Tujina

Zaradi množičnega pogina rib sprti nemški in poljski voditelji

Berlin/ Varšava, 22. 08. 2022 19.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi pogina na tisoče rib, ki so jih našli v reki Odri, so se sprli nemški in poljski voditelji. Čeprav vzrok za pogin še zmeraj ostaja neznan, je Nemčija poročala o visokih stopnjah pesticidov v drugi največji poljski reki. Poljska je to izjavo označila za "lažno novico" in dejala, da so ravni pesticidov v vodi pod mejno vrednostjo.

Strokovnjaki še naprej ugotavljajo, kaj je bilo krivo za pogin več kot 200 ton rib, ki so jih našli v reki Odri, ki teče ob meji med Nemčijo in Poljsko. Medtem so nemški predstavniki sporočili, da reka Odra vsebuje visoko raven pesticidov – to izjavo pa je poljski zunanji minister Zbigniew Rau označil za lažno novico, poroča portal Euronews.

Zaradi množičnega pogina rib so se sprli nemški in poljski voditelji. Nemčija trdi, da ima reka Odra previsoko raven pesticidov, zaradi česar naj bi poginile ribe. Poljska te obtožbe zavrača.
Zaradi množičnega pogina rib so se sprli nemški in poljski voditelji. Nemčija trdi, da ima reka Odra previsoko raven pesticidov, zaradi česar naj bi poginile ribe. Poljska te obtožbe zavrača. FOTO: AP

"Na Poljskem testiramo raven pesticidov v vodi. Ti so pod mejno vrednostjo in ne vplivajo na življenje rib ali drugih živalskih vrst v reki. Ne povezujemo jih s pogini,"  je zapisala poljska ministrica za podnebne spremembe in okolje Anna Moskwa

Vzorci iz vode so bili poslani tudi v češke, britanske in nizozemske laboratorije, zato pri preiskavi pomagajo tudi znanstveniki tudi teh držav. 

Smrad, ki se je širil od poginulih rib, naj bi bil tako močan, da so delavci, ki so odstranjevali ribe, med delom bruhali.
Smrad, ki se je širil od poginulih rib, naj bi bil tako močan, da so delavci, ki so odstranjevali ribe, med delom bruhali. FOTO: AP

Ti trenutno menijo, da je največ možnosti, da so ribe poginile zaradi strupenih alg ali pa zaradi kemičnega razlitja. Ta predvidevanja sicer še niso potrjena. Ker poljske oblasti želijo kar se da hitro priti do odgovorov, so ponudile 210.000 tisoč evrov nagrade vsakemu, ki ima informacijo o tem, kdo ali kaj je povzročilo okoljsko katastrofo v drugi največji reki države. 

Množični pogin so 11. avgusta prvi opazili prebivalci vasi Widuchowa za zahodu Poljske. Nekateri poljski ribiči pa trdijo, da so poginule ribe opazili že konec meseca julija. Po vladnih ukazih so nato na kraj odšli delavci, ki so odstranjevali poginule živali – vendar ti niso bili pripravljeni na to, kar jih je čakalo. Smrad, ki se je širil okoli reke, naj bi bil tako močan, da so nekateri med svojim delom kar bruhali.

Odra na splošno velja za čisto reko, ki je dom 40 domačim vrstam rib. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Šekularac
22. 08. 2022 20.35
Lahko je sabotaža s ciljem spora med državami v EU. Kdo si spora želi?
bysaRD
22. 08. 2022 20.21
+1
flojdi
22. 08. 2022 19.59
.bolano. /naj bodo sprti..dokler so se zivi. Ribe niso vec
flojdi
22. 08. 2022 20.00
.upam da tudi najpametnejse caka Bitka za Dih
PomisliNaSonce
22. 08. 2022 19.47
+1
Umetno vreme..žal
flojdi
22. 08. 2022 20.01
-1
?umetno vreme ?kaj pa umetne preostale packa rije