Tujina

Zaradi podnebnih sprememb več okužb z mesojedo bakterijo Vibrio vulnificus

Washington , 25. 03. 2023 21.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V ZDA so okužbe z mesojedo bakterijo Vibrio vulnificus vedno pogostejše, kaže nova študija. Znanstveniki porast okužb pripisujejo podnebnim spremembam.

Analiza, objavljena v reviji Scientific Reports, je pokazala, da se je v zadnjih 30 letih število okužb z mesojedo bakterijo Vibrio vulnificus povečalo z okoli 10 primerov letno na okoli 80 primerov letno. 

Bakterija živi v topli morski vodi, okužbe pa se običajno pojavljajo ob južni atlantski obali. Zaradi naraščajočih temperatur morja pa se je bakterija v zadnjih letih razširila vse do Filadelfije, piše Insider. Zaradi nadaljnjega segrevanja ozračja so avtorji študije napovedali, da bodo okužbe z mesojedo bakterijo v prihodnjih desetletjih lahko dosegle celo New York. Čez okoli 30 let naj bi se tako število okužb podvojilo. Smrtnost pri okužbah z Vibrio vulnificus je sicer nekaj manj kot 20 odstotkov. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Okužbe z mesojedimi bakterijami so še zmeraj redke, vendar pa so smrtno nevarne. Ljudje se z bakterijo Vibrio vulnificus največkrat okužijo z zaužitjem okuženih surovih ostrig. Okužba povzroči vodeno drisko in krče, ki običajno ponehajo v nekaj dneh.

V nekaterih primerih lahko bakterija v telo vstopi skozi razpoke v koži – npr. ob razpokah, ki nastanejo po ugrizu insekta. To lahko sproži razvoj okužbe nekrotizirajoči fasciitis, ki pa je lahko tudi smrtno nevarna, če ni hitro in ustrezno zdravljena. Zgodnji znaki okužbe so rdeča in otekla koža, povišana telesna temperatura in bolečina, ki se lahko širi izven neposredno prizadetega območja. 

Kasneje se na koži lahko pojavijo mehurji in črne lise, pogosti simptomi pa so še utrujenost, omotica in slabost. Težji zapleti, ki se pojavijo pri okužbi, so lahko še brazgotine, sepsa, šok in odpoved organov. 

Zaradi podnebnih sprememb se na nova območja širijo tudi nekatere druge bolezni. Predvsem segrevanje oceanskih voda je povečalo možnost širjenja bakterij, ki se prenašajo z vodo.

Še en tak primer je prostoživeč parazitski ameboidni protist Naegleria fowleri, ki se je s segrevanjem voda prav tako začel širiti proti severu. Okužba s to bakterijo je sicer redka, a skoraj vedno smrtna. Za razliko od Vibrie vulnificus lahko preživi le v sladki vodi, zato se v poletnih mesecih navadno nahaja v jezerih in rekah. 

Višje temperature pa izrabljajo tudi klopi, komarji ter virusi in bakterije. V zadnjih letih se je tako sezona pikov žuželk podaljšala. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.