Tujina

Žalosten prizor, ki skrbi ekologe: jezero v BiH umazano rjave barve

Konjic, 09. 04. 2024 11.52 | Posodobljeno pred 22 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Voda v Jablaniškem jezeru, ki se razteza od Konjica do Jablanice, je postala umazano rjave barve, zaradi česar so zaskrbljeni tako domačini kot ekologi. Razlog je prekomerno cvetenje alg, pojav, ki se zadnja leta pogosto pojavlja v spomladanskem obdobju. Povzroča pa ga – kdo drug kot človek.

Fotografije jezera, ki je spremenilo barvo iz zelene v umazano rjavo, je na Facebooku objavila nevladna organizacije Društvo Zeleni Neretva Konjic in jih poimenovala "groza na Jablaniškem jezeru". 

V organizaciji navajajo, da je razlog za takšen pojav cvetenje alg, ki ga povzroča prekomerno odvajanje fosfatov, kar je za portal Klix.ba potrdil tudi Sanel Riđanović, predstojnik Oddelka za biologijo na Pedagoški fakulteti Univerze Džemal Bijedić. "Ta težava se ponavlja že leta. Razlog za cvetenje alg je fosfor, ki ga običajno najdemo v detergentih, in jasno je, da vir fosforja od nekje prihaja in spodbuja cvetenje alg. Že pred dvema letoma sem opozarjal, da je treba najti primarni vir onesnaženja. Možno je, da je vzrok kanalizacija v Konjicu ali neka tovarna, ne vem, zagotovo pa je to treba ugotoviti. To je pogubno za ribe in za ostalo floro, saj alge absorbirajo kisik, ki ga posledično ni dovolj v vodi, zato lahko kmalu pričakujemo pogin rib," je povedal. 

Poleg tega je pred vrati turistična sezona, ko bi morali po njegovem mnenju prepovedati kopanje v jezeru, saj bo – tudi zaradi cvetenja alg – v njem nastala visoka koncentracija bakterij, ki so lahko škodljive za kopalce. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zdi se, da je količina alg, ki so se letos pojavile v Jablaniškem jezeru, večja kot kdaj koli, pa je v izjavi za Bljesak.info potrdil predsednik Društva za zaščito okolja Zelena Neretva Amir Variščić. Pojasnil je, da je konkreten vzrok za cvetenje alg prevelika nasičenost vode z različnimi snovmi. "Predvsem s fosfati, ki se uporabljajo v industriji, in nitrati, ki prihajajo iz gospodinjstev in industrije, pa tudi iz kmetijstva," je povedal. Cvetenje alg po njegovih besedah ni nevarno za ljudi, je pa zelo nevarno za floro in favno, saj ob tem pojavu prihaja do prekomerne porabe kisika v vodi. 

Čeprav gre za veliko težavo, na katero ekologi opozarjajo že leta, Variščić pravi, da rešitve ni na vidiku. Vlada Federacije BiH je namreč pred nekaj meseci znova sprejela Uredbo o načinu in pogojih odvajanja odpadnih voda. Uredbo sprejemajo vsaka tri leta in je dobra vse do zadnjega člena – za podjetja, ki ne morejo zagotoviti čistilnih naprav, ne velja. "In tu vsa stvar pade v vodo," je razočaran. 

Naši predlogi, ki pa niso bili upoštevani, so, da bi vsako podjetje zmanjšalo vsaj tretjino nesnage, ki jo izpusti v vodotoke. Društva za zaščito okolja zaradi sprejete uredbe nimajo mehanizmov za izvajanje vzorčenja, zato ne morejo prikazati, iz katerega dela prihaja največ onesnaženja. 

Na vprašanje, ali je mogoče pričakovati, da bo stanje na Jablaniškem jezeru še slabše, Variščić odgovarja, da je to zelo verjeten scenarij. 

Na Agenciji za vodno območje Jadranskega morja pravijo, da so bili obveščeni o spremembah v Jablaniškem jezeru. Tudi po njihovih besedah fotografije kažejo na pojav cvetenja alg, ki so ga že zabeležili v preteklih letih. Organizirali so terenski ogled in vzorčenje vode ter ugotovili, da na območju mesta Konjic ni sprememb v barvi reke Neretve. Glede na rekordno visoke temperature in splošne hidrološke razmere lahko takšne pojave pričakujemo tudi v prihodnje, so opozorili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
09. 04. 2024 19.06
Kera zalost. Jezero se je zasvinjalo samo odsebe.anede.
Mio56
09. 04. 2024 16.17
+2
alge ja...dejte nehat o tej neumnosti trosit lazi! alge so odmrle v celem jezeru ez noc??
juventina10
09. 04. 2024 14.16
+7
in to bo šlo v EU,nihče ne upošteva nobenih zakonov.
Jun2
09. 04. 2024 14.09
+9
Zelo lepa država ljudje pa reveži prepojeni z sovraštvom in v rokah lopovskih politikov.Škoda
zdravkob
09. 04. 2024 14.08
+3
mene zanima kaj pravijo biologi, ne pa neki samooklicani eko "znanstveniki. Tole se gotovo lahko analizira in točno ugotovi za kaj gre, ne pa da tule nekaj ugibajo al je fosfor al so nitrati.
PomisliNaSonce
09. 04. 2024 13.37
+7
Pa daj kmetu cevi, ker pol bo spuščal skozi kar mu bo pasalo...fosfor oziroma največ sranja v greznici povzročijo ravno pralni prašek oziroma tisto kar priteče iz iztočne cevi pralnega stroja za cunje. To dobesedno sproti uničuje dobre bakterije v greznici, več kot očitno jih poduši. Kdor ima težave z smradom iz greznic oziroma čistilnih naprav, boljše da odpad no vodo iz pralnih strojev speljete v ločene zalogovnike....ker drugače se smrad širi po celih vaseh, ulicah krajev ali mest, vsebina pa zaradi stalnega pomora dobrih bakterij ne propada tako kot treba in nastane tudi ogromno dodatnih konunalnih stroškov z praznenjem greznic oziroma gospodinjskih čistlnih naprav. Dodajanje kisika preko puhalnikov ne reši ničesar. Torej najbolj dva ločena zbiralnika, in pralne stroje speljat posebej...pomivalc za posodo ni tako problematičen...saj je detergent zelo blagi, v kopalnici pa uporabljati čimmanj raznih agresivnih sredstev. Ker drugače je tud tiste umivalnike in tuš kadi dobro ločit v posebni zbiralnik...
Roadkill
09. 04. 2024 12.58
+5
Mogoče gre pa za isti pojav kot na Barju pred meseci
flojdi
09. 04. 2024 19.08
Sj.in tko je ze odnekdaj.take probleme so mel ze dinozavri.
veneti
09. 04. 2024 12.47
+12
zato ker so republika banana in niso sposobni imeti svoje države ker so na ravni neandertalcev .
JureLampeJeFuzinskiSmrad
09. 04. 2024 13.25
+8
Veneti kompleksna je ta BiH. Zelo...vec kot 500 let en drugega ubijajo.. Kdaj se bo končalo?? Nikoli.. Žal.. Preveč gorja so počeli en drugemu. Zacevsi z Poturicami v imenu Osmalij, nato Ustase v imenu Rajha, Srbi pa med Osmanijam in 1995. Tako da mira ne bo..
Bullex
09. 04. 2024 14.13
-5
Republika banana ti Slovenijo nardila, zdej pa iščete delovno silo k vam nima več kdo delat še domačini bežijo v Avstrijo, Švico, Nemčijo še malo na isti ravni bo Slovenija
Pismonosa
09. 04. 2024 14.41
+3
Obe drzavi sta nesposobni, to se vidi po tem, kjer treba kaj narediti brez vez... Medicina, letalo, ceste,infrastruktura
Pismonosa
09. 04. 2024 14.42
+3