Tujina

Zaradi odpovedanih letov in finančnih težav na tisoče ruskih turistov obtičalo na Tajskem

Bangkok, 12. 03. 2022 16.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
0

Zaradi vojne, ki v Ukrajini divja že 17. dan, je na tisoče ruskih turistov obtičalo v obalnih letoviščih na Tajskem. Ti se zaradi sankcij in odpovedanih letov ne morejo vrniti domov, prav tako nekateri zaradi težav z bankami ne morejo poravnati računov. Tajske oblasti ocenjujejo, da je v nekaterih najbolj turističnih krajih tako obtičalo okoli 6500 ruskih državljanov, ki jim zdaj skušajo pomagati pri vračanju v domovino.

Ta azijska država je pred pandemijo gostila več ruskih obiskovalcev kot katera koli njena soseda, trenutna kriza pa je zavrla načrte za oživitev turistične agencije na Tajskem. A težave se ne dogajajo le pri prihodu turistov, temveč tudi pri njihovem odhodu. V Phuketu, Surat Thani, Krabiju in Pattaji je poleg okoli tisoč Ukrajincev obtičalo še približno 6500 ruskih turistov, je po poročanju AP News povedal guverner tajske uprave za turizem Yuthasak Supasorn.

Na tisoče ruskih turistov je obtičalo na Tajskem.
Na tisoče ruskih turistov je obtičalo na Tajskem. FOTO: AP

Februarja je na Tajsko sicer pripotovalo več kot 17.000 Rusov, od ruske invazije v Ukrajino, ki se je zgodila 24. februarja, pa se je njihovo število drastično zmanjšalo. Rusi, ki so ostali v državi, se medtem soočajo z dvema večjima težavama. Letalske družbe namreč odpovedujejo lete v Rusijo, ob tem pa jih pestijo tudi finančne težave. Zaradi sankcij, ki jih je Zahod namenil Moskvi, so bančne kartice nekaterih ruskih državljanov prenehale delovati.

A čeprav so bili skoraj vsi neposredni leti iz Rusije prekinjeni, so povezave še vedno mogoče prek večjih prevoznikov, ki imajo sedež na Bližnjem vzhodu. "Nekaj ​​letalskih družb še vedno leti v Rusijo, vendar pa morajo potniki prestopati v drugih državah. Poskušamo jim pomagati in jim poiskati primerne lete," je dejal Supasorn.

Turistom ob tem poskušajo pomagati tudi z iskanjem alternativnih načinov plačil. Številni hoteli so tako ruskim državljanom prišli naproti in jim ponudili nižje cene. Tajska vlada jim je ob tem ponudila tudi 30-dnevno podaljšanje vizumov brez plačila in za tiste, ki so v državi prisiljeni ostati dlje, skuša najti poceni alternativne nastanitve.

Sicer pa se Tajska nadeja, da bodo v prihodnjih mesecih opustili večino ukrepov za zamejevanje covida-19. Upajo namreč, da se bo širjenje virusa močno zmanjšalo že do julija. To bi posledično vplivalo tudi na ponovni zagon njihove turistične industrije, ki je ključna za ponoven zagon tamkajšnjega gospodarstva.

Pomoč ukrajinskim sirotam
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.