Tujina

Zaradi podobnosti z nacističnim simbolom Adidas blokiral številko 44

Berlin, 02. 04. 2024 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Adidas je onemogočil prodajo dresov nemške nogometne reprezentance s številko 44. Tipografija številk namreč spominja na simbol, ki so ga med drugo svetovno vojno uporabljale paravojaške enote nacističnega režima.

Pomisleke glede dresov nemške nogometne reprezentance je izrazil zgodovinar Michael König, ki je ocenil, da je dizajn kompleta "zelo vprašljiv". 

Tiskovni predstavnik Adidasa Oliver Brüggen je zanikal, da je bila podobnost kompleta z nacističnimi simboli namerna. "Kot podjetje smo zavezani nasprotovanju ksenofobiji, antisemitizmu, nasilju in sovraštvu v vseh oblikah," je povedal in dodal, da so blokirali personalizacijo dresov s številko 44. Razvili bodo tudi novo tipografijo štiric. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Schutzstaffel (SS) je bila paravojaška organizacija nacistične stranke. Runa SS, zasnovana leta 1929, je postala sinonim za najhujše zločine, ki so jih zagrešili nacisti. Pripadniki SS so bili odgovorni za varovanje koncentracijskih taborišč, zasliševanje oseb, osumljenih izdaje, in vodenje taborišč, kot je Auschwitz, kjer je bilo umorjenih več kot milijon ljudi, poroča The Guardian. 

Letošnje evropsko prvenstvo v nogometu organizira Nemčija, tekme pa se bodo odvile v 10 mestih. Otvoritvena tekma bo 14. junija, ko se bodo gostitelji pomerili s Škotsko.