir", štiri dni po stavki pa je bil car prisiljen pristati na njihove zahteve, začasna vlada pa je ženskam podelila volilno pravico.

Začetek stavke je po julijanskem koledarju, ki so ga takrat uporabljali v Rusiji, padel na nedeljo, 23. februarja. Po gregorijanskem koledarju je bil to 8. marec, ki je tako postal uraden datum dneva žena. 

Kako se praznuje dan žena?

Večini je znana ideja, da se na ta dan ženskam podarja cvetje. O tem priča tudi promet v cvetličarnah, ki se v treh ali štirih dneh okoli 8. marca podvoji, če ne celo potroji.  

Dan žena
Dan žena FOTO: Shutterstock

Dan praznujejo tudi v Rusiji, na Kitajskem pa imajo številne ženske 8. marca po priporočilu državnega sveta celo pol prostega dneva. V Italiji mednarodni dan žena ali la Festa della Donna praznujejo s podarjanjem cvetov mimoze. Izvor te tradicije ni jasen, vendar se domneva, da se je začela v Rimu po drugi svetovni vojni.

V ZDA so ženskam posvetili kar cel mesec, mesec marec je namreč mesec ženske zgodovine. Predsedniška poslanica, izdana vsako leto, tako počasti dosežke ameriških žensk.

Zakaj potrebujemo dan žena?

Številne ženske po svetu se morajo danes še vedno boriti za svoje pravice in to ne le v manj razvitih državah. Zaradi vojne, nasilja in političnih sprememb so bile v zadnjem letu posebej ranljive ženske v Afganistanu, Iranu, Ukrajini, pa tudi v ZDA.  

Ženska v Afganistanu mora imeti pokrit obraz, ko je zunaj.
Ženska v Afganistanu mora imeti pokrit obraz, ko je zunaj. FOTO: AP

V Afganistanu je ponoven vzpon talibanov oviral napredek na področju človekovih pravic, saj so ženskam in dekletom prepovedali visokošolsko izobraževanje, prav tako ne smejo opravljati večino del zunaj doma, brez moškega spremljevalca ne smejo oditi predaleč od doma, v javnosti pa si morajo zakrivati obraz. 

V Iranu je proteste sprožila smrt Mahse Amini, 22-letne ženske, ki jo je 13. septembra lani v Teheranu aretirala t. i. moralna policija. Žensko naj bi "podučila" o nošenju hidžaba, čez nekaj dni pa je v bolnišnici umrla.

Od takrat so se demonstracije nadaljevale po vsej državi, pri čemer so številni Iranci – tako ženske kot moški – pozivali k boljšim pravicam žensk in spremembi trenutnega političnega vodstva. "Ženska, življenje, svoboda" je slogan protestov. Oblasti so jih prikazale kot nemire in se odzvale s silo. V protestih je umrlo več kot 500 ljudi.

Protesti zaradi ubite Iranke Mahse Amini
Protesti zaradi ubite Iranke Mahse Amini FOTO: AP

Po poročanju Združenih narodov so razlike med spoloma še bolj opazne tudi zaradi ruske invazije na Ukrajino. Poročajo namreč o velikih razlikah med spoloma, kar se tiče dostopa do hrane in posledično podhranjenosti. Izpostavili so razlike v podvrženosti revščini, poročajo pa tudi o vse več nasilju nad ženskami. Zaradi zvišanja cen in pomanjkanja je ta trend opazen tudi drugod po svetu, ne le v Ukrajini.  

Bitko v nekaterih zveznih državah bijejo tudi Američanke. Naj spomnimo, da je 24. junija lani vrhovno sodišče ZDA razveljavilo "Roe proti Wadu", zgodovinski del zakonodaje, ki je ščitil pravico do splava. Na milijone ljudi je tako napolnilo ulice v več zveznih državah, kjer so protestirali proti prepovedi splava. Tamkajšnje ženske zdaj pomoč iščejo tudi na primer v Mehiki, kjer je splav od leta 2021 dekriminaliziran. 

Protesti proti prepovedi splava
Protesti proti prepovedi splava FOTO: AP

V zadnjih letih beležimo tudi spremembe na bolje

Kljub naštetemu je v zadnjih nekaj letih prišlo tudi do pozitivnih sprememb.  

Novembra lani je Evropski parlament po 10-letnem boju sprejel zakon za zagotovitev, da bo v upravnih odborih javnih družb do julija 2026 zastopanih več žensk. "Veliko žensk je usposobljenih za najvišje položaje in z našo novo evropsko zakonodajo bomo poskrbeli, da bodo resnično imele možnost, da te položaje tudi zasedejo," so sporočili iz EU.

Medtem so bili v Armeniji in Kolumbiji posodobljeni zakoni o starševskem dopustu, Španija pa je sprejela zakone, ki podpirajo menstrualni dopust in širijo dostop do splava.

Mednarodni olimpijski komite je poročal o spolno najbolj uravnoteženih zimskih igrah, pri čemer so ženske predstavljale 45 odstotkov športnikov v Pekingu 2022. Čeprav enakost spolov ni bila dosežena, so nove smernice spodbujale bolj uravnoteženo pokritost ženskega športa.

Tudi Svetovno prvenstvo Fifa za ženske leta 2023 se je razširilo, saj v njem sodeluje 36 ekip. Ameriška nogometna zveza je pred tekmovanjem dosegla zgodovinski dogovor o enakovrednem plačilu svojih moških in ženskih ekip, s čimer je postala prva v tem športu, ki je obema spoloma obljubila enako plačilo. Igralke so si morale to sicer izboriti s številnimi zahtevki in tožbami, svoj prav pa so zagovarjale več kot pet let. 

Kaj pa mednarodni dan moških?

Dan žena prazujejo tako ženske kot tudi moški, ki podpirajo enakopravnost spolov. Poznamo pa tudi dan, namenjen moškim – 10. marec je namreč dan mučenikov. Praznik ima sicer svoje korenine v krščanskem izročilu. Po legendi se je v četrtem stoletju 40 vojakov elitne legije uprlo ukazu, da se odpovejo krščanstvu. Vrgli so jih v ledeno mrzel ribnik, kjer so tragično preminuli. 

Praznik so si ljudje izmislili nekje po drugi svetovni vojni kot protipol prazniku žena. Rekli so: "Če ženske praznujejo, morajo pa tudi moški," je pred leti za naš portal pojasnil etnolog Janez Bogataj. Bogataj meni, da ta praznik danes nima kakšnega pretiranega pomena. Prepričan je, da moški ne potrebujejo praznika, ki bi bil protiutež dnevu žena. "Če bi bili res enakopravni, potem bi vsi praznovali celo leto," je prepričan. "Ta praznik kaže na neko krizo v sodobni družbi," zaključuje Bogataj. Po tradiciji se sicer moškim na ta dan kot simboličen opomin, da se mučeništvo v njihovem življenju še vedno dogaja, pa tudi kot znak partneričine pozornosti, podarjajo suhe slive, trnje in klobasa. 

Po poročanju BBC-ja pa je moškim po svetu namenjen še en dan, in sicer 19. november. Ta datum kot dan moških poznamo šele od 90. let, a ga ZN ne priznavajo. Kljub temu ga ljudje praznujejo v več kot 80 državah po vsem svetu. Dan naj bi slavil vse pozitivne stvari, ki jih moški prinašajo svetu, svojim družinam in skupnostim, pravijo organizatorji, ki dodajajo, da je namen praznika izpostaviti pozitivne vzornike, ozaveščanje o dobrem počutju moških in izboljšati odnose med spoloma. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FlatyEric
08. 03. 2023 19.38
+0
Sem takoj za enakost žensk. Enako z moškimi naj delajo na gradbiščh in v rudnikih. Bodimo potem enaki povsod.
Zmaga Ukrajini ..
08. 03. 2023 20.00
+0
A ti enakost spolov dojemaš zgolj po delitvi dela? Kot v srednjem veku? In zakaj že bi po tvojem MORALE ženske delati na gradbiščih in v rudnikih? Saj večinoma niti naši državljani moškega spola nočejo opravljati teh del?! In če je zate pojem enakopravnosti to, da delamo isto delo, potem pričakujem, da nemudoma začneš "štrikat", kvačkat, šivat in likat,... poleg "must do" make-upa, lakiranja nohtov, ipd. Ja, en "ploščatek" si... pa kakorkoli obrneš.
niktalop
08. 03. 2023 15.40
+5
Boj za enakopravnost žensk je še potreben, a je že v naprej izgubljen dokler bo obstajala ena sama država katere ureditev temelji na islamu. Moški v muslimanskih državah ne bodo NIKOLI dopustili da bi bile ženske enakopravne in enakovredne.
User1563571
08. 03. 2023 15.47
+2
Zmaga Ukrajini ..
08. 03. 2023 19.54
Islam nima tu nobene veze. Za neenakopravnost so krivi mentalno šibki osebki moškega spola, ki se čutijo ogrožene in so tudi sicer duševno pohabljeni.
nikhrast
08. 03. 2023 14.18
-6
Kjer so močni sindikati tam je enakopravnost, vsaj tako vidim tu v Severni Ameriki. 8. marec se pa ignorira tu v Severni Ameriki, nobenega cvetja kot za valentinovo ali pa Mother's Day.
JohannDoe
08. 03. 2023 14.07
+5
Po kakih deset let starih statistikah OECD smo moški v Sloveniji po prebitih urah v gospodinjskih opravilih na vrhu v svetu. Pred Danci, Francozi, Avstralci, Nemci, Američani, Angleži, Irci. Zdej pa zložite sliko skupaj. Bodisi je problem vaš oseben in si ne znate ali nočete najt normalnega partnerja in v nedogled ponavljate kake stare zgodbe. Ali pa se je narava slovenskih moških v desetih letih tako spremenila, da zahteva vsesplošno jamranje in kazanje s prstom.
JohannDoe
08. 03. 2023 14.15
+6
Obstaja pa še tretja varianta: da iz hišnih in gospodinjskih opravil delate tako muko in znanost, da vam vsak moški na koncu pobegne, ali k drugi, v službo ali pa v gostilno. Kar je tudi za malo premislit, glede na to, da oboji skupaj porabimo za gospodinjska opravila več ur in časa kot v marsikateri razviti državi, kjer navkljub temu preživijo in večinoma tudi živijo boljše kot mi.
mptour
08. 03. 2023 14.53
+2
User1563571
08. 03. 2023 15.46
+3
Če imaš res tako možačo, se mi smiliš. Tudi ženske so drugačne, drži, a danes je vendarle njihov dan.
prašek
08. 03. 2023 13.55
-5
Vsem spoštovanim tovarišicam bi rad čestital ob njihovem prazniku ! Moškim pa želim, da svoje žene vsaj danes razbremenijo hišnega dela in jih povabijo nekam na večerjo.
prdara
08. 03. 2023 13.53
+5
pa kje je enakopravnost,če se navezem na to vojno,ženske spuscajo cez mejo,moske pa v rov.Na top jo postavi pa naj seka to ti je enakopravnost
JohannDoe
08. 03. 2023 13.52
+2
@ys "Enakopravni bomo, ko bodo moški prišli iz službe domov, skuhali kosilo, oprali perilo" -------- Si si pogledala svetovno statistiko koliko ur gospodinjskih del opravijo moški za Slovenijo? Naj ti povem, da smo pri vrhu. Za hec si poglej še koliko jih opravimo oboji z ženskami skupaj v primerjavi z ostalim svetom. Čudim se kako ostali svet sploh preživi brez vsega tega matranja po hiši.
gongash
08. 03. 2023 13.47
+4
Dandanes se morajo moški boriti za enakopravnost žal.
ZDENKO 1
08. 03. 2023 13.43
+4
Se par let pa se bodo morali moski zaceti boriti za enakopravnost
neplesalec
08. 03. 2023 13.28
+3
Ko se bodo ženske "borile" tudi za vsa tista najtežja , najnevarnejša , najbolj umazana dela , bomo lahko nadaljevali z debato . Do takrat pa naj se premnoge zavedajo , da bi bil njihov standard bistveno nižji , kot ga jim sedaj zagotavljajo partnerji . Soseda se je pred poroko vozila s starim kalosom , sedaj se šopiri v pasatu ....
mr.poper
08. 03. 2023 13.46
-2
prdara
08. 03. 2023 13.50
+4
mmickica
08. 03. 2023 15.34
+1
Prosti pad, ne vem kje ti zivis, da tako razmisljas?! Jaz si avto kupim sama, za to ne rabim mozevega denarka, pa vecina zensk ki jih poznam tudi. Zasluzimo priblizno enako, ce pa kateta zenska prostovoljno ravna tako, da njena placa gre za vse stroske, mozevo pa zapravi moz sam, si je sama kriva. O tezkih delih ni kaj razpravljat, ker tezkih del, razen na kmetiji, ni vec. Torej oba naj poprimeta za metlo, krpo, utd..., pa bo volk sit in koza cela.
Cene Novak
08. 03. 2023 13.25
+4
Včasih ko je bilo malo več poudarka na ta praznik so ženske delale ,dedci so se ga napili in Metod je dobil prost izhod !
Sickk 2
08. 03. 2023 13.13
+5
Ja tezko,moski prhajajo do miljonov s trdim delom, zenske pa vecinoma s sirjenjem nog...
mptour
08. 03. 2023 12.50
+7
Enakopravnost je izgovor žensk, da uveljavljajo svoj prav.
yss
08. 03. 2023 12.49
-10
Enakopravni bomo, ko bodo moški prišli iz službe domov, skuhali kosilo, oprali perilo, pomagali otrokom pri nalogah in se igrali z njimi, pripravili večerjo, pospravili in zlikali perilo posesali uredili vrt, nabavili v trogovini , pomagali ostarelim staršem im servisirali moža. oz. v tem primeru ženo..
NOČNA MORA
08. 03. 2023 13.09
+10
Torej smo ze kje je potem problem.. Ce si ti neznas najt moskega in isces mamine sincke so za to krivi vsi moski? Z mojim delava oba, kuhava oba, kidava oba, pospravljava oba, z otrokom se ukvarjava oba, voziva oba.. Ce kdo zboli prevzame vajeti drug in postori vec pa se kaksno cokoladko pa cajcek prinese v posteljo za lepsi dan. Ne razumem tega jamranja. Ce si to zelis si moras takega partnerja poiskat. Samo gre zadeva v obe smeri ne samo v eno
storz909
08. 03. 2023 13.24
+6
Wow.....predvidevam da si še vedn samska in s takim kriterijem za moške,boš še kr lep čas sama....v partnerskem odnosu sta vedno dva,ki si porazdelita delo med sabo,če je en v službi, pač drugi uredi kosilo,stanovanje itd....in obratno....po tvojem zapisu,je pa "enakopravnost" v zvezi,da moški opravlja vso delo,da lahko ženska relaksira in kofetka....žal ti moram razblinit ta tvoj "balonček enakopravja" in če boš še naprej razmišljala tako,si začni nabavljat krdelo mačk za stara leta....😉
yss
08. 03. 2023 13.48
-3
yss
08. 03. 2023 13.52
-4
storz909
08. 03. 2023 14.09
+3
Kakšno podcenjevanje??Kakšen ego??Lepo te prosim,ti si si ustvarila neko sliko v glavi,kako bi morala po tvoje delovati zveza med dvema enakopravnima partnerjema,ki je na meji absurda....po tvoje ,bi moral moški priti iz službe,in takoj,ko bi stopil čez vrata,bi moral narediti kosilo,oprat perilo,posesati stanovanje,skrbeti za otroke,likat....itd....na koncu bi pa še "poservisiral" ženo,kot si ti tovtako slikovito opisala....takšna oseba ne obstaja,mogoče v glavah teh novodobnh "woke" žensk,ki mislijo da se cel svet vrti okoli njihovih ri..i in da bo vse po njihovem,al pa ne bo nikakor....no sej tudi ti bpš prišla enkrat v leta,ko si boš prišla gor,da ne moraš pričakovati takšnih iluzij v življenju,ker se jih boš načakala....
mmickica
08. 03. 2023 15.38
+2
1863185, tako se govori! Ce bi vse razmisljale tako, te teme sploh ne bi bilo. Zato jaz vedno trdim, da po zakonu smo vsi enaki, kako si pa kdo doma uredi zivljenje, je njegova, oziroma njena volja, samo potem ne jamrat!
dannyer
08. 03. 2023 17.13
+0
enaki boko ko bo smrti na delavnem mestu 50 50 k obodo ženskeu pravlale težko delo. ne pa da jih zakoni devaj ona položaje kamor niso sposobne. pa kobomo enaki pred sodiščem. plaeč pa so mit laž
Rodion Raskolnikov
08. 03. 2023 12.48
+8
Žensko so v EU in ZDA na vseh področjih priviligirane. Kako neumno je to nakladanje o neenakosti žensk lepo demostrira ta članek! Zelo značilno v delu kjer razlaga kako vojna v Ukrajini povečuje neenakost žensk, objektivno pa je v zadnjem letu tam umrlo pol milijona mladeničev in mož v najboljših letih, vsekakor ne žensk.
Rodion Raskolnikov
08. 03. 2023 12.50
+6
Če gledaš evropsko in ameriško politiko, so ženske oz političarke tiste, ki eskalirajo konflikte v svetu. Vse jasno če gledaš izjave šopka EU zunanjih ministric in Von Der Leyen!
123soba
08. 03. 2023 12.45
+8
Glede na vse, kaj danes počnejo ženske v politiki in državnih inštitucijah, bo kmalu potreben praznik DAN MOŠKIH.
JVeliki
08. 03. 2023 12.33
+11
Ženske so za enakopravnost dokler ni potrebno snega kidat, potem so pa raje nežnejši spol :)
JohannDoe
08. 03. 2023 12.27
+5
@xy "Vsak dan se moramo boriti za svoje pravice, ker smo fizično šibkejše" ----- Tudi moški niso vsi med sabo enako fizično močni. Obstajajo tudi fizično šibkejši ljudje od žensk - otroci obeh spolov. Obstajajo danes tudi razne moči, ki niso fizične in so lahko osnova za izkoriščanje močnejšega nad šibkejšim. So tudi situacije, v katerih se moški zaradi okoliščin znajde v šibkejšem položaju do ženske. Nismo več v džungli, kjer za prevlado šteje telesna velikost in dolžina fizične gorjače. Fizično nasilje je v današnji družbi velikokrat zatrto, naša življenja in odnose pa obvladuje in kroji drugačno nasilje in izkoriščanje, ki temelji na tem.
JohannDoe
08. 03. 2023 12.28
+4
Ključno za preprečevanje nasilja v družbi je enak odnos do vsakršnega izkoriščanja iz položaja moči, ne pa z identifikacijo s spolom.
mr.poper
08. 03. 2023 12.23
+4
Brez žensk propademo izginemo iz planeta zato vsem ženskam čestitke za praznik!
123soba
08. 03. 2023 12.45
+3
mr.poper
08. 03. 2023 13.47
+1
Cryptofag
08. 03. 2023 12.20
+3
Danes vec ne locis deca od babe