Tujina

Zaradi načrtovanja ugrabitve belgijskega ministra aretirali štiri osebe

Bruselj, 26. 09. 2022 08.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nizozemska policija je aretirala štiri osumljence, ki naj bi načrtovali ugrabitev belgijskega pravosodnega ministra Vincenta Van Quickenborna. V začetku prejšnjega tedna so pred ministrovim domom našli avtomobil, v katerem je bilo strelno orožje.

Van Quickenborna, ki je tudi župan mesta Kortrijk v zahodni Flandriji, je na načrt ugrabitve v četrtek opozoril zvezni tožilec. Minister je nato v videoposnetku, ki ga je predvajala državna radiotelevizija RTBF, zanj okrivil narkomafijo.

Pred tem so v začetku minulega tedna pred ministrovim domom našli avtomobil z nizozemskimi registrskimi oznakami, v katerem so bili avtomatsko strelno orožje in dve plastenki bencina. 

Policija je aretirala štiri osumljece (slika je simbolična).
Policija je aretirala štiri osumljece (slika je simbolična). FOTO: AP

Zvezni tožilci so nato v soboto sporočili, da so okrepili Van Quickenbornovo varovanje. Medtem so na Nizozemskem v povezavi s primerom pridržali tri osebe, stare med 20 in 48 let, belgijske oblasti pa naj bi zahtevale njihovo izročitev. Dan pozneje so prav tako na Nizozemskem prijeli še četrtega osumljenca,. 

"Moja družina in jaz smo na varnem. Naš boj proti organiziranemu kriminalu se nadaljuje z več kadri in sredstvi kot kdaj koli prej. Nikoli se ne bomo uklonili nasilju," je v soboto tvitnil Van Quickenborne.

Belgijski premier Alexander De Croo je dejal, da je grožnja popolnoma nesprejemljiva, in dodal, da se ne bodo pustili ustrahovati nikomur. 

Podrobnosti grožnje sicer za zdaj ostajajo nejasne, preiskava okoliščin pa še poteka.

Belgija je v zadnjih tednih sprejela več ukrepov za boj proti organiziranemu kriminalu. Med drugim je predstavila načrt, ki lokalnim oblastem daje večja pooblastila za boj proti nasilju.

Europol je lani objavil poročilo, v katerem je Belgijo in Nizozemsko navedel kot epicenter trga kokaina v Evropi. V letu 2021 so na primer v belgijskem pristaniškem mestu Antwerpen zasegli več kot 89 ton različnih drog.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PEACE
26. 09. 2022 10.37
+4
Thor
26. 09. 2022 10.22
+6
velika albanija
MiskoPol
26. 09. 2022 10.05
+5
Sem mislil, da je tista punca na sliki vesela, ker so aretirali štiri osumljunce, potem pa sem prebral, da je slika simbolična.
wsharky
26. 09. 2022 09.25
+1
komarec
26. 09. 2022 09.24
+2
Ljudje se bodo maščevali oblastem na podobne načine, kar pa je še slabše. Prišlo bo do izsiljevanj in seveda žrtev. Organizirala se bo mafija, ki bo to počela, saj kot vse kaže to se v to pelje.
zelen
26. 09. 2022 10.07
+2
z mafijo se lahko spoprimeš le po mafijsko